Διεθνή
Σε τελική ευθεία ο πόλεμος στην Λιβύη

Σε τελική ευθεία ο πόλεμος στην Λιβύη

  • 30 Αυγούστου 2011, 13:23

Σε αγώνα, προκειμένου να εξασφαλίσουν περισσότερη στήριξη από τη Συμμαχία, έχουν επιδοθεί οι εξεγερμένοι της Λιβύης, και στη μάχη πέφτουν τώρα όλα τα όπλα.

Σε πρώτη φάση ανακοινώθηκε ότι αγνοούνται πενήντα χιλιάδες άτομα που υποστήριξαν στην εξέγερση από την αρχή της εκδήλωσής της, και χθες ο επικεφαλής του λιβυκού Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μουσταφά Αμπντελ Τζαλίλ, αποκάλεσε τον Καντάφι «απειλή για τους Λίβυους και όλον τον κόσμο».

Ευρισκόμενος στη Ντόχα του Κατάρ, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας, ζήτησε από το ΝΑΤΟ να επιμείνει «στην προστασία μας από αυτόν τον τύραννο», προσθέτοντας πώς δε διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με το αν ο Καντάφι παραμένει επί λιβυκού εδάφους ή έχει καταφύγει σε άλλη χώρα.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ναύαρχος Σάμιουελ Λόκλιρ, επικεφαλής της Διοίκησης Κοινών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ τόνισε: «Πιστεύουμε πως το καθεστώς Καντάφι βρίσκεται κοντά στην κατάρρευση και έχουμε δεσμευτεί να δούμε αυτή την επιχείρηση να ολοκληρώνεται», προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ πρόκειται να συνεχιστούν μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου με βομβαρδισμούς ακριβείας.

Χθες, η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανακοίνωσε ότι στρατιωτική μονάδα με επικεφαλής έναν από τους γιους του Καντάφι πιστεύεται ότι ευθύνεται για την εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες δεκάδων κρατουμένων στην αποθήκη όπου βρέθηκαν τα 53 πτώματα.

Σύμφωνα με την οργάνωση, τρεις ημέρες αργότερα η αποθήκη έπιασε φωτιά από άγνωστα αίτια. Μέλη της οργάνωσης βρέθηκαν στην αποθήκη στην συνοικία Χαλίντα Φερζάν και μέτρησαν 45 απανθρακωμένα πτώματα, ενώ άλλα δύο πτώματα βρέθηκαν έξω από την αποθήκη.

Το Παρατηρητήριο σημειώνει πως πιστεύεται ότι την ομαδική δολοφονία διέπραξαν στις 23 Αυγούστου μέλη της Ταξιαρχίας Χάμις, που διοικείται από τον Χάμις Καντάφι. Σε ένα από τα κτήρια του συγκροτήματος ήταν γραμμένες στον τοίχο οι λέξεις «32η Ταξιαρχία», που αποτελεί τμήμα της στρατιωτικής μονάδας του Χάμις.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι σε κωματώδη κατάσταση και στα πρόθυρα του θανάτου βρίσκεται ο βομβιστής του Λόκερμπι, Αμπντελαμπάσε αλ-Μεγκράχι, ο μόνος που κρίθηκε ένοχος για την έκρηξη αμερικανικού αεροπλάνου το 1988, που προκάλεσε το θάνατο 270 επιβατών, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν Αμερικανοί πολίτες, και ο οποίος απελευθερώθηκε από τη Βρετανία και επέστρεψε στη Λιβύη.

Η απελευθέρωσή του είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις, με την Βρετανία να ορκίζεται πως αυτό έγινε για ανθρωπιστικούς λόγους και όχι επειδή το Λονδίνο εποφθαλμιούσε τα πετρέλαια της Λιβύης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron