Πολιτική
O εμίρης του Κατάρ "ψηφίζει" Ελλάδα

O εμίρης του Κατάρ "ψηφίζει" Ελλάδα

  • 01 Οκτωβρίου 2011, 14:17

Τον ισχυρό δεσμό αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ αποδεικνύει σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου η παρουσία του Εμίρη του Κατάρ στην Αθήνα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για την υπογραφή συμφωνίας, που προβλέπει την είσοδο κεφαλαίων του Κατάρ στην εταιρεία Μεταλλεία Χαλκιδικής «Ελληνικός Χρυσός».

Ο κ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση του με τον Αλ Θάνι, δήλωσε: «Η επένδυση κεφαλαίων σημαίνει επένδυση στην Ελλάδα». Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Εμίρη του Κατάρ, καθώς, όπως είπε, η παρουσία του στην Αθήνα δείχνει εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη της Ελλάδας, ενώ στέλνει μήνυμα και στη διεθνή κοινότητα.

Εξάλλου, επεσήμανε ότι με το πρόγραμμα «fast track» διευκολύνεται η προσέλκυση νέων κεφαλαίων που θα οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας, σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω της αυξανόμενης ανεργίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συμβολή του Κατάρ στη πρόσφατη συγχώνευση της Eurobank με την Alpha.

Από την πλευρά του, ο εμίρης του Κατάρ δήλωσε ότι «αισθανόμαστε εμπιστοσύνη όταν συνεργαζόμαστε με τους Έλληνες» και επεσήμανε και εκείνος τα νέα ανοίγματα και τις αλλαγές που σημειώνονται στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία Κατάρ – Ελλάδας, στη διάρκεια της κρίσης στη Λιβύη. Ο κ. Αλ Θάνι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα το Κατάρ θα αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου, χωρίς να διευκρινίζει εάν το θέμα αυτό συζητήθηκε κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Το ιστορικό τη γνωριμίας των δύο ανδρών

O πρωθυπουργός συναντήθηκε κατ' ιδίαν με τον εμίρη του Κατάρ, Hamad Bin Khalifa Al Thani, πριν από λίγες ημέρες στη Γερμανία αμέσως μετά την ομιλία του σε Γερμανούς βιομηχάνους.

Ο Hamad Bin Khalifa Al Thani μιλώντας επίσης στο ίδιο συνέδριο παρότρυνε τους Γερμανούς βιομήχανους να έρθουν και να επενδύσουν μαζί με τους Άραβες στην Ελλάδα γιατί  όπως επεσήμανε πρόκειται «για μία χώρα με πολλές επενδυτικές ευκαιρίες», αναφέροντας το παράδειγμα συγχώνευσης Alpha - Eurobank.

Στη συνέχεια, στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο εμίρης Hamad Bin Khalifa Al Thani επεσήμανε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι είναι προσωπική του επιθυμία αλλά και επιθυμία πολλών επενδυτών να έρθουν στην Ελλάδα για μία σειρά από επενδύσεις. Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, φαίνεται ότι στο Βερολίνο κλείδωσε και η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο εμίρης του Κατάρ έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο του Ελληνικού και αποτελεί έναν εκ των βασικών μετόχων του τραπεζικού γάμου Alpha - Eurobank.

Η σημερινή συμφωνία

Συμφωνία που προβλέπει την είσοδο κεφαλαίων του Κατάρ στην εταιρεία Μεταλλεία Χαλκιδικής «Ελληνικός Χρυσός» ύψους 1,2 δισ. ευρώ υπεγράφη σήμερα, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον εμίρη του Κατάρ.

Η συμφωνία μπορεί να οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. Παράλληλα, συζητήθηκε το θέμα του «Ελληνικού» ενώ υπήρξε ενδιαφέρον για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters: «Η Qatar Holdings θα εξαγοράσει το 10% από το συνολικό 25% που ελέγχει η Ελλάκτωρ στην European Goldfields και θα επενδύσει 600 εκατ. δολ. στην εταιρεία», δήλωσε η πηγή.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron