Σε εργασιακή εφεδρεία η υγεία των παιδιών μας
Την έκδηλη ανησυχία τους για την υγεία των μελλοντικών Ελλήνων εκφράζουν, σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους, το επιστημονικό συμβούλιο και οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, μετά την ένταξη του φορέα στη λίστα της εργασιακής εφεδρείας.
Το Ινστιτούτο του Παιδιού, που ιδρύθηκε του 1965, αποτελεί μέχρι και σήμερα το μοναδικό φορέα στη χώρα μας που προσφέρει δημόσια, δωρεάν και ολοκληρωμένη ενασχόληση με την υγεία του παιδιού. Μεταξύ άλλων, από το1973 και έπειτα διενεργεί, μέσω του Προληπτικού Ανιχνευτικού Προγράμματος Νεογνών, δωρεάν εξετάσεις για πολύ σοβαρά κληρονομικά νοσήματα σε όλα ανεξαιρέτως τα βρέφη που γεννιούνται στη χώρα μας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από την έναρξη της λειτουργίας του και μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί περισσότερα από 2,5 εκατ. παιδιά με αποτέλεσμα την έγκαιρη διάγνωση και επιτυχή αντιμετώπιση κληρονομικών γενετικών ανωμαλιών που διαφορετικά θα οδηγούσαν σε βαριές νοητικές στερήσεις και άλλου είδους βαριές παθήσεις.
Η πλήρης ανακοίνωση
«Με μεγάλη έκπληξη είδαμε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 151 φορέων που υποχρεώνονται να θέσουν το 10% του προσωπικού τους σε εργασιακή εφεδρεία.
Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού ιδρύθηκε το 1965, στεγάζεται στο Νοσοκομείο Παίδων ‘Η Αγία Σοφία’ και είναι ΝΠΙΔ που εποπτεύεται και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας. Υπήρξε πάντα πρωτοπόρο στην Ελλάδα σε όλο το φάσμα της σωματικής και ψυχικής υγείας και της κοινωνικής προστασίας του παιδιού. Σήμερα παρέχει εξαιρετικά εξειδικευμένο έργο πρόληψης και δημόσιας υγείας για το σύνολο του παιδικού πληθυσμού της χώρας, ενώ παράλληλα αναπτύσσει έντονη εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα
Από το 1973 το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού εφαρμόζει το Προληπτικό Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Νεογνών το οποίο προσφέρει δωρεάν σε κάθε παιδί που γεννιέται στη χώρα, μέσα στα πλαίσια της προαγωγής της Δημόσιας Υγείας. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί πάνω από 2.500.000 παιδιά. Το 2010 εξετάστηκαν περισσότερα από 100.000 νεογέννητα για 4 νοσήματα (φαινυλκετονουρία, γαλακτοζαιμία, συγγενής υποθυρεοειδισμός και έλλειψη του ενζύμου G6PD). Εντοπίστηκαν όσα έπασχαν και άρχισαν έγκαιρα την κατάλληλη θεραπεία ώστε να μην εμφανίσουν βαριές βλάβες όπως νοητική υστέρηση, ίκτερο – αιμολύσεις κ.α. με αποτέλεσμα ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό όφελος για τη χώρα.
Εξαιρετικά σημαντικές δραστηριότητες αποτελούν η διερεύνηση, κλινική αντιμετώπιση και γενετική συμβουλευτική σε πλήθος σπάνιων παθήσεων, γενετικών και κληρονομικών μεταβολικών νοσημάτων, αναπτυξιακών διαταραχών (αυτισμός- κώφωση), διαταραχών του μεταβολισμού των οστών και ενδοκρινικών νοσημάτων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι μοναδικές στη χώρα μας (μοναδικό κέντρο διάγνωσης και αντιμετώπισης της φαινυλκετονουρίας, συγγενούς υποθυρεοειδισμού, κέντρο διάγνωσης για τις νόσους Gaucher, Fabry, Pompe κ.ά.).
Παράλληλα στα πεδία της Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής εφαρμόζονται πλήθος καινοτόμων δράσεων και πιλοτικών παρεμβάσεων μέσω της λειτουργίας πρότυπου Κέντρου Υγείας Παιδιού. Τομείς όπως η προαγωγή και αγωγή της υγείας στα σχολεία, η προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού, η αντιμετώπιση των μορφών βίας κατά των ανηλίκων αναπτύσσονται πρωτοποριακά μέσω του Κέντρου για τη Μελέτη και την Πρόληψη της Κακοποίησης-Παραμέλησης των Παιδιών.
Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, ένα ίδρυμα που με στοιχειώδη υποστήριξη και μικρό κόστος για το Ελληνικό δημόσιο εξακολουθεί να αποτελεί το μοναδικό φορέα στη χώρα που προσφέρει δημόσια, δωρεάν και ολοκληρωμένη ενασχόληση με την υγεία του παιδιού, σήμερα καλείται να μειώσει το προσωπικό του όταν:
• απασχολεί μόνο 56, υψηλής εξειδίκευσης στο μεγαλύτερο ποσοστό τους και χαμηλά αμειβόμενους συνολικά εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν επωμιστεί ένα γιγαντιαίο σε διαστάσεις και ωφελιμότητα έργο
• τον τελευταίο χρόνο το συνολικό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 16% λόγω συνταξιοδότησης, χωρίς τη δυνατότητα αναπλήρωσης των απωλειών μέσω προσλήψεων. H προβλεπόμενη στα δύο επόμενα χρόνια μείωση του συνολικού αριθμού των εργαζομένων όλων των βαθμίδων κατά 30% λόγω συνταξιοδότησης, προοιωνίζει τον κίνδυνο διακοπής εν όλων ή εν μέρει του έργου που επιτελείται
• ειδικά οι βαθμίδες στις οποίες στοχεύει κατά προτεραιότητα η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη συρρίκνωση σε ποσοστά 100% στη βαθμίδα ΥΕ και 32% στη βαθμίδα ΔΕ
• ποτέ στην ιστορία του το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού δεν χρησιμοποιήθηκε ως δεξαμενή μαζικών προσλήψεων, ούτως ώστε αυτή τη στιγμή να διαθέτει την πολυτέλεια του πλεονάζοντος προσωπικού.
Η Πολιτεία θα πρέπει να υπολογίσει τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που θα έχει για τη χώρα η συρρίκνωση ή η κατάργηση του έργου του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και να αποφασίσει προς όφελός της.
Από το Σύλλογο Εργαζομένων και το Επιστημονικό Συμβούλιο στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού».
Τελευταίες Ειδήσεις
29 Σεπτεμβρίου 2011, 06:56
Κρίσιμο Υπουργικό Συμβούλιο για εφεδρεία και μισθολόγιο
28 Σεπτεμβρίου 2011, 21:08
Διαψεύδει απολύσεις νοσηλευτών ο Λοβέρδος
28 Σεπτεμβρίου 2011, 21:03
Mέρκελ: Μηδενικός ο κίνδυνος ελληνικής χρεοκοπίας
28 Σεπτεμβρίου 2011, 20:59
iPad 2 από την Cosmote
28 Σεπτεμβρίου 2011, 20:57
Ποιοι δικαιούνται φέτος το ΕΚΑΣ
28 Σεπτεμβρίου 2011, 20:53
Σκληρότερη η Κομισιόν σε θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας
28 Σεπτεμβρίου 2011, 20:48
Τρόικα και Κυβέρνηση "ψάχνουν" διαφορά ύψους 1,12 δισ.
28 Σεπτεμβρίου 2011, 20:32
Αντιμέτωπος με την Μπανόν ο Ντομινίκ Στρος Καν
28 Σεπτεμβρίου 2011, 20:25
H Fitch υποβάθμισε και την Σλοβενία
28 Σεπτεμβρίου 2011, 20:17
Τα 'μπρος πίσω με τις αποδείξεις!