Οικονομία
Σχέδιο για επιλεκτική φορολόγηση των επιχειρήσεων

Σχέδιο για επιλεκτική φορολόγηση των επιχειρήσεων

  • 26 Σεπτεμβρίου 2011, 13:58

Τον φορολογικό διαχωρισμό των επιχειρήσεων σε «έντασης κεφαλαίου» και «εντάσεως εργασίας» σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο να μειώσει, ίσως έως και 50%, τους φόρους σε νομικά πρόσωπα που απασχολούν πολυάριθμο προσωπικό έναντι των επιχειρήσεων που δεν επιβαρύνονται με σημαντικό μισθολογικό κόστος.

Το σχέδιο που έχει προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προβλέπει ιδιαιτέρα χαμηλή φορολόγηση για τα κέρδη που θα έχουν το 2012 βιοτεχνίες, βιομηχανίες, εμπορικά καταστήματα, τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρίες, αλλά ακόμα και προσωπικές επιχειρήσεις (συνεργεία αυτοκινήτων, ραφεία, ξυλουργεία, φούρνοι κ.λπ.).

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι εν όψει της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης θα επανεξεταστεί το υφιστάμενο καθεστώς φορολόγησης των επιχειρήσεων που βρίσκεται στο 20% και διαφοροποιείται ανάλογα με τη νομική μορφή της εταιρείας. Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που έχει τη μορφή ΑΕ ή ΕΠΕ φορολογείται σήμερα με έως 45% (20% στα κέρδη και παρακράτηση φόρου 25% στα διανεμόμενα κέρδη της), ενώ στις προσωπικές επιχειρήσεις (ΟΕ-ΕΕ) τα μισά κέρδη φορολογούνται με 20% και τα άλλα μισά με βάση το συνολικό εισόδημα κάθε εταίρου, έως και με 45%.

Αυτό που όμως φαίνεται να εγκαταλείπεται είναι η αρχική ιδέα για γενικευμένη μείωση φόρων στις επιχειρήσεις στο 15%. Στην θέση της προωθείται σχέδιο για νέο καθεστώς επιλεκτικής φορολόγηση των επιχειρήσεων που απασχολούν πολλούς εργαζόμενους και επιβαρύνονται υπέρμετρα από τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλουν.

Ως κριτήριο για τον διαχωρισμό και τη φορολόγησή τους, θα τίθεται το ύψος των ασφαλιστικών υποχρεώσεων της κάθε επιχείρησης και άρα το ύψος του μη μισθολογικού κόστους εργασίας σε αυτές. Την εξέταση αυτή θα κάνει ο ειδικός Φορέας Φόρων και Ασφαλιστικών Εισφορών που θα συστήσει το υπουργείο, στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Θα συλλέγει τα στοιχεία για να «επιβραβεύονται» με φοροελαφρύνσεις όσοι διατηρούν ή αυξάνουν το προσωπικό τους, εισφέροντας κεφάλαια και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Με το νέο σύστημα Βενιζέλου, οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις έντασης εργασίας, που διατηρούν ή αυξάνουν τις θέσεις απασχόλησης θα είναι σημαντικά μικρότερες, με μικρότερους συντελεστές και πλέγμα απαλλαγών και κινήτρων.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron