Οικονομία
Richard Sulik: Αφήστε την Αθήνα να χρεοκοπήσει

Richard Sulik: Αφήστε την Αθήνα να χρεοκοπήσει

  • 27 Αυγούστου 2011, 11:08

Αντιδράσεις και στη Σλοβακία προκαλούν οι αλλαγές στον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, καθώς πυκνώνουν οι φωνές των πολιτικών που αντιτίθενται στη διάσωση κρατών - μελών της ευρωζώνης.

Η Σλοβακία θα πρέπει να εμποδίσει τις αλλαγές στον Μηχανισμό Στήριξης, δήλωσε ο βουλευτής Richard Sulik, που είναι επικεφαλής του κόμματος «Ελευθερία και Αλληλεγγύη», το οποίο μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Το κόμμα του αντιτίθεται στο νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας. «Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να πάρει κι άλλα χρήματα», δήλωσε ο Σουλίκ στη Die Welt του Σαββάτου, απόσπασμα της οποίας προδημοσιεύτηκε σήμερα.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Σλοβακίας και αρχηγός του συγκυβερνώντας κόμματος «Ελευθερία και Αλληλεγγύη», Richard Sulik, τονίζει ότι θα αντιταχθεί στη συμμετοχή της χώρας του στο δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, όπως είχε κάνει και στο πρώτο πρόγραμμα βοήθειας. Η εφημερίδα σημειώνει εισαγωγικά ότι «η Ευρώπη έχει στραμμένο το βλέμμα προς την Σλοβακία, τη μόνη χώρα που αρνήθηκε να δώσει βοήθεια στην Ελλάδα, και η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να παίξει ρόλο - κλειδί στη διεύρυνση του μηχανισμού σταθερότητας EFSF».

«Αν οι Έλληνες είχαν πτωχεύσει ενάμιση χρόνο πριν, τώρα τα χειρότερα θα ήταν πίσω τους. Τώρα είναι κλινικά νεκροί, αλλά διατηρούνται σε κώμα», σημείωσε, κατηγορώντας ότι με τα πακέτα βοήθειας δεν διασώζονται οι Έλληνες, αλλά τα κέρδη των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών.

Αφήστε την Αθήνα να χρεοκοπήσει

Στη συνέντευξη, που έχει τίτλο «Αφήστε την Αθήνα να χρεοκοπήσει», ο κ. Sulik, χαρακτηρίζει παράλογη την παροχή περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα και υποστηρίζει: «Τα δισεκατομμύρια απλώς θα κάνουν την κατάσταση χειρότερη. Δεν υπάρχει ένδειξη ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει και ότι θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα 350 δισ. του χρέους της. Η Ελλάδα δημιουργεί επιπλέον χρέη. Δεν αποτελεί βοήθεια, δεν υπάρχει διέξοδος όταν σε μια εντελώς υπερχρεωμένη χώρα, δανείζεις συνεχώς, όλο και περισσότερα χρήματα.

Ο  Richard Sulik αναφέρθηκε και στα ελλείμματα: «Η Ελλάδα θα δημιουργεί και άλλα ελλείμματα και αυτό θα συνεχίζεται για πολύ καιρό.. Μόνο στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2011, η Αθήνα παρουσίασε απόκλιση από τους στόχους του προϋπολογισμού κατά 15 δις. Και τα 109 δισ. του δεύτερου πακέτου, κάποτε θα σπαταληθούν. Δεν σώζουμε τους Έλληνες αλλά τα κέρδη των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών, που θα πρέπει σε διαφορετική περίπτωση, να διαγράψουν τις απαιτήσεις τους από ελληνικά ομόλογα».

Το πάρτι τελείωσε

Ο πρόεδρος της Βουλή της Σλοβακίας δήλωσε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να μην περάσει στη Βουλή το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. «Χωρίς τις δικές μας 22 ψήφους δεν έχει πλειοψηφία η κυβέρνηση, και εμείς θα ψηφίσουμε όχι. Δεν πρόκειται να υπογράψω επιταγή πέντε ή δέκα εκατομμυρίων από τα ταμεία της Σλοβακίας για να συνεχίσουν οι Έλληνες να παίρνουν τετραπλάσιες συντάξεις από τους Σλοβάκους και οι Ιρλανδοί να διατηρούν τη φορολογία στο 12,5%». Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος, ο Richard Sulik  δίνει την δική του εκδοχή. «Αν γινόταν σεισμός στην Ελλάδα ή τσουνάμι είμαι ο πρώτος που θα έτρεχα να βοηθήσω και να δείξω την αλληλεγγύη μου, άλλα δεν πρόκειται για αλληλεγγύη όταν χρηματοδοτείς μια χώρα που χειρίστηκε ανεύθυνα τα οικονομικά της. Η Ελλάδα δημιουργούσε επί 30 χρόνια χρέη επί χρεών. Τώρα όμως το πάρτι τέλειωσε».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Florian Hassel, για το αν η Σλοβακία προτίθεται να κάνει ότι και η Φινλανδία, δηλαδή να δώσει δάνεια υπό εγγύηση, ο κ. Sulik απάντησε: «Οι Φινλανδοί προχώρησαν σε μια ειδική συμφωνία με τους Έλληνες, πίσω από τις πλάτες των υπολοίπων εταίρων. Αυτό ήταν εντελώς λάθος. Το σωστό και το έντιμο θα ήταν να πουν, δεν υποστηρίζουμε τη χορήγηση δανείων προς την Ελλάδα και τέλος».

Κλινικά νεκρή η Ελλάδα

Απαντώντας σε ερώτηση αν φοβάται το ενδεχόμενο να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, απάντησε ότι αυτό είναι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αναπόφευκτο. «Το ερώτημα είναι πότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βρουν το θάρρος να δαγκώσουν το πικρό μήλο της ελληνικής χρεοκοπίας και του γενναίου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Η χρεοκοπία είναι προαπαιτούμενο για την οικονομική ανάκαμψη. Εάν η Ελλάδα είχε αφεθεί να πτωχεύσει πέρυσι, τώρα θα είχε τα χειρότερα πίσω της. Τώρα είναι κλινικά νεκρή αλλά την διατηρούμε σε κώμα».

Ο κ. Sulik είπε επίσης ότι δεν φοβάται φαινόμενο ντόμινο γιατί η ελληνική οικονομία είναι πολύ μικρή, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν χρεοκοπήσει η Ιταλία, δεν θα είναι εξαιτίας της Ελλάδας αλλά εξαιτίας του ότι το χρέος της ανέρχεται στο 120% του ΑΕΠ της. Επίσης, αναφερόμενος στη Γαλλία, είπε ότι έχει δεκαετίες να παρουσιάσει έστω και έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Για την Ιταλία αναρωτήθηκε: «Γιατί να παίρνουν οι Ιταλοί βουλευτές 15.000 μισθό τον μήνα; Γιατί να μην πουλήσει η Ιταλία κρατική περιουσία για να καλύψει τα χρέη της; Η Ρώμη κάθεται πάνω σε 2.452 τόνους χρυσού, που η αξία τους ξεπερνά τα 100 δισ.»

Επίσης επεσήμανε ότι κατά την είσοδο της χώρας του στην ΕΕ, οι κανόνες ήταν ξεκάθαροι, όρια χρέους, απαγόρευση του bail out, ενώ δεν επιτρεπόταν στην ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα. Τώρα, είπε «όλα αυτά δεν ισχύουν πλέον και αναρωτιέμαι γιατί».

Αντιδρώντας στην ερώτηση, αν φοβάται ότι η ΕΕ θα μπορούσε να σταματήσει τα δάνεια από τα διαθρωτικά ταμεία προς τη Σλοβακία, αν αρνηθεί να στηρίξει τη διεύρυνση του μηχανισμού, υποστήριξε ότι τα δάνεια αυτά «διαστρεβλώνουν την οικονομία και ενισχύουν τη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση».

Δήλωσε επίσης μετανιωμένος για την υποστήριξή του στην εισαγωγή του ευρώ στη χώρα του, καθώς τώρα βλέπει ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν η Σλοβακία είχε διατηρήσει το νόμισμά της. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν πιστεύει ότι στην παρούσα φάση η χώρα του θα αποχωρήσει από το ευρώ, το οποίο θεωρεί μεγάλη ιδέα, αλλά θα παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Στην ερώτηση, εάν έχει ήδη βγάλει τις σλοβακικές κορώνες από το συρτάρι του, απάντησε ότι έχει πράγματι στο συρτάρι του ακυρωμένα από την κεντρική τράπεζα χαρτονομίσματα, που τα κρατάει ως ενθύμιο.

Εξαρχής αρνητική η Σλοβακία

Η Σλοβακία, χώρα - μέλος της ευρωζώνης, υπήρξε εξαρχής μια από τις σφοδρότερες επικρίτριες των μηχανισμών διάσωσης των οικονομιών χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους, ειδικά της Ελλάδας.

Ένας από τους λόγους είναι πως η χώρα, όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός δεν ξεπερνά τα 800 ευρώ, είναι η φτωχότερη στην ευρωζώνη μαζί με την Εσθονία και ο πληθυσμός θεωρεί εαυτόν φτωχότερο από τους Έλληνες.

Σλοβάκοι πολιτικοί επισημαίνουν επίσης τα δικά τους δημοσιονομικά, το γεγονός ότι αναχρηματοδοτήθηκαν οι μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες χωρίς εξωτερικό δανεισμό πριν από δέκα χρόνια, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι στοίχισε περί το 12% του σλοβακικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Σήμερα, με το χρέος να ανέρχεται στο 40% του ΑΕΠ της, η Σλοβακία θεωρείται μια από τις χώρες που από δημοσιονομικής άποψης είναι σε καλή κατάσταση στην Ευρώπη.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron