Διεθνή
Ο μυθικός θησαυρός του Καντάφι

Ο μυθικός θησαυρός του Καντάφι

  • 30 Αυγούστου 2011, 09:14

Στο μεταίχμιο της πολιτικής μετεξέλιξης της Λιβύης (έστω και αν οι μάχες συνεχίζονται και ο Καντάφι παραμένει άφαντος), το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο απαιτεί την εκταμίευση των δισεκατομμυρίων του Καντάφι στο εξωτερικό.

Τα χρήματα αυτά υπολογίζονται γύρω στα 80 με 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Το πόσα έχει φυγαδεύσει πραγματικά εκτός Λιβύης το καθεστώς Καντάφι δεν θα το μάθουμε ποτέ. Όπως και να έχει, οι διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ είχαν παγώσει κάποια ποσά. Από αυτά, ο ΟΗΕ έδωσε το πράσινο φως για την αποδέσμευση 1,5 δισεκατομμυρίου. Την εκταμίευση αυτού του ποσού ζητά το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, διότι -όπως λέει- πρόκειται για χρήματα του λιβυκού λαού.

Στο θέμα αυτό διίστανται όμως οι απόψεις των πολιτικών και των εμπειρογνωμόνων. Ο Μάρκους Κάιμ, ειδικός σε ζητήματα ασφαλείας από το Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική, εκτιμά πως τα ποσά αυτά δεν τα χρειάζεται άμεσα η Λιβύη διότι «πρώτον, η Λιβύη διαθέτει φυσικά αποθέματα πετρελαίου και αερίου, επομένως μπορεί να ξεκινήσει και χωρίς τα ποσά από το εξωτερικό, και δεύτερον, το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι η σταθεροποίηση της ασφάλειας και η ομαλή πολιτική μετεξέλιξη».

Ποιος μπορεί να διαχειριστεί τα χρήματα στη Λιβύη;

Ριζική διαφωνία εκφράζουν μια σειρά πολιτολόγων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο είναι αναγνωρισμένος εκπρόσωπος του λιβυκού λαού και ότι υπάχουν άμεσες ανάγκες στη Λιβύη, όπως π.χ. η πληρωμή μισθών και η στελέχωση των νοσοκομείων της χώρας με τα αναγκαία φάρμακα, τα απαραίτητα μηχανήματα και το αναγκαίο προσωπικό.

Και όμως η ΕΕ και οι ΗΠΑ κωλυσιεργούν, γιατί; Ο Γιόαχιμ Χέρστερ, ειδικός σε ζητήματα Εγγύς Ανατολής από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής υπογραμμίζει: «Ενδέχεται όντως να υπάρχουν τομείς που χρειάζονται τώρα αμέσως τα χρήματα. Το καθοριστικό κριτήριο είναι όμως εάν υφίστανται αυτή τη στιγμή στη Λιβύη υπηρεσίες και θεσμοί που μπορούν να διαχειριστούν αυτά τα χρήματα. Αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί και μετά βλέπουμε».

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιμένουν λοιπόν σε αυτό το καίριο ερώτημα. Εμπειρογνώμονες και μια σειρά πολιτικών επιστημόνων υπογραμμίζουν ότι οι επιφυλάξεις είναι θεμιτές. Διότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί ο έλεγχος των αποδεσμευμένων χρημάτων προς το νέο καθεστώς. Στη Λιβύη δεν υπάρχουν εποπτικές υπηρεσίες για τον έλεγχο του δημοσίου χρήματος, ούτε καν πραγματική κυβέρνηση, κρατικός μηχανισμός και διοικητικές υπηρεσίες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron