Οικονομία
Γραπτές διαβεβαιώσεις παρουσία μαρτύρων ζήτησε η Λαγκάρντ

Γραπτές διαβεβαιώσεις παρουσία μαρτύρων ζήτησε η Λαγκάρντ

  • 26 Σεπτεμβρίου 2011, 07:50

Εγγυήσεις για την εφαρμογή  των μέτρων ζήτησε η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της ελληνικής Κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία του επικεφαλής του κλιμακίου του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Αν και από το ΔΝΤ απέφυγαν να σχολιάσουν το περιεχόμενο της συζήτησης, λίγο πριν από τη συνάντησή της με τον κ. Βενιζέλο, η κ. Λαγκάρντ, μιλώντας σε Γάλλους δημοσιογράφους, διεμήνυσε ευθέως τη δυσφορία και τη δυσπιστία που επικρατεί στο Ταμείο, λέγοντας ότι «αν οι Έλληνες δεν θέλουν τη γνώση και τη βοήθειά μας, εμείς δε μπορούμε να κάνουμε κάτι γι' αυτούς».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ, «συζητήθηκαν οι όροι κάτω από τους οποίους η αποστολή του Ταμείου θα επιστρέψει στην Αθήνα, κατά πάσα πιθανότητα εντός της εβδομάδας». Είναι σαφές ότι η ανακοίνωση παραπέμπει σε κάποια ενέργεια που αναμένει η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση για να επιστρέψει, καθώς όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, «θέλουν να σιγουρευτούν ότι αυτό που λέμε, θα το νομοθετήσουμε και θα το υλοποιήσουμε».

H κ. Λαγκάρντ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα στο Ταμείο μια αναλυτική εξειδίκευση των πρόσφατων μέτρων που έλαβε όπως και τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής τους, και το έγγραφο αυτό να αποτελέσει τη βάση επί της οποίας θα γίνουν οι όποιες αλλαγές κριθούν αναγκαίες καθώς οι ειδικοί του Ταμείου αισθάνονται ότι «οι αριθμοί δεν βγαίνουν». Aυτό σημαίνει ότι οι εκπρόσωποι της Τρόικα αναμένεται να ελέγξουν την εφαρμογή των μέτρων από την ελληνική πλευρά. Ενδεχομένως μάλιστα να αναμένουν την ψηφοφορία της Τρίτης για το τέλος ακινήτων ώστε να διαπιστώσουν κατά πόσον υφίσταται η αναγκαία πολιτική βούληση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσει ένα αντιλαϊκό μέτρο, ή την ανακοίνωση κάποιας αποκρατικοποίησης, ή ακόμη και την εφαρμογή κάποιων ήσσονος σημασίας μέτρων όπως π.χ. το «μητρώο ανάληψης υποχρεώσεων» η καθυστέρηση του οποίου έχει ενοχλήσει την Tρόικα.

Προς το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε, στο πλαίσιο ενημέρωσης προς τους Έλληνες δημοσιογράφους, ότι μετά την παρουσίαση των μέτρων και τις διαβεβαιώσεις για εφαρμογή τους, το κλίμα έχει αλλάξει υπέρ της Αθήνας.

Συνάντηση Βενιζέλου - Νταλάρα

Ο κ. Βενιζέλος, πριν τη συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ, συναντήθηκε με το γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, με τον οποίο συζήτησε κυρίως την εφαρμογή της συμφωνίας της 21η Ιουλίου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απευθυνόμενος στην ετήσια συνέλευση του IIF, τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να μειώνει το δημοσιονομικό έλλειμμά της «όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος». Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι το εξιλαστήριο θύμα της ευρωζώνης ή της διεθνούς οικονομίας. Είναι η Ελλάδα μια ιστορική χώρα, μια περήφανη χώρα, με πολίτες που υποβάλλονται σε πολλές θυσίες για να σώσουν την πατρίδα τους αλλά και να την δουν να αποκαθίσταται».

Επισήμανε συγχρόνως: «Δεν νομίζω ότι σε διεθνές επίπεδο μπορεί κανένας να βρει πολλά παραδείγματα τόσο ταχέων προσπαθειών για δημοσιονομική επανεξισορρόπηση. Όμως, όπως το γνωρίζετε, αυτό συνοδεύεται με ένα πολιτικό και κοινωνικό κόστος πολύ υψηλό». Και επίσης: «Το σπουδαίο, για εμάς, είναι να σπάσει ο φαύλος κύκλος. Ομιλώ τώρα με την ιδιότητα του τέως υπουργού Άμυνας: είναι απολύτως αναγκαίο να κερδηθεί ο πόλεμος αυτός».

"Σπάζοντας τον φαύλο κύκλο"

Επίσης, ο υπουργός μίλησε στο γεύμα του ΔΝΤ, την Κυριακή, με θέμα: "Σπάζοντας τον φαύλο κύκλο". Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε εκτενώς στις αιτίες και στις προεκτάσεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης, παρουσιάζοντας τις προσπάθειες και τις ενέργειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron