Οικονομία
Πιέσεις στη Σλοβακία για έγκριση του EFSF

Πιέσεις στη Σλοβακία για έγκριση του EFSF

  • 30 Σεπτεμβρίου 2011, 20:22

Είναι προς το συμφέρον της Σλοβακίας να ψηφιστεί χωρίς καθυστέρηση η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εν μέσω των ανησυχιών που υπάρχουν όσον αφορά την ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της χώρας αυτής.

«Είναι σημαντικό όλες οι χώρες μέλη (της ευρωζώνης) και επιμένω όλες οι χώρες μέλη να υποστηρίξουν πλήρως την ενίσχυση του EFSF», δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

Για να τεθεί σε ισχύ, η διεύρυνση του EFSF θα πρέπει να επικυρωθεί και από τις 17 χώρες μέλη της ευρωζώνης. Οι ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν ότι η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα Οκτωβρίου για να καθησυχαστούν οι αγορές.

Ωστόσο στη Σλοβακία επικρατεί αβεβαιότητα όσον αφορά την ημερομηνία ψήφισης της διεύρυνσης του EFSF, καθώς η ψηφοφορία του κοινοβουλίου έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 25 Οκτωβρίου, το οποίο απειλεί το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι. Ωστόσο η πρωθυπουργός επιμένει η ψηφοφορία αυτή να διεξαχθεί πριν από την προσεχή σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 17 Οκτωβρίου.

«Όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο πλοίο», επέμεινε ο Αλταφάζ, υπενθυμίζοντας ότι η είσοδος στην ευρωζώνη «ωφέλησε πολύ τη Σλοβακία», καθώς ευνόησε κυρίως τις άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα.

«Είναι προς το συμφέρον, θα έλεγα ακόμη και εγωιστικά, των Σλοβάκων πολιτών και των πολιτικών αξιωματούχων να υποστηρίξουν αυτήν την ενίσχυση» του Ταμείου, σημείωσε.

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β, καθώς το σχέδιο Α αποφασίστηκε ομόφωνα από όλους τους ηγέτες της ευρωζώνης», συμπεριλαμβανομένων των Σλοβάκων, κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μάρος Σέφτσοβιτς, ο οποίος κάλεσε τα πολιτικά κόμματα της Σλοβακίας σήμερα να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση για να εγκρίνουν την διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και πρόσθεσε ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση για το Ταμείο που να αποβεί υπέρ της χώρας αυτής.

Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σλοβακίας Ιβάν Γκασπάροβιτς ο Σέφτσοβιτς είπε επίσης πως η χώρα διακινδυνεύει την αξιοπιστία της επιδεικνύοντας δισταγμό σε ό,τι αφορά την έγκριση της διεύρυνσης του ΕΤΧΣ.

Εν τω μεταξύ, η πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ιβέτα Ραντιτσόβα, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στην Πολωνία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Μπρατισλάβα σήμερα.

Παρ' ότι δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το τι συζήτησαν, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι έπεσε στο τραπέζι και το θέμα της ψήφισης του EFSF.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron