Σκληρή και λίαν επώδυνη είναι η τιμωρία των αγορών, καθώς όσο βλέπουν αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ των εταίρων για το θέμα των εγγυήσεων τόσο σπρώχνουν τα ελληνικά ομόλογα στην άβυσσο της χρεοκοπίας.
Άφωνοι, πλέον, οι εγχώριοι αναλυτές και λίαν ανήσυχοι οι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, είδαν το spread του 10ετούς ομολόγου να φτάνει στις 1.621 μονάδες, με το τελικό επιτόκιο να προσεγγίζει επικίνδυνα το 18%, ενώ εξωπραγματική είναι η κούρσα στο 2ετές ομόλογο, του οποίου η απόδοση έφτασε στο 44%!!! Όσον αφορά, δε, στα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας των 5ετών ομολόγων, κινούνται πια εκτός ελέγχου φτάνοντας στις 2.728 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο σχεδόν 1.000 μονάδων μέσα σε μόλις 6 ημέρες!
Το πρόβλημα δεν είναι βέβαια ότι η Γερμανία επιμένει να κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τη Φινλανδία, αλλά το ότι οι αγορές διαπιστώνουν πως, σε αντίθεση με τη κρισιμότητα των στιγμών, οι Ευρωπαίοι παραμένουν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων, με την ελληνική πλευρά να ευελπιστεί σε πολιτική λύση έως το τέλος της εβδομάδας, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα επί του παρόντος.
Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά βαρύ κλίμα, οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται να εγγράψουν απώλειες περίπου 5 δισ. ευρώ λόγω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο DOW JONES, την ώρα που η έλλειψη ρευστού απειλεί να "σπρώξει" κάποιες από αυτές στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας. Το κρισιμότερο στοίχημα είναι, βέβαια, η διασφάλιση της κεφαλαιακής τους επάρκειας στους μήνες που ακολουθούν, σε ένα περιβάλλον που φαίνεται ότι επιδεινώνεται, με τη διατραπεζική αγορά να παραμένει όχι απλώς "κλειστή" αλλά μάλλον εχθρική και την ΕΚΤ να φαντάζει ως το μοναδικό καταφύγιο.
Κι αν φαντάζει ως "μάννα εξ ουρανού" η ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς το ότι η ενδεχόμενη προσφυγή τράπεζας ή τραπεζών για τη κεφαλαιακή τους στήριξη, συνεπάγεται κρατικοποίηση, καθώς η συμμετοχή του Ταμείου θα γίνεται με κοινές και όχι προνομιούχες μετοχές. Οι εναλλακτικές λύσεις είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, η πώληση στοιχείων ενεργητικού (π.χ. θυγατρικών) και βέβαια οι συγχωνεύσεις, λύση η οποία εκ των πραγμάτων αναθερμαίνει τα σενάρια "γάμων" μεταξύ των ισχυρών του εγχώριου τραπεζικού κλάδου...
Διαβάστε επίσης: Ιδιωτική τράπεζα ενεργοποίησε τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας