Υγεία
Μπισκότα και κέικ αυξάνουν το ενδεχόμενο καρκίνου της μήτρας!

Μπισκότα και κέικ αυξάνουν το ενδεχόμενο καρκίνου της μήτρας!

  • 24 Αυγούστου 2011, 12:24

Οι γυναίκες που συστηματικά τρώνε μπισκότα, κέικ ή γεμιστά τσουρέκια, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο στη μήτρα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως έδειξε η έρευνα, όσες καταναλώνουν τέτοιου είδους γλυκά δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα έχουν κατά 33% περισσότερες πιθανότητες καρκίνου σε σύγκριση με όσες σπανίως τα αγγίζουν. Όσες δε τα καταναλώνουν συχνότερα από τρεις φορές την εβδομάδα, έχουν 42% περισσότερες πιθανότητες καρκίνου.

Τα καλά νέα είναι πως η μέση γυναίκα έχει 1% πιθανότητα να εκδηλώσει κάποια στιγμή καρκίνο στην μήτρα -και οι προαναφερθείσες αυξήσεις σημαίνουν πως αυτές οι πιθανότητες γίνονται 1,32% και 1,42% αντιστοίχως.

Για τους ερευνητές του πανεπιστημιακού Ιδρύματος Καρολίνσκα, στη Σουηδία, που εκπόνησαν τη μελέτη, ο παραπάνω κίνδυνος είναι «μέτριος», αλλά «οπωσδήποτε αρκετά σημαντικός, ώστε να πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω».

Για να μελετήσουν την πιθανή συσχέτιση γλυκών και καρκίνου της μήτρας, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία από 61.226 γυναίκες, οι οποίες την περίοδο 1987-1990 είχαν απαντήσει σε δεκάδες ερωτήσεις για την διατροφή, τον τρόπο ζωής, το βάρος και την υγεία τους.

Δέκα χρόνια αργότερα, όπως αναφέρουν Τα Νέα, οι γυναίκες απάντησαν εκ νέου σε εκτενέστερες ερωτήσεις για την διατροφή τους. Το 2008, οι ερευνητές συνέκριναν όλες τις απαντήσεις των γυναικών με τους ιατρικούς φακέλους τους, αναζητώντας επίσης τις διαγνώσεις καρκίνου του ενδομητρίου (είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου της μήτρας).

Όπως διαπίστωσαν, 729 γυναίκες είχαν εκδηλώσει τον καρκίνο αυτό. Η κατανάλωση τροφίμων με πολλή ζάχαρη, όπως οι τούρτες, η μαρμελάδα ή τα κανονικά αναψυκτικά, δεν φάνηκε να σχετίζεται ιδιαίτερα με τον καρκίνο του ενδομητρίου.

Αντιθέτως, η συχνή κατανάλωση κέικ, μπισκότων και γεμιστών τσουρεκιών φάνηκε να τον αυξάνει. Οι επιστήμονες δεν ξέρουν πού οφείλεται αυτή η διαφορά μεταξύ των γλυκισμάτων -θα μπορούσε να αποδίδεται στον τρόπο παρασκευής ή τα συστατικά τους.

Ένα άλλο εύρημα της μελέτης ήταν πως οι γυναίκες που τρώνε περισσότερα από 35 γραμμάρια ζάχαρη την ημέρα (αντιστοιχεί σε περίπου 7 κουταλάκια του καφέ) διατρέχουν κατά 36% περισσότερες πιθανότητες καρκίνου του ενδομητρίου.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron