Ρεπορτάζ
Μακραίνει η λίστα επιβαρύνσεων στην αγορά ακινήτων

Μακραίνει η λίστα επιβαρύνσεων στην αγορά ακινήτων

  • 23 Αυγούστου 2011, 11:38

Νέα δεδομένα στην κτηματαγορά φέρνουν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που θα ανακοινωθούν στα τέλη του έτους από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών είναι να υπάρξει σταδιακή προσέγγιση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, τις οποίες υπολογίζει στα συμβόλαια η εφορία, με τις πραγματικές, δηλαδή τις τιμές αγοράς. Έτσι η λίστα των επιβαρύνσεων για όσους είναι ιδιοκτήτες ή σκοπεύουν να αγοράσουν σπίτι μέσα στο 2012 γίνεται όλο και πιο μακριά.

Στο Πέραμα οι αντικειμενική άξια για ακίνητο 100 τετραγωνικών φτάνει τα 650 ευρώ ενώ η εμπορική τα 2.000 ευρώ, σε αυτή την περίπτωση η διάφορα μεταξύ της πραγματικής άξιας αγγίζει το 207%.

Στην Παλλήνη η αντικειμενική άξια κυμαίνεται στα 1.700 ευρώ, ενώ η εμπορική τιμή φτάνει τις 2.600 ευρώ διάφορα 52%.

Η αύξηση αντικειμενικών αξίων σημαίνει και μια σειρά κρυφών επιβαρύνσεων που περιμένει στη γωνία τους υποψηφίους αγοραστές όπως τα έξοδα δικηγόρου και συμβολαιογράφου που καθορίζονται με βάση τη τιμή συμβολαίου, δηλαδή συνήθως με την αντικειμενική αξία.

Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για τις αλλαγές στη φορολόγηση. Ανάμεσα στις προτάσεις που εξετάζονται είναι να αυξηθούν οι συντελεστές φορολόγησης για κάθε είδους μεταβιβάσεις, μέχρι και 15% αντί 10% σήμερα, με την πρόβλεψη αυτό να αφορά κυρίως ακίνητα υψηλής εμπορικής αξίας.

Μια άλλη πρόταση που θα κατατεθεί στο τραπέζι του διαλόγου είναι να επανέλθει ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα, γεγονός που σημαίνει ότι για κάθε αγοραπωλησία θα πληρώνει υψηλότατο φόρο ο πωλητής του ακινήτου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron