Ανάλυση
Eνιαίο Μισθολόγιο: Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν

Eνιαίο Μισθολόγιο: Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν

  • 30 Σεπτεμβρίου 2011, 13:03

Πάνω από 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν περικοπές στις αποδοχές τους με το νέος μισθολόγιο, τουλάχιστον με την μορφή που παρουσιάστηκε στην χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό χαμηλόμισθων, 7,5% θα δει μικρές αυξήσεις.

Παρά τις έντονες πιέσεις της τρόικα προς τον αντίθετο η κυβέρνηση αποφάσισε να αφήσει αλώβητο το υπόλοιπο 78% των εργαζομένων στο δημόσιο που, από ότι φαίνεται, δεν θα έχει καμιά μισθολογική μεταβολή.

Μεγαλύτερες όμως θα είναι οι επιβαρύνσεις για τα «ρετιρέ» του δημοσίου καθώς το πλαφόν των αποδοχών τους μειώνεται σημαντικά από τα 3.500. Με κατάργηση των επιδομάτων εκτιμαται ότι θα διαμορφωθεί στις 2.200-2.500 ευρώ το μήνα (επί 12 μήνες ετησίως).

Εκτός όμως από τον στενό δημόσιο τομέα, δηλαδή τα υπουργεία, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τους ΟΤΑ για τους οποίους θα ισχύσει το μισθολόγιο, ανώτατο πλαφόν αποδοχών ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα θα επιβάλλει η κυβέρνηση και σε περίπου 140 χιλιάδες υπαλλήλους, που εργάζονται σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και ΔΕΚΟ.

Οι χαμένοι

Σύμφωνα με κυβερνητικούς υπολογισμούς οι περίπου 70.000 υψηλόμισθοι υπάλληλοι στα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης θα χάσουν από 10% έως 40% των αποδοχών τους και κατά μέσο όρο 25%. Για παράδειγμα: Γιατρός με 27 χρόνια υπηρεσίας σε δημόσιο νοσοκομείο και βαθμό διευθυντού σήμερα (λόγω αρχαιότητος), θα λαμβάνει 1700 ευρώ μηνιαίως έναντι 2200 σήμερα και 2800 ευρώ πριν τις περικοπές πέρυσι.

Οι κερδισμένοι

Βελτίωση στις αποδοχές τους ή μικρότερες μειώσεις θα έχουν όσοι υπάλληλοι πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης γίνουν προϊστάμενοι καθώς θα δικαιούνται επίδομα ευθύνης, αλλά και όσοι θα είναι αποδοτικοί στην εργασίας τους πετυχαίνοντας μετρήσιμους στόχους, καθώς θα λαμβάνουν πριμ παραγωγικότητας.

Τα επιδόματα

Το νέο μισθολόγιο που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο προβλέπει την κατάργηση σχεδόν όλων των γενικών, ειδικών και κλαδικών επιδομάτων καθώς μόνο ένα μέρος τους θα ενσωματωθεί στο βασικό μισθό, ενώ θα διατηρηθούν τέσσερα επιδόματα, το οικογενειακό, το παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών, το ειδικών συνθηκών και το επίδομα θέσης, το οποίο θα χορηγείται μόνο σε προϊσταμένους. Έτσι, όσοι λάμβαναν σήμερα ειδικά επιδόματα μέχρι και 1.700 ευρώ, όπως εφοριακοί, τελωνειακοί και υπάλληλοι ελεγκτικού συνεδρίου, αυτοί θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται δραστικά. Έτσι, εφοριακός με 17 χρόνια προϋπηρεσίας και 2.861 ευρώ μικτά σήμερα, θα λαμβάνει πλέον μόνο 1.654 ευρώ ως βασικό μισθό, άρα θα έχει απώλειες 1.200 ευρώ.

Ο βασικός μισθός

Ο νέος βασικός μισθός με ενσωματωμένα τα επιδόματα θα διαμορφώνεται μετά από 35 χρόνια προϋπηρεσίας στα 2.200 ευρώ μικτά, αντί 1.666 ευρώ σήμερα για τους πτυχιούχους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Έτσι, όσοι λάμβαναν σήμερα ειδικά επιδόματα μέχρι και 1.700 ευρώ, όπως εφοριακοί, τελωνειακοί και υπάλληλοι ελεγκτικού συνεδρίου, αυτοί θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται δραστικά. Ο κατώτατος μισθός για τους νεοπροσλαμβανόμενους θα φθάσει τα 800 αντί 711 ευρώ που είναι σήμερα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron