Ανάλυση
Προνόμια βουλευτών: Η "άλλη" Βίβλος

Προνόμια βουλευτών: Η "άλλη" Βίβλος

  • 23 Σεπτεμβρίου 2011, 08:29

Μέσα στον κακό χαμό που προκαλεί το φορολογικό τσουνάμι, οι εκάστοτε έκτακτες εισφορές... μόνιμου χαρακτήρα, η υπαγωγή σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας (βλ. προθάλαμος απόλυσης), οι απολύσεις και το αδυσώπητο και παράλογο τσεκούρωμα μισθών και συντάξεων, αξίζει κανείς να υπενθυμίσει τα προνόμια και τις ευεργετικές ιδιαιτερότητες που απολαύουν οι Έλληνες βουλευτές -αυτοί δηλαδή που κάθε φορά νομοθετούν σε βάρος της τσέπης του ελληνικού λαού, απλώς και μόνο επειδή οι εκάστοτε κυβερνώντες είναι ανίκανοι να επιβάλλουν ένα ορθολογικό και δίκαιο μοντέλο διοίκησης που να εισπράττει από τους πράγματι έχοντες και κατέχοντες και όχι τους πάσης φύσεως στερημένους, ανέργους, υπερηλίκους και αναπήρους.

Μηνιαίες αποδοχές - Σύνταξη

Η μηνιαία αποζημίωση των βουλευτών μας υπολογίζεται σε περίπου 6.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι κάθε φορά που αυξάνονται οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών αυξάνονται αντίστοιχα και οι αποδοχές των βουλευτών. Η παρακράτηση για τον συνταξιοδοτικό τους κλάδο είναι της τάξεως του 6,67%, ενώ υπέρ του κόμματός τους κρατείται ένα ποσοστό που ποικίλλει αναλόγως (π.χ. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λαμβάνει το 10%, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ 20%). Το δώρο Χριστουγέννων ανέρχεται σε έναν επιπλέον μισθό, ενώ του Πάσχα στο μισό, όπως και του επιδόματος αδείας. Εισπράττουν δηλαδή 14 μισθούς ετησίως.

Η φορολόγηση των αποδοχών των βουλευτών γίνεται αυτοτελώς, δηλαδή κατά την εκκαθάριση το σύνολο των ετησών αποδοχών τους δεν προστίθεται σε τυχόν άλλα φορολογίσημα εισοδήματά τους.

Συμμετοχή σε επιτροπές

Οι βουλευτές λαμβάνουν επιπρόσθετες οικονομικές παροχές από την συμμετοχή τους σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και τα θερινά τμήματα της Βουλής. Οι συμμετέχοντες σε αυτές τις συνεδριάσεις και όσοι αποτελούν μέλος αποστολών της Βουλής στο εξωτερικό λαμβάνουν αποζημίωση ίση με το 1/20 των μηνιαίων απολαβών τους ανά συμμετοχή ή παρουσία -ποσό που παραμένει αφορολόγητο.

Λοιπές παροχές

Οι εκλεκτοί του λαού χρηματοδοτούνται και για την οργάνωση του γραφείου τους. Οι βουλευτές Επικρατείας, Α' και Β' Αθηνών και Α' και Β' Πειραιώς λαμβάνουν ποσό ίσο με το 20% της αποζημίωσής τους (1.200 ευρώ), ενώ οι βουλευτές της περιφέρειας λαμβάνουν το 25% (1.500 ευρώ).

Για τα έξοδα κίνησης στους βουλευτές Επικρατείας, Α' και Β' Αθηνών, Α' και Β' Πειραιώς, αλλά και σε όσους οι περιφέρειες διαθέτουν αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα καταβάλλεται το ποσό των 450 ευρώ, στους βουλευτές των οποίων οι περιφέρειες είναι πιο κοντά στην πρωτεύουσα καταβάλλονται 600 ευρώ και σε όσους οι περιφέρειες βρίσκονται μακριά καταβάλλονται 750 ευρώ, ενώ στους βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου καταβάλλεται το ποσό των 1.000 ευρώ.

Ατέλειες

Κάθε μήνα οι βουλευτές λαμβάνουν ποσό για την κάλυψη του κόστους αποστολής 1.000 επιστολών, ποσό που διπλασιάζεται την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Χρησιμοποιούν σταθερή τηλεφωνία ατελώς (παρέχονται επτά - οκτώ τηλεφωνικές συνδέσεις). Η ατέλεια βαρύνει τη Βουλή μέχρι του συνολικού ποσού των 13.500 ευρώ ετησίως για κάθε βουλευτή και για το σύνολο των συνδέσεων, ενώ καλύπτει και γραμμή Internet.

Όσον αφορά την κινητή τηλεφωνία, κάθε βουλευτής δικαιούται μία γραμμή σύνδεσης με εταιρεία της επιλογής του και η Βουλή τού καλύπτει μηνιαίως έως 250 ευρώ πλέον των παγίων τελών.

Στέγαση

Οι βουλευτές από την επαρχεία έχουν τη δυνατότητα να μένουν σε ξενοδοχείο ή σε διαμέρισμα της επιλογής τους, για το κόστος των οποίων λαμβάνουν μηνιαίως 1.000 ευρώ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron