Οικονομία
"Χειρόφρενο" στις πληρωμές λόγω άδειων ταμείων

"Χειρόφρενο" στις πληρωμές λόγω άδειων ταμείων

  • 27 Σεπτεμβρίου 2011, 09:54

Ενώ η Τρόικα δείχνει απρόθυμη να βάλει «το χέρι στην τσέπη» χωρίς η κυβέρνηση να πείσει άπαντες τους δανειστές μας ότι προχωράει σε άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων μέτρων (Μεσοπρόθεσμο), ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος των κρατικών ταμείων, τα οποία «εξαντλούνται» με φρενήρη ρυθμό. Πονοκέφαλο για το Υπουργείο Οικονομικών αποτελούν τα κονδύλια που αφορούν σε προμήθειες, επιδοτήσεις και επιστροφές φόρων, για τα οποία ουσιαστικά έχει υιοθετήσει την αρχή της προσωρινής παύσης πληρωμών, καθώς ο ζυγός κλίνει προς την επιτακτική και άμεση ικανοποίηση άλλων αναγκών που κρίνονται ότι δεν μπορούν να παραβλεφθούν: την μισθοδοσία και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων γαι τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Το μηνιαίο κόστος αυτών ανέρχεται σε περίπου 1,7 εκατ. ευρώ.

Στο προαναφερθέν ποσό έρχεται να προστεθεί και αυτό που αφορά σε τόκους δανείων, οι οποίοι υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ μηνιαίως. Ενώπιον της πνιγηρής αυτής κατάστασης, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει αντείνει τους ρυθμούς του προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ταμειακές ανάγκες τους κράτους. Αιχμή του δόρατος αυτής της"επίθεσης" για την εξασφάλιση της ρευστότητας των κρατικών ταμείων αποτελούν ο ΟΠΑΠ και ο Διεθνής Αερολιμένας Ελ. Βενιζέλος. Ο πρώτος αναμένεται να επιτύχει μια ένεση ρευστότητας περίπου 900 εκατ. ευρώ ή και περισσότερο, από την ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης των παλαιών παιχνιδιών και την πώληση νέων αδειών για 35.000 φρουτάκια (μηχανές βιντεολότο - VLT). Το αεροδρόμιο υπολογίζεται να συνδράμει (εντός του επομένου μηνός) με περίπου 300 εκατ. ευρώ, από την ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης λειτουργίας του στην γερμανική εταιρεία Hochtief (ισχύει μέχρι το 2046).

Από την πλευρά της, η Τρόικα επιμένει να εξετάζει την εφαρμογή των μέτρων πιο σφαιρικά και απόλυτα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας για 30.000 υπαλλήλους (το 2011), την υλοποίηση της περικοπής κατά 20% των μισθών του Δημοσίου (μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου) και την τήρηση όλων των δημοσιονομικών στόχων χωρίς εκπτώσεις (τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το επόμενο). Στα διαρθρωτικά μέτρα περιλαμβάνονται το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων με κατάργηση της «γνωμοδότησης».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron