Κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους με απλά λόγια
Έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρούμε το ενδεχόμενο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας ως δεδομένη και, παρά τις συνεχείς διαψεύσεις από την κυβέρνηση, οι αναλυτές -εντός και εκτός Ελλάδας- συνεχίζουν να μετρούν τον αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους κατά 50%.
Είναι ένα σενάριο που, με πολύ απλά λόγια, σημαίνει ότι όσοι έχουν ελληνικά ομόλογα (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, επιχειρήσεις, ιδιώτες κ.λπ.) θα πρέπει να πετάξουν τα μισά στα σκουπίδια και να «κάνουν τον σταυρό τους» για το εάν η Ελλάδα θα μπορέσει κάποτε να τους ξεχρεώσει τα υπόλοιπα. Και αυτό ανεξάρτητα από το εάν η χώρα μας θα παραμείνει ή όχι στο ευρώ.
Τράπεζες - Καταθέσεις
Ανάλογα με την έκταση και τη διάρκεια που μπορεί να λάβει η επιλεκτική χρεοκοπία στην Ελλάδα και ανάλογα με το ψαλίδισμα του χρέους οι τράπεζες μπορούν να αντιδράσουν, από συγχωνεύσεις εξπρές μέχρι και πάγωμα των αναλήψεων για ένα χρονικό διάστημα.
Η ρευστότητα θα εξακολουθεί να είναι περιορισμένη. Θα χτυπήσει ο συναγερμός των επισφαλειών από τα παλαιότερα δάνεια.
Το ποιες τράπεζες θα αντέξουν θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαχειριστούν τα χαρτοφυλάκια τους.
Ακόμα και ακραία μέτρα (που τα θεωρούμε απίθανο) όπως ο περιορισμός ή το πάγωμα της κίνησης κεφαλαίων για ένα διάστημα ίσως να μην φανεί αρκετό. Αυτό που θα χρειαστεί οπωσδήποτε είναι ενισχύσεις από κάποιον ευρωπαϊκό μηχανισμό.
Μισθοί - Συντάξεις
Στην περίπτωση που κουρέψουμε το χρέος αλλά παραμένουμε στο μηχανισμό στήριξης η τρόικα θα ψαλιδίσει τα όρια κατώτατων αμοιβών και συντάξεων, είτε με άμεσες περικοπές όπως προβλέπουν τα τελευταία μέτρα, είτε έμμεσα, μέσω κατάργησης αφορολογήτων και γενικά αύξησης φόρων.
Το πόσο βαθειά θα μπει το μαχαίρι -ειδικά στις συντάξεις- θα εξαρτηθεί από το πόσο εκτεθειμένα είναι τα ασφαλιστικά ταμεία στα ελληνικά ομόλογα.
Εφόσον χάσουν το 50% της αξίας τους και με δεδομένη τη στενότητα του προϋπολογισμού είναι βέβαιο ότι θα έχουμε ανατροπές και στο ύψος και στο τρόπο καταβολής των πληρωμών.
Επιχειρήσεις - Ανεργία
Η ευρύτερη αβεβαιότητα, η έλλειψη ρευστότητας από τις τράπεζες και η αδυναμία πληρωμών θα προκαλέσει πτώση του τζίρου λόγω της πτώση της κατανάλωσης.
Νέες επιχειρήσεις με νέα δεδομένα θα μπορέσουν να επιβιώσουν, και ελάχιστες θα μείνουν σε κάθε κλάδο.
Όλα αυτά βέβαια –τονίζουμε- ότι θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Η αύξηση της ανεργίας θα ήταν δεδομένη όσο θα συνεχιζόταν η ύφεση στην οικονομία, στην λαίλαπα του ιδιωτικού τομέα θα προστεθούν οι απολύσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο.
Τελευταίες Ειδήσεις
28 Σεπτεμβρίου 2011, 16:55
Ένας φαντομάς που λεγόταν Ψωμιάδης...
28 Σεπτεμβρίου 2011, 16:52
Μέτρα για την προστασία των ελληνικών θαλασσών
28 Σεπτεμβρίου 2011, 16:35
Σαχτάρ Ντόνετσκ - ΑΠΟΕΛ
28 Σεπτεμβρίου 2011, 16:24
Credit Suisse: Η Ελλάδα χρεοκοπεί μέχρι το τέλος του έτους!
28 Σεπτεμβρίου 2011, 16:13
Συλλαλητήρο στην Κλαυθμώνος αύριο η ΑΔΕΔΥ
28 Σεπτεμβρίου 2011, 16:10
Συνεχίζει το "βιολί" του ο Ερντογάν, βολτάρει το Πίρι Ρέις
28 Σεπτεμβρίου 2011, 16:07
Κατάληψη στο Δημαρχείο της Κέρκυρας
28 Σεπτεμβρίου 2011, 16:05
Χτύπησαν πάλι οι ληστές με τα καλάσνικοφ
28 Σεπτεμβρίου 2011, 16:00
Ενέκριναν την διεύρυνση του EFSF οι Φινλανδοί
28 Σεπτεμβρίου 2011, 15:59
Πυρκαγιά στην Φωκίδα