Οικονομία
Αναθεωρούν τα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας οι Ευρωπαίοι

Αναθεωρούν τα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας οι Ευρωπαίοι

  • 26 Σεπτεμβρίου 2011, 08:58

Σε αναδιάταξη του σχεδίου τους για τη διαχείριση της κρίσης χρέους στρέφονται οι Ευρωπαίοι. Την αρχή έκανε ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε στην Ουάσιγκον, υπαινισσόμενος αλλαγές στα σχέδια διάσωσης και ειδικότερα στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγαλύτερης συμμετοχής των τραπεζών σε αυτό.

Την ίδια ώρα -διά στόματος του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν- τονίζεται ότι θα καταβληθεί προσπάθεια προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερος ο υπάρχων μηχανισμός στήριξης EFSF, χωρίς όμως να αυξηθούν οι πόροι του πέραν των 440 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει αποφασιστεί. Τη στροφή σε ένα νέο σχέδιο διαχείρισης της κρίσης χρέους ενισχύουν οι ενδείξεις που θέλουν τη γερμανική κυβέρνηση να σκέπτεται να θέσει σε ισχύ τον μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας ESM ήδη από του χρόνου -και όχι το 2013, όπως αρχικά προβλεπόταν. Και αυτό δεν το απέκλεισε στην Ουάσιγκτον ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Σόιμπλε.

Επίσπευση ενεργοποίησης του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)

Με συντονισμένη προσπάθεια η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει την επίσπευση της ενεργοποίησης του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Κατά την άποψή της, αυτή η κίνηση θα είχε πολλά πλεονεκτήματα.

Αυτό υποστηρίζουν τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο και (σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters) ο αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Νόρμπερτ Μπάρτλε. Ανάλογο περιεχόμενο έχει σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel.

Κατά πληροφορίες του περιοδικού, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών φοβάται μια κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης. Για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη επιβάλλεται μια ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας. Προϋπόθεση όμως μιας ελεγχόμενης πτώχευσης ενός κράτους της ευρωζώνης είναι η λειτουργία του ESM.

Εκτός αυτού, υποστηρίζει ο κ. Μπάρτλε, η λειτουργία του ESM θα έδινε τη δυνατότητα να επιβληθεί η συμμετοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών στην κρίση χρέους κρατών της ευρωζώνης. Προς το παρόν, η συμμετοχή των τραπεζών έχει εθελοντικό χαρακτήρα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα μιας επίσπευσής των εργασιών του μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας σχετίζεται, κατά την άποψη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, με τις εγγυήσεις. Μελλοντικά θα καθίσταται περιττό οποιοδήποτε αίτημα για εγγυήσεις όσον αφορά δανειακή βοήθεια σε υπερχρεωμένα κράτη, όπως διατυπώνεται τώρα από τη Φινλανδία προς την Ελλάδα, επειδή ο Μηχανισμός θα διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια.

Mέρκελ: Όχι νέα Lehman Brothers

Κατηγορηματικά αντίθετη στο ενδεχόμενο στάσης πληρωμών της Ελλάδας εμφανίστηκε την Κυριακή η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στο δημοφιλές τηλεοπτικό πολιτικό πρόγραμμα του δημοσιογράφου Guenthner Jauch.

«Το να επιτραπεί μια στάση πληρωμών της Ελλάδας θα καταστρέψει το κλίμα εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ευρωζώνη» και τότε «μπορεί, με την τροπή που θα λάβουν τα πράγματα, να διαχυθεί το καταστροφικό κλίμα, όπως ακριβώς έγινε στα τέλη του 2008, όταν πτώχευσε ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Lehman Brothers» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Χρειάζεται να κάνουμε βήματα, τα οποία να μπορούμε να τα ελέγχουμε. Όμως, αυτό που δεν μπορούμε να πράξουμε, είναι να καταστρέψουμε το κλίμα εμπιστοσύνης των επενδυτών στο μέσον της πορείας και να πάμε σε μια κατάσταση, όπου θα λένε, αφού το κάναμε αυτό στην Ελλάδα (σ.σ.: μια στάση πληρωμών), τότε θα το κάνουμε και για την Ισπανία, για το Βέλγιο, ή για όποια άλλη χώρα. Τότε, λοιπόν, ούτε ένα φυσικό πρόσωπο δεν θα βάζει πια χρήματα στην ΕΕ», υπογράμμισε η καγκελάριος Μέρκελ.

Εξάλλου, η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι «εμπιστεύεται το ΔΝΤ», ως προς τον τρόπο διαχείρισης από αυτό της κρίσης του ελληνικού χρέους, αλλά και «πιστώνει» τη θέση του ΔΝΤ, ότι «το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».

Τέλος, η κ. Μέρκελ απαντώντας στο σχετικό ερώτημα, τόνισε ότι δεν διαβλέπει τον παραμικρό κίνδυνο για τον κυβερνητικό συνασπισμό από την ψηφοφορία, που θα γίνει την Πέμπτη στο ομοσπονδιακό Kοινοβούλιο, με θέμα την αύξηση αρμοδιοτήτων του μηχανισμού σταθερότητας της ευρωζώνης (EFSF).

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron