Οικονομία
Κρατικοποίηση τραπεζών: Η μόνη λύση;

Κρατικοποίηση τραπεζών: Η μόνη λύση;

  • 24 Αυγούστου 2011, 11:20

Η συνεχιζόμενη -παρά την θετική πλέον πορεία των διεθνών αγορών- κατακρήμνιση του δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κυρίως λόγω της ραγδαίας πτώσης των τιμών των τραπεζών, θα έπρεπε να δημιουργήσει έντονο προβληματισμό. Προβληματισμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, την διοίκηση του Χρηματιστηρίου και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Προβληματισμό που θα πρέπει να εστιάζει στο εάν η πραγματική αρνητική εικόνα της πορείας των τραπεζών είναι σε γνώση και άλλων, πέραν των στελεχών και των βασικών μετόχων.

Αν όμως οι «insiders» είναι οι μόνοι που γνωρίζουν σε πόσο άσχημη θέση έχουν περιέλθει οι τράπεζες μετά το «Μνημόνιο» και δεν την κοινοποιούν στους αρμόδιους φορείς, ενώ οι αναλυτές επισημαίνουν αυτήν ακριβώς την εικόνα με απλές εκτιμήσεις, είναι απορίας άξιον πώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν πιέζουν προς άμεσες λύσεις, το δε Υπουργείο Οικονομικών δεν ενεργοποιείται με αποφασιστικότητα προκειμένου να «υποχρεωθούν» οι τράπεζες σε κινήσεις εξυγίανσης. Θα ήταν ίσως δόκιμο, στην παρούσα φάση, να ζητηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η κίνηση όλων των insiders -πέραν των εχόντων υποχρέωση δημοσίευσης μεταβολής θέσεων- κατά τους τελευταίους μήνες. Ακόμα δε καλύτερα, οι κινήσεις μετά την δημοσιοποίηση της έλευσης των ελεγκτών της Black Rock.

Η ουσία είναι πως η θέση των τραπεζών δεν έχει επιδεινωθεί επικίνδυνα λόγω του hair cut των ομολόγων και μόνον. Η μη πραγματική αποτίμηση των επισφαλειών αποτελεί στην ουσία την βάση του προβλήματος. Ο συνδυασμός των παραπάνω συνισταμένων δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα προβλημάτων, η λύση των οποίων δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνον με γενναίες αυξήσεις. Στην παρούσα όμως συγκυρία, δεν υπάρχουν κεφάλαια. Γιατί, λοιπόν, ενώ οι φορείς γνωρίζουν το πρόβλημα, δεν κινητοποιούνται; Γιατί επιτρέπουν στους βασικούς μετόχους να καθυστερούν, κωλυσιεργώντας και εντείνοντας το πρόβλημα;

Είναι καιρός ο εκάστοτε Υπουργός των Οικονομικών να συνειδητοποιήσει πως κάποια στιγμή η συμφέρουσα λύση για τον καταπονημένο Έλληνα φορολογούμενο δεν είναι η παροχή χρηματοδότησης και εγγυήσεων από το Δημόσιο. Ίσως η συμφέρουσα λύση για όλους είναι η ένταξη όλων των τραπεζών στο Ταμείο Στήριξης ή -σε πιο λαϊκή προσέγγιση- η «κρατικοποίησή» τους. Λύση που επέλεξε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, κατά την κρίση των subprimes.

Πότε λοιπόν θα δράσουν οι εδώ φορείς; Οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είναι σε θέση αντικειμενικά να προσδιορίσουν το μέγεθος του προβλήματος για κάθε τράπεζα; Γιατί θα έπρεπε να αναμένεται η Black Rock για να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα; Αφού όλοι γνωρίζουν, γιατί λοιπόν δεν ενεργούν; Ή μήπως οι μόνοι που παίρνουν τις σωστές αποφάσεις για… λογαριασμό τους είναι οι έχοντες την εσωτερική ενημέρωση; Οι λεγόμενοι insiders; Αυτοί άλλωστε είναι που προσδιόρισαν την τιμή αύξησης της Εθνικής μετά την έλευση του ΔΝΤ… εις βάρος των επενδυτών!

Economentor

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron