Ανάλυση
Συγκυβέρνηση σημαίνει συνευθύνη

Συγκυβέρνηση σημαίνει συνευθύνη

  • 26 Σεπτεμβρίου 2011, 11:13

Όσο κι αν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν «σκυτάλη» στην ΝΔ του κ. Σαμαρά, η Συγγρού εμφανίζεται «μουδιασμένη» ως προς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, καθώς στελέχη του στενού κύκλου του προέδρου του κόμματος μεταφέρουν στον αρχηγό τους τις ανησυχίες που γεννούν οι ερμηνείες των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων.

Βεβαίως διάχυτη είναι η αίσθηση ότι πρόωρες κάλπες δεν μπορεί παρά να δώσουν σαφές προβάδισμα -και μάλιστα αυτοδύναμο- στο κόμμα της σημερινής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, κανείς στην Λ. Συγγρού δεν είναι σίγουρος ότι η κοινωνία έχει αντιληφθεί πλήρως την αναγκαιότητα μιας αλλαγής πλεύσης και εφαρμογής όσων κατά περιόδους έχει εξαγγείλει ο Αντώνης Σαμαράς -μέτρων και επιλογών που ούτε την σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων κατάφεραν να εκμαιεύσουν ούτε τις ευλογίες συγγενών ευρωπαϊκών κομμάτων μπόρεσαν να κερδίσουν.

Γι’ αυτό και το στενό κομματικό επιτελείο του κ. Σαμαρά δεν βιάζεται να διεξαγάγει συμπεράσματα, φοβούμενο πιθανές δυσάρεστες εξελίξεις κατά την «επώδυνη» επιλογή πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Εξάλλου, η διαβεβαίωση του Αντώνη Σαμαρά περί επαναλαμβανόμενων ψηφοφοριών, σε περίπτωση που η ΝΔ δεν κερδίσει αυτοδυναμία στις εκλογές, αντιμετωπίζεται από τα στελέχη του με αυστηρό σκεπτικισμό. Ίσως σε τούτη την φοβία τους να οφείλεται και η προσπάθεια που τελευταία παρατηρείται ενός ανοίγματος προς την εκλογική βάση, όπου οι νεοδημοκράτες βουλευτές αποφεύγουν σαφώς να πάρουν θέση επί του ζητήματος της αυτοδυναμίας.

Σε αυτό το σημείο η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο του κ. Σαμαρά, καθώς πληθαίνουν οι εσωκομματικοί θιασώτες της άποψης ότι, ακόμη και με τον αρχηγό της ΝΔ στον πρωθυπουργικό θώκο, καλό και χρήσιμο για τον τόπο θα ήταν μια ιδιότυπη τοποθέτηση ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ δίπλα στους βουλευτές και τους υπουργούς μιας ενδεχόμενης Κυβέρνησης Σαμαρά. Αυτή η πανεθνικού τύπου συστράτευση θα μπορούσε να ερμηνευτεί θετικά από την πλειονότητα του εκλογικού σώματος, και ταυτόχρονα θα προσέδιδε στην προσπάθεια και τα κίνητρα του Αντώνη Σαμαρά κύρος και υπευθυνότητα.

Αλλά ένα τέτοιο -πρωτόγνωρο, ομολογουμένως, για τα ελληνικά δεδομένα- σενάριο δεν θα λειτουργούσε ως αρωγός στην προσπάθεια της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης μόνο με την στενή σημειολογική έννοια. Πρωτίστως θα έθετε τους πρωτεργάτες της σημερινής Κυβέρνησης σε καθεστώς συνευθύνης έναντι των επιλογών της ΝΔ σχετικά με τον τιτάνιο αγώνα που θα επιχειρήσει (αν και εφόσον αναλάβει την διακυβέρνηση) για να βγάλει την χώρα από το τούνελ της χρεοκοπίας.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την στάση που θα κρατούσε το ΠΑΣΟΚ, εάν του προτεινόταν μια τέτοια «συμμετοχή». Ο λαός -προς το παρόν- δεν είναι σε θέση να πιέσει συντεταγμένα και συγχρονισμένα προς υλοποίηση ενός τέτοιου «παρατραβηγμένου» σεναρίου. Κι επειδή όλο αυτό το σκεπτικό μιας συγκυβέρνησης είναι πολύ καλό για να φαντάζει αληθινό (ιδίως αφού τα δύο μεγάλα κόμματα δεν κατάφεραν ούτε στα βασικά να συνεννοηθούν, έστω και ατύπως, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες εκατέρωθεν των μερών), πιστεύω ότι μόνο μέσω ενός εκβιαστικού διλήμματος, τιθέμενου δυναμικά από τους εκλογείς, θα μπορούσε ποτέ να τύχει κάποιας επιτυχίας.

Τα διλήμματα αυτού του τύπου, ασφαλώς, υπερισχύουν διά των εκλογών. Αλλά ίσως τότε να είναι πλέον αργά…

Πάνος Γιαννάκαινας

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron