Πολιτική
Κυβερνητικό "κρας τεστ" η ψηφοφορία για το χαράτσι ακινήτων

Κυβερνητικό "κρας τεστ" η ψηφοφορία για το χαράτσι ακινήτων

  • 27 Σεπτεμβρίου 2011, 08:41

Η πλειοψηφία των 154 βουλευτών, σε συνδυασμό με τη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με την Άνγκελα Μέρκελ, που θα ακολουθήσει χρονικά την ψηφοφορία, δεν δίνει περιθώρια για απώλειες ψήφων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να υπερκεράσει αυτόν τον σκόπελο, ώστε να αποδείξει σε όλους ότι και την κοινοβουλευτική του ομάδα δύναται να τιθασεύσει αλλά και ότι στην Κυβέρνηση επικρατεί κλίμα ομοψυχίας και συνεννόησης. Σε αντίθετη περίπτωση, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα μπορούν να προτάξουν το επιχείρημα της επικράτησης ενός ιδιότυπου ελληνικού πολιτικού "αλαλούμ", με την έννοια ότι, αφού η κυβερνώσα παράταξη δεν μπορεί να διατηρήσει στο εσωτερικό της την συνοχή, πώς είναι δυνατόν κάποιος να ευελπιστεί σε επίτευξη εκείνης της πολυπόθητης διακομματικής συμφωνίας.

Επιπροσθέτως, τις επόμενες μέρες έρχονται και νέα μέτρα, άλλα προς ψήφιση και άλλα προς έγκριση. Οι πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης δεν δείχνουν ότι αντέχουν πολλούς κραδασμούς και για τον λόγο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο όλα τα μέτρα να ενταχθούν σε ένα πολυνομοσχέδιο, ώστε να ψηφιστούν μονομιάς, χωρίς να υπάρξουν πολλά περιθώρια αναταράξεων. Εξάλλου, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, ώστε να αρθούν οι όποιες εσωκομματικές αμφιβολίες και να περάσουν τα μέτρα.

Στον μακρύ κατάλογο των βουλευτών που χρήζουν ιδιαίτερου "χειρισμού" συγκαταλέγονται οι: Βάσω Παπανδρέου, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Νάσος Αλευράς, Μιλένα Αποστολάκη, Κώστας Καρτάλης, Νίκος Σαλλαγιάννης, Σούλα Μερεντίτη, Όλγα Ρενταρή, Δημήτρης Βαρβαρίγος, Θανάσης Παπαδόπουλος, Τάκης Ρήγας, Τόνια Αντωνίου κ.ά.

Παραιτήσεις βουλευτών "βλέπει" το Bloomberg

Δεν αποκλείεται ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να παραιτηθούν πριν την ψηφοφορία, αναφέρει πολιτικός αναλυτής στο Bloomberg, σχετικά με την αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή για το νέο χαράτσι, δηλαδή το ειδικό τέλος στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο τονίζει όμως ότι παρά τις διαρροές, η κυβέρνηση θα έχει την απαραίτητη ψηφοφορία για να περάσει τα μέτρα. Όπως σημειώνει το Bloomberg ο Γιώργος Παπανδρέου δοκιμάζει σήμερα τη συνοχή της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ενώ αυτός θα βρίσκεται στο Βερολίνο και θα είναι σε κρίσιμο δείπνο με την Άνγκελα Μέρκελ.

Πάντως, ο πολιτικός αναλυτής από το Λονδίνο, Wolfango Piccoli, δήλωσε ότι μερικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να παραιτηθούν πριν την κρίσιμη ψηφοφορία, όμως η κυβέρνηση αναμένεται να εξασφαλίσει πλειοψηφία για να περάσει τους νόμους.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron