Ρεπορτάζ
Αναδιαπραγμάτευση σημαίνει... αναξιοπιστία;

Αναδιαπραγμάτευση σημαίνει... αναξιοπιστία;

  • 25 Αυγούστου 2011, 10:02
Τουλάχιστον ενοχλημένοι εμφανίζονται εγχώριοι θεσμικοί οικονομικοί παράγοντες, από τη συζήτηση που φαίνεται ότι γίνεται στη Κυβέρνηση για τη δυνατότητα -ή μη- διαπραγμάτευσης με τη Τρόικα των φετινών δημοσιονομικών στόχων, λόγω της βαθύτερης ύφεσης.

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αποκάλυψε ότι αυτό θα είναι το βασικό αντικείμενο των συζητήσεων με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, από τη στιγμή που η Τρόικα υπολόγισε το εύρος της προσαρμογής με βάση άλλο σενάριο ύφεσης, θα πρέπει να αναπροσαρμόσει αναλόγως τον στόχο τής μείωσης του ελλείμματος με δεδομένο ότι η ύφεση μπορεί να φτάσει στο 5,3%.

Τραπεζικοί παράγοντες επισημαίνουν, ωστόσο, ότι «μια τέτοια διαπραγμάτευση θα μας καταστήσει πλήρως αναξιόπιστους»  ειδικά σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία όπου τίθενται εν αμφιβόλω ακόμα και οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για νέα μέτρα έναν μόλις μήνα μετά τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου».

Χαρακτηριστική και λίαν δηκτική είναι η αναφορά, στις σχετικές συζητήσεις, των αναλυτών της ALPHA BANK, οι οποίοι στο εβδομαδιαίο δελτίο τους, σημειώνουν ότι «η επίτευξη των φετινών δημοσιονομικών στόχων είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αξιοπιστίας μας», υπογραμμίζοντας με μάλιστα ότι «το πρόσχημα της μεγαλύτερης ύφεσης για αναδιαπραγμάτευση των δημοσιονομικών στόχων, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να θεωρηθεί». Επί της ουσίας, οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι δεν πρέπει να συνδέονται η ύφεση και η επίτευξη των στόχων, καθώς τα μέτρα που μόλις ψηφίστηκαν (να σημειώσουμε μόνο ότι τα φετινά δημοσιονομικά μέτρα αγγίζουν πλέον τα 22 δισ. ευρώ όσο δηλαδή το περσινό έλλειμμα!) είναι υπεραρκετά, αρκεί να μην «κολλήσουν» με διάφορα προσχήματα, όπως συνέβη τους προηγούμενους μήνες.

Οξύτατη είναι δε η αναφορά των αναλυτών της τράπεζας στο κλίμα που δημιουργεί η προαναγγελία βαθύτερης ύφεσης, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στους έως τώρα χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου -του πρώην και του νυν- με την επισήμανση ότι «θα ήταν προτιμότερο να εξηγηθεί γιατί μειώνονται συνέχεια οι δημόσιες επενδύσεις και γιατί δεν ενεργοποιείται το ΕΣΠΑ, γιατί δεν απελευθερώνονται ταχύτερα οι αγορές και γιατί μετά από ενάμισι χρόνο λήψης σωρείας μέτρων προς τη σωστή κατεύθυνση, η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε οριακό σημείο».

Διαβάστε επίσης: Νέα επικαιροποίηση στόχων Κυβέρνησης - Τρόικα;

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron