Οικονομία
Διαγραφή επισφαλών οφειλών προς το Δημόσιο

Διαγραφή επισφαλών οφειλών προς το Δημόσιο

  • 23 Σεπτεμβρίου 2011, 15:39

Στο στάδιο της υπογραφής, από τον υπουργό Οικονομικών, βρίσκεται η υπουργική απόφαση για τη συγκρότηση Επιτροπής που θα αξιολογήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και για το αν πρέπει να κριθούν ως ανεπίδεκτες είσπραξης. Αυτό προκύπτει από έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ, Ιωάννη Βρούτση.

Όπως επιπλέον τονίζει ο κ. Οικονόμου, οι μέχρι σήμερα αξιολογήσεις των Δ.Ο.Υ. για τα χρέη που χαρακτηρίζουν «ανεπίδεκτα είσπραξης» δεν αποτελεί προϊόν συστηματικής έρευνας και δεν είναι ένα συμπέρασμα ασφαλές.

Ο βουλευτής, με την ερώτησή του, έχει επισημάνει ότι εκκρεμεί η υλοποίηση της πρόνοιας του άρθρου 10 του Ν. 3943/2011 για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών που «προβλέπει τη συγκρότηση Επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία βάση τις διατάξεις του ΚΕΔΕ (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων) αλλά και του συγκεκριμένου νόμου, θα αξιολογήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους με σκοπό τον χαρακτηρισμό τους ως ανεπίδεκτες είσπραξης».

Ο κ. Βρούτσης έχει καλέσει το Υπουργείο Οικονομικών να ενημερώσει τη Βουλή για το αν έχει προσδιοριστεί το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης.

Όπως ενημερώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, «στη διάθεση του υπουργείου υπάρχει ενημέρωση από το σύνολο των ΔΟΥ της επικράτειας σχετικά με τα ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο μέχρι 31.12.2009 τα οποία, κατ’ εκτίμησή τους, φέρονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης. Πλην όμως η εκτίμηση αυτή δεν αποτελεί προϊόν συστηματικής έρευνας το συμπέρασμα της οποίας να οδηγεί με πλήρη ασφάλεια στο χαρακτηρισμό ενός χρέους ως ανεπίδεκτου είσπραξης».

Όπως διευκρινίζει ο αναπληρωτής υπουργός, «το πραγματικό εύρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίες θα χαρακτηριστούν ως ανεπίδεκτες είσπραξης μένει να προσδιοριστεί βάσει της διαδικασίας των διατάξεων του άρθρου 10 του ν. 3943/2011, οι οποίες προβλέπουν σαφή, ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια ελέγχου των υποβαλλομένων προτάσεων, ενώ σε κάθε περίπτωση ο τελικός χαρακτηρισμός (διάκριση) θα περιβάλλεται με το κύρος και την αξιοπιστία των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron