Ανάλυση
ΝΔ: Συντήρηση δυνάμεων ή πολιτική αφλογιστία;

ΝΔ: Συντήρηση δυνάμεων ή πολιτική αφλογιστία;

  • 24 Αυγούστου 2011, 07:21

Πολλοί ομιλούν για την συνήθη «σιγή των όπλων» πριν την μεγάλη επίθεση. Άλλοι διαβεβαιώνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απλώς έχει περιέλθει σε φάση «συντήρησης δυνάμεων», προκειμένου να προετοιμαστεί ώστε την κατάλληλη στιγμή να καταφέρει στο κυβερνών κόμμα τα αποτελεσματικά εκείνα κτυπήματα που θα της δώσουν πρωταγωνιστικό ρόλο εντός των προσεχών μηνών. Τέλος, υπάρχει και μια μερίδα κοινοβουλευτικών (αλλά και εξωκοινοβουλευτικών) που απλώς διαπιστώνει την καθιερωμένη ραστώνη του Αυγούστου και διατείνεται ότι η Νέα Δημοκρατία ανασυντάσσει τις δυνάμεις της για τις εξελίξεις του Φθινοπώρου.

Όποια κι αν είναι τελικά η αλήθεια, σημασία έχει ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας τηρεί σχεδόν «σιγήν ιχθύος», αφού οι αντιδράσεις του στις εκάστοτε κυβερνητικές εξαγγελίες -επίσημες ή μη- παραμένουν «χλιαρές» έως… ανύπαρκτες! Πώς θα μπορούσε λοιπόν να ερμηνευτεί εκ του ασφαλούς αυτή η πρακτική;

Γεγονός είναι ότι το επικοινωνιακό επιτελείο της Συγγρού θεώρησε καλύτερο να μην διακινδυνεύσει να παρασύρει την κοινή γνώμη στον εντυπωσιασμό ενός παρατεταμένου και καταιγιστικού μπαράζ αντιπολιτευτικών «μύδρων», που σαφέστατα θα προκαλούσε πρόωρη «κόπωση» στο εκλογικό σώμα και μάλιστα με πενιχρά οφέλη για την Νέα Δημοκρατία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το κόμμα του κ. Σαμαρά απαντά στα υπουργικά πυροτεχνήματα του ΠΑΣΟΚ με χαρακτηριστική καθυστέρηση.

Για παράδειγμα, η δήλωση του κ. Βενιζέλου, ότι η ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού Οικονομικών γνώριζε ότι θα κατέστρεφε την πολιτική του προοπτική, θα μπορούσε να αποτελέσει την «αιχμή του δόρατος» σε μια οξύτατη κριτική στο σύνολο του κυβερνητικού έργου στον τομέα της Οικονομίας, προσανατολισμένης στον προκάτοχό του, κ. Παπακωνσταντίνου -και βεβαίως συμπαρασύροντας και τον ίδιο τον Βενιζέλο, χρεώνοντάς του μια δήθεν ομολογία αποτυχίας στην Οικονομία. Αλλά οι επιτελείς του κ. Σαμαρά προφανώς θεώρησαν πως -ενόψει αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση, εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και απαιτήσεων των Ευρωπαίων εταίρων μας για εγγυήσεις- θα έχουν όλες τις ευκαιρίες να «κτυπήσουν» την κυβερνητική πολιτική από τις αρχές του Σεπτέμβρη. Άλλωστε, ποια καταλληλότερη στιγμή θα μπορούσε να βρεθεί πέραν από αυτήν της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης;

Υπάρχει μία ακόμη θεώρηση που είναι δυνατόν να διερμηνεύσει αυτή την «συντήρηση δυνάμεων» που ακολουθεί νηφάλια η ΝΔ: Ότι μια πρόωρη όξυνση του πολιτικού κλίματος με επίκεντρο τις πιέσεις που ασκούνται στην ελληνική κοινωνία θα οδηγούσε σε έκρηξη αντιδράσεων και πιθανόν σε πρόωρες εκλογές. Αλλά η προσφυγή στις κάλπες αυτή την στιγμή δεν συμφέρει κανένα από τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα.

Το κόμμα του κ. Σαμαρά δεν θα επιθυμούσε προσφυγή στις κάλπες πριν την κατάθεση του προσεχούς προϋπολογισμού, όχι μόνο γιατί έτσι θα έδειχνε ότι και το ίδιο αμφιβάλλει για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος αλλά και γιατί δεν επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη των λανθασμένων (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του) κυβερνητικών επιλογών στον οικονομικό τομέα.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ κρίνει ακατάλληλη την παρούσα χρονική συγκυρία για διεξαγωγή εκλογών, επειδή μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο θα δυναμίτιζε το πνιγηρό χρονοδιάγραμμά του στο θέμα της υλοποίησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου αλλά και θα ξεσήκωνε θύελλα απογοήτευσης στην Τρόικα και τους Ευρωπαίους, οι οποίοι αναγκαστικά θα υποχρεώνονταν να άρουν την εμπιστοσύνη προς την ελληνική Κυβέρνηση. Τέλος, οι ίδιες οι αγορές θα έβρισκαν την ευκαιρία να σύρουν την «ταφόπλακα» στο… οικονομικό πτώμα της Ελλάδας!

Στην Συγγρού πιστεύουν ότι καταλληλότερη εποχή για εκλογές είναι η ερχόμενη Άνοιξη. Αυτό βέβαια από την σκοπιά και μόνον της επιδιωκόμενης αυτοδυναμίας. Γιατί από απόψεως ουσίας της εφαρμοσμένης πολιτικής, ακόμη κι ένα «αυτοδύναμο» αποτέλεσμα για την ΝΔ θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς ο κ. Σαμαράς θα ήταν υποχρεωμένος να υλοποιήσει ένα μεγάλο ποσοστό δεσμεύσεων της παρούσας Κυβέρνησης, με τις οποίο ο ίδιος διαφωνεί. Το λιγότερο θα ήταν η υλοποίηση του επόμενου προϋπολογισμού -που έτσι κι αλλιώς θα έχει την περιοδική δυνατότητα να αναθεωρεί, χαρακτηρίζοντας ολόκληρες σειρές διατάξεών του ως μη εκτελεστέες.

Πάνος Γιαννάκαινας

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron