Οικονομία
Κατά των εγγυήσεων ο Γιουνκέρ, "ανοιχτός" στο ευρωομόλογο ο Ρεν

Κατά των εγγυήσεων ο Γιουνκέρ, "ανοιχτός" στο ευρωομόλογο ο Ρεν

  • 29 Αυγούστου 2011, 19:11

Την έντονη δυσαρέσκεια του για τη συμφωνία των εγγυήσεων μεταξύ Ελλάδας - Φινλανδίας εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, που μίλησε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Δεν μου αρέσει προσωπικά, όπως δεν μου αρέσουν οι συμφωνίες που έχουν γίνει διμερώς μεταξύ διαφόρων κρατών. Το Συμβούλιο επέτρεπε να υπάρξει διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Φιλανδίας, όμως αυτό δε φαίνεται να δουλεύει και πρέπει να βρούμε μια λύση. Αυτό βέβαια δεν θα μας σταματήσει να εφαρμόσουμε ότι προβλέπει η Συμφωνία της 21ης Ιουλίου» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Στη συνέχεια εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα βγει από την δύσκολη οικονομική κατάτασταση αν εφαρμόσει τοπρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. «Σε σχέση με την Ελλάδα, αποφασίσαμε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα μαζί με το ΔΝΤ. Αν η Ελλάδα καταφέρει να το εφαρμόσει τότε θα αναδυθεί από τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Είχαμε πει και στο παρελθόν ότι χρειαζόταν να μειώσουμε τα επιτόκια και να επιμηκύνουμε τα δάνεια και το καταφέραμε, αλλά δεν ήταν εύκολο».

Για την αξιολόγηση της Τρόικα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε ότι αναμένει καλά αποτελέσματα. «Στα μέσα του Σεπτέμβρη θα λάβουμε την αξιολόγηση της τρόικας πριν δώσουμε την 6η δόση. Η Ιρλανδία τα πάει παρά πολύ καλά και έχει ανακτήσει τη μισή απολεσθείσα ανταγωνιστικότητα. Και η Πορτογαλία εφαρμόζει το πρόγραμμα και ελπίζουμε σε καλά αποτελέσματα και από την τρόικα στην Ελλάδα».

Ανοιχτός στο ευρωομολόγο ο Ρεν

Ο επίτροπος Όλι Ρεν θα μιλήσει σε λίγη ώρα στην επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο επίτροπος δεν θα αποκλείσει την έκδοση ευρωομολόγων, όμως θα τη συνδέσει υποχρεωτικά μόνο με αυστηρότερη δημοσιονομική επιτήρηση και συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, λέει ο Ρεν.

Ο επίτροπος θεωρεί «αδικαιολόγητες τις αντιδράσεις των αγορών!» και αποδίδει τις αναταράξεις στα δημοσιονομικά προβλήματα των κρατών μελών, την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ και τους φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμια ανάπτυξης: «οι αγορές και η πραγματική οικονομία κινούνται παράλληλα σε αυτή τη φάση, περισσότερο από ότι στο παρελθόν. Αν δεν αντιμετωπίσουμε τις αναταράξεις τότε θα υπάρξει σοβαρή επίπτωση στην πραγματική οικονομία».

Για την Κομισιόν όμως το πρόβλημα είναι κυρίως θεσμικό και για αυτό ο επίτροπος υποσχέθηκε ότι τι ζήτημα θα αντιμετωπιστεί θεσμικά. «Μαζί με τον Βαν Ρόμπεϊ και τους 27 θα παρουσιάσουμε μέχρι τον Οκτώβριο τις προτάσεις μας για το μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης».

«Ξεκάθαρη λειτουργία των θεσμών χρειαζόμαστε. Πρέπει να υπάρχει επιμερισμός εργασίας μεταξύ Eurogroup, Συνόδων Κορυφής, Συμβουλίου».

Υπενθυμίζει την απόφαση της 21ης Ιουλίου και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ενώ σημειώνει τη σημασία της μεταρρύθμισης του ESFS και του ESM. Ζητά άλλωστε και πάλι την τάχιστη εφαρμογή των αποφάσεων.

Ο Ρεν προκρίνει ότι η Κομισιόν θα αναθεωρήσει προς το χειρότερο την βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη για ανάπτυξη στην ευρωζώνη κατά τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της 15ης Σεπτεμβρίου με την ένδειξη όμως ότι «οι επιβραδύνσεις συμβαίνουν κατά τις μακρές περιόδους ανάκαμψης-επιδιόρθωσης».

Για τον επίτροπο Ρεν και την Κομισιόν η συνταγή προς την ανάπτυξη είναι μία «πρέπει τα φορολογικά συστήματα να μεταρρυθμιστούν ώστε να στηρίζουν την απασχόληση. Πρέπει ακόμη να μειωθεί η γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν».

Σε σχέση με την κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών είπε ότι «οι τράπεζες έχουν 6-9 μήνες να ισχυροποιηθούν και είναι προτιμότερο να το κάνουν με ιδιωτικά μέσα».

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους»

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι θα αντιμετωπίζουμε επιβράδυνση του κοινοτικού ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο του 2011, όμως τα θεμελιώδη μεγέθη είναι σταθερά.

Σύμφωνα με τον κ. Τρισέ, τα ρίσκα για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα ξεκινάνε από τα δημοσιονομικά των αδύναμων οικονομιών, αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις,ενώ τόνισε ότι η ΕΚΤ θα διασφαλίσει τη ρευστότητα, αλλά και τις τιμές στη ζώνη του ευρώ:

“Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε ρευστότητα με συμφωνίες collateral μέχρι το Γεννάρη. Ήδη διαθέσαμε 530 σε διάφορα προγράμματα, μερικά από τα οποία διάρκεσαν 6 εβδομάδας. 13 με 14 τρισεκατομμύρια αξίζουν τα κεφάλαια που μπορούμε να δεχθούμε σαν collateral για παροχή ρευστότητας. Όταν η κρίση τελειώσει θα μαζέψουμε τη ρευστότητα που διαθέσαμε”.

Για τις αγορές ο πρόεδρος της ΕΚΤ θεωρεί ότι οι πρόσφατες αναταράξεις ανέβασαν τα επιτόκια και μείωσαν τον όγκο των συναλλαγών στην αγορά ομολόγων: “θυμίζει αυτό που συνέβη το Μάιο του 2010, αλλά σε μεγαλύτερη βάση”.

Το βασικό του μήνυμα όμως παρέμεινε το ίδιο με αυτό που σε κάθε ευκαιρία αναπαράγει:

“Οι κυβερνήσεις πρέπει να επιταχύνουν τη δημοσιονομική προσαρμογή, περιμένουμε οι κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις του και στο σωστό χρόνο”.

Επεσήμανε ακόμη ότι είναι ουσιαστική και η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων αφορά όμως μόνο την Ελλάδα και “όλοι οι άλλοι πρέπει να τιμήσουν τις υποχρεώσεις που έχουν στην αγορά χρεογράφων”.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron