Media
"Η Αθήνα μπορεί να πάρει βαθιά ανάσα"

"Η Αθήνα μπορεί να πάρει βαθιά ανάσα"

  • 08 Σεπτεμβρίου 2011, 17:02

Το κυρίαρχο θέμα σήμερα στο γερμανόφωνο Τύπο είναι ένα: Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία κρίνεται νόμιμη η βοήθεια προς την Ελλάδα και η συμμετοχή της Γερμανίας στον EFSF.

Η Westdeutsche Allgemeine Zeitung γράφει: «Τώρα η Αθήνα, η Λισαβόνα και το Δουβλίνο μπορούν να πάρουν βαθιά ανάσα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έφερε προσκόματα στις γερμανικές εγγυήσεις και στην οικονομική βοήθεια για τις αδύναμες οικονομικά χώρες. Η απόφαση δεν αποτελεί έκπληξη. Οι δικαστές στην Καρλσρούη μπορούν να καταφέρουν πολλά, αλλά δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της Ευρώπης».

Παρόμοιο είναι το σχόλιο και της Rheinische Post: «Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε σύννομη την ευρωβοήθεια. Αυτό είναι λογικό. Εάν οι δικαστές εκ των υστέρων έκριναν πως η γερμανική συμμετοχή δεν ήταν συνταγματική, τότε θα είχαν απειλήσει την ευρωζώνη με διάλυση και με μια παγκόσμια οικονομική κρίση».

H Süddeutsche Zeitung σημειώνει: «Το δικαστήριο ήταν τόσο φιλοευρωπαϊκό όσο του επέτρεπε το Σύνταγμα. Όποιος θέλει περισσότερη Ευρώπη θα πρέπει να προβλέψει περισσότερη Ευρώπη στο Σύνταγμα. Θα πρέπει να βρει μια καινούργια πηγή. Η απόφαση του δικαστηρίου της Καρλσρούης είναι μια απόφαση για την κρίση και όχι μια απόφαση για την Ευρώπη. Η απόφαση αυτή δεν είναι μια στέρεη βάση για περισσότερη Ευρώπη. Όποιος θέλει να προχωρήσει σε μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές. Δεν αρκεί μόνο μια μικρή συμμετοχή του κοινοβουλίου».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «Για την καγκελάριο η απόφαση ήρθε σε ένα πολύ καλό χρονικό σημείο. Βρίσκεται ερικυκλωμένη από σκεπτικιστές και αντιπάλους μέσα στο ίδιο της το κόμμα, οι οποίοι δεν εγκρίνουν την πολιτική της για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης. Κανείς δεν μπορεί να πει τώρα πως η απόφαση αυτή απειλεί τη θέση της ως καγκελαρίου».

Θετική απέναντι στην καγκελάριο είναι και η αριστερή εφημερίδα του Βερολίνου Tageszeitung, η οποία με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στη βουλή για τον προϋπολογισμό γράφει: «Η καγκελάριος μίλησε με τρόπο μαχητικό και πειστικό για την Ευρώπη και είπε ξεκάθαρα στους σκεπτικιστές στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και στους Φιλελεύθερους πόσα πράγματα τίθενται σε κίνδυνο. Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι, παρά την κριτική τους στην κυβέρνηση, φαίνονται πρόθυμοι για μια υπεύθυνη συνεργασία».

Η Volksstimme του Μαγδεμβούργου σημειώνει: «Η απόφαση του δικαστηρίου της Καρλσρούης ήταν ένα φρένο και για όσους θέλουν η Ελλάδα να οδηγηθεί στη χρεοκοπία. Διότι ίσως μετά να ήταν η σειρά της Πορτογαλίας και άλλων, ενώ μια σειρά τραπεζών, στις οποίες έχουν καταθέσει τα χρήματά τους απλοί πολίτες, θα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα. Και για αυτούς θα επρόκειτο πραγματικά για ένα υπαρξιακό πρόβλημα σε περίπτωση που τα έχαναν».

Τέλος, η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung επιγράφει εκτεταμένο ρεπορτάζ της για τις αλλαγές στον ελληνικό δημόσιο τομέα: «Το ελληνικό κράτος ως ο παραδοσιακά σημαντικότερος εργοδότης». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «σε περιόδους κρίσης αντιδρούσε η Αθήνα με διεύρυνση του δημόσιου τομέα. Αυτό δεν είναι εφικτό σήμερα, αλλά οι ήδη εκπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις είναι πολύ δύσκολες». Στιγματίζονται επίσης οι πελατειακές δομές στην Ελλάδα και αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη η επιτυχία της επιχειρούμενης αναδιάρθρωσης του δημόσιου μηχανισμού.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron