Απόψεις - Συνεντεύξεις
"Απογυμνώνουν" το ΕΚΑΒ από το εξειδικευμένο προσωπικό του

"Απογυμνώνουν" το ΕΚΑΒ από το εξειδικευμένο προσωπικό του

  • 18 Αυγούστου 2011, 07:20

Συνέντευξη στην Γεωργία Πασσαλή

Κύμα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι μετατάξεις οδηγών από διάφορες ΔΕΚΟ στο ΕΚΑΒ. Πάνω από 100 μετατάξεις έχουν ολοκληρωθεί σε επαρχιακές πόλεις, ενώ έχουν δρομολογηθεί να γίνουν μετατάξεις και στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, οδηγοί της ΕΘΕΛ πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να μετατεθούν στο ΕΚΑΒ, μέσα στους επόμενους μήνες.

Το γεγονός αυτό, που έγινε γνωστό μέσα από δηλώσεις του κ. Ρέππα σε τηλεοπτικό πρόγραμμα μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού (19/5/2011), είχε ως αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίηση φοιτητών και αποφοίτων της σχολής του ΕΚΑΒ, που όχι μόνο βλέπουν αρκετές θέσεις κενές από τον επόμενο χρόνο, αλλά γνωρίζουν το πόσο επικίνδυνο μπορεί να αποβεί ένα τέτοιο εγχείρημα.

Αν και δεν έχει ακόμη  ξεκαθαρίσει το αν πρόκειται για θέσεις διοικητικών και τεχνικών υπαλλήλων ή για τις θέσεις οδηγών-διασωστών, ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πω ς βασική προϋπόθεση για την πρόσληψη οδηγών στο ΕΚΑΒ τα τελευταία δέκα χρόνια είναι να έχει ολοκληρώσει κανείς την διετή φοίτησή του στην σχολή του ΕΚΑΒ και να έχει λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση διασώστη.

Η κα Εμμανουέλα Κισσανάκη είναι φοιτήτρια επί πτυχίω στη Σχολή Διασωστών ΕΚΑΒ και ενεργό μέλος της Κίνησης Φοιτητών και Αποφοίτων Διασωστών ΕΚΑΒ η οποία έχει συσταθεί εδώ και τρεις περίπου μήνες, και μας εξηγεί τις συνέπειες που μπορεί να επέλθουν με τις μαζικές μετατάξεις υπαλλήλων των υπό κατάργηση ΔΕΚΟ στα ΕΚΑΒ καθώς και το τι απαντήσεις έδωσαν οι αρμόδιοι φορείς, όταν ερωτήθηκαν για αυτές.

- Κα Κισσανάκη, θα ήθελα αρχικά να μας πείτε, σύμφωνα με όσα γνωρίζετε, ποιες θέσεις αναμένεται να καταλάβουν μέσα στα ασθενοφόρα οι οδηγοί που θα μεταταχθούν από τις υπό κατάργηση ΔΕΚΟ στο ΕΚΑΒ.

«Βάσει νομοσχεδίου, υποστηρίζεται ότι οι οδηγοί από τις υπό κατάργηση ΔΕΚΟ θα μεταφερθούν σε θέσεις, που ακόμη δεν γνωρίζουμε, στην υπηρεσία του ΕΚΑΒ. Μπορεί να αφορά σε διοικητικό ή τεχνικό κομμάτι ή σε θέση οδηγών. Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, με τον οποίο είχαμε μια συνάντηση, μας είχε κάνει μια κουβέντα περί δημιουργίας τμήματος χρόνιων περιστατικών, με ασθενοφόρα που θα μεταφέρουν χρόνιους ασθενείς, όπως οι νεφροπαθείς, που κάνουν αιμοκαθάρσεις, όπου θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μετατάξεις, κάτι το οποίο μας βρήκε αντίθετους γιατί ένα χρόνιο περιστατικό μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να εξελιχθεί σε επείγον. Μία ξεκάθαρη και σαφής θέση δεν υπάρχει. Από κινήσεις δικές μας και συγκεκριμένα από ερώτηση που καταθέσαμε εγγράφως στον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη θέση του, ο ίδιος τόνισε πως δεν μπορεί να κάνει καμία δήλωση εγγράφως γιατί η θέση αφορά σε εξειδικευμένες θέσεις μέσα στα ασθενοφόρα.

Στο ασθενοφόρο όμως δεν υπάρχει θέση οδηγού. Πριν από  είκοσι χρόνια υπήρχαν συνάδερφοι, οι οποίοι είχαν προσληφθεί με αυτό το νομοσχέδιο σαν οδηγοί. Πλέον δεν υπάρχουν. Αυτός ο οποίος οδηγεί είναι διασώστης και κατέχει και δίπλωμα Γ’Κατηγορίας, όπως και ο συνοδηγός του. Είναι κάτι το οποίο δεν γνωρίζει κόσμος. Δεν το γνωρίζουν ακόμη και οι ίδιοι οι υπουργοί και οι υφυπουργοί. Δεν είμαστε οδηγοί αλλά διασώστες. Η ειδικότητα είναι διασώστης – πλήρωμα ασθενοφόρου».

- Μπορείτε να μας δώσετε μερικά παραδείγματα σχετικά με περιστατικά , που ίσως να μην μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι οδηγοί που πιθανόν να μετατεθούν στο ΕΚΑΒ;

«Θα είναι πολύ καλοί οδηγοί. Θα οδηγούν πιο γρήγορα. Όμως, ακόμη κι αν εκπαιδευτούν για δύο μήνες, όπως ακούγεται, αυτό δεν είναι αρκετό. Εμείς με δύο χρόνια φοίτησης και πιστοποίηση και πάλι τα βρίσκουμε δύσκολα. Άνθρωποι με εμπειρία, αρκετές φορές, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε συγκεκριμένα περιστατικά.

Ο οδηγός πρέπει να κατέβει  με τον συνάδερφό του, να καλύπτει τα νώτα του, να ελέγξει τη σκηνή  του, να δώσει τα εργαλεία που θα χρειαστούν στον συνάδερφό του, να ακινητοποιήσουν  μαζί τον ασθενή, αν χρειαστεί να κάνει και καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Αυτά  ποιος θα τα κάνει; Δεν είναι  αρκετό το διάστημα των δύο μηνών προκειμένου κάποιος να μπορέσει να εμπεδώσει και να είναι σε θέση να εφαρμόσει όλα αυτά.

Ο χρόνος έξω είναι πολύτιμος. Αν χρειαστεί να συνδέσει τον απινιδιστή, σε περίπτωση ανακοπής, θα το γνωρίζει;  Μπορεί να αλλάξει τον συνάδελφό του στην κάρπα;

Σε τροχαία ατυχήματα  χρειάζεται για παράδειγμα ιδιαίτερη  προσοχή, ώστε να μην φύγει ο άνθρωπος τετραπληγικός ή παραπληγικός. Αν δεν υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση, αφαιρώντας το κράνος από κάποιον οδηγό, μπορεί να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην σπονδυλική στήλη.

Προσπαθούν να περάσουν στον Έλληνα το να μην έχει το δικαίωμα σε προνοσοκομιακή ιατρική περίθαλψη. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να γυρίσουν είκοσι χρόνια πίσω το ΕΚΑΒ».

- Τι ενημέρωση υπήρξε στις συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας;

«Στη συνάντηση που είχαμε με τον υφυπουργό Υγείας, κ. Μιχάλη Τιμοσίδη, ο ίδιος υποτίθεται πως δεν γνώριζε καν για τις μετατάξεις προς το ΕΚΑΒ. Δεν είναι δυνατόν να είσαι δύο-τρεις πόρτες από τον υπουργό και να μην γνωρίζεις τι γίνεται στο απέναντι γραφείο. Είναι λιγάκι παράλογο. Μας είπε ότι θα μας ενημερώσει μετά από μία εβδομάδα για το ποιες θα είναι οι ακριβείς θέσεις στις οποίες θα μετακινηθούν οι οδηγοί των υπό κατάργηση ΔΕΚΟ. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον γραμματέα του, με τον οποίο έχουμε επικοινωνήσει άπειρες φορές, είπε ότι το ΕΚΑΒ ανήκει στο Κέντρο Ανάπτυξης του Υπουργείου Υγείας κι ότι οι Υπηρεσίες θα επικοινωνήσουν μεταξύ τους και τότε θα μας πουν πού και πότε θα μετακινηθούν αυτοί οι άνθρωποι.

Κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας μας, την Τετάρτη 22/6/2011 έξω από το ΥΥΚΑ, ζητήσαμε συνάντηση και από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία), κ. Κουτσιουμπέλη, ο οποίος την ώρα εκείνη εισερχόταν στα γραφεία της ΠΟΕΔΗΝ (απέναντι ακριβώς από το υπουργείο). Και πραγματικά "μας υποχρέωσε"!

Ο κ. Κουτσιουμπέλης αρνήθηκε να συζητήσουμε. "Η Ομοσπονδία μας δεν σας στηρίζει, γιατί δεν είστε εργαζόμενοι. Όλοι γνωρίζουμε πώς δημιουργήθηκαν αυτές οι κωλοσχολές, όπου ο κάθε Εκαβίτης έβαζε το παιδί του, το ανίψι του και όλο του το σόι, με σκοπό να τους διορίσει στο Δημόσιο", είπε ο κύριος Κουτσιουμπέλης».

- Έχετε απευθυνθεί σε κόμματα της αντιπολίτευσης; Αν ναι, ποια ήταν η αντίδρασή τους;

«Δεν έχουμε απευθυνθεί σε κόμματα της αντιπολίτευσης. Το θεωρήσαμε άσκοπο. Αν δεν προτίθεται να βοηθήσει η κυβέρνηση…»

- Έχετε επικοινωνήσει με το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ; Ποια η θέση των εργαζομένων για τις «φημολογούμενες»μετατάξεις;

«Έχουμε επικοινωνήσει με το Σωματείο Εργαζομένων, κατά τη διάρκεια κατάληψης του Υπουργείου Υγείας. Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, μιλώντας με τον Γεν.Γραμματέα, ξεκαθάρισαν πως επιθυμούν να συνεργάζονται με εξειδικευμένους διασώστες. Γι’ αυτόν τον λόγο είχε ιδρυθεί και η σχολή του ΕΚΑΒ, ώστε να μην έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε στο ασθενοφόρο. Είναι βασικό κάποιος να μπορεί να παράσχει προνοσοκομιακή ιατρική φροντίδα. Βοηθούν κι αυτοί. Είναι στο πλάι μας, όμως -δυστυχώς- το θέμα φαίνεται να είναι καθαρά πολιτικό».

- Αναμένεται, κατά τη γνώμη σας, να παγώσουν οι προσλήψεις, σε περίπτωση ολοκλήρωσης των μετατάξεων;

«Υπάρχουν ήδη 1000 πιστοποιημένοι διασώστες, οι οποίοι περιμένουν πρόσληψη. Δεν είμαστε οι μόνοι που θα αντιμετωπίσουμε την ανεργία. Πώς είναι δυνατόν όταν έχεις εξειδικευμένο προσωπικό στην προνοσοκομιακή ιατρική να μην κάνεις προσλήψεις από αυτούς και να παίρνεις ανθρώπους από τις υπό κατάργηση ΔΕΚΟ. Φημολογείται ότι πρόκειται να αναπτύξουν τα Κέντρα Υγείας και τα ΤΕΠ των Νοσοκομείων ώστε να μπουν μέσα έμπειροι διασώστες. Αυτό για να γίνει θα πρέπει να περάσει η δικαιοδοσία όλη στον Οργανισμό του ΕΚΑΒ. Να τα διαχειρίζεται δηλαδή το ΕΚΑΒ. Αυτό όμως δεν είναι κάτι το οποίο ισχύσει».

- Πόσο διαρκεί η φοίτηση στο ΕΚΑΒ; Τι μαθήματα περιλαμβάνει το πρόγραμμα σπουδών;

«Η φοίτηση στη σχολή του ΕΚΑΒ είναι διετής. Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια διδασκόμαστε μαθήματα Ανατομίας- Φυσιολογίας, Μικροβιολογίας, ενώ κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εξαμήνων κάνουμε πρακτική σε ασθενοφόρα και σε νοσοκομεία σε ΤΕΠ. Είναι σαφές, λοιπόν, πως ένας άνθρωπος, που δεν έχει εξειδικευτεί και δεν έχει τα κατάλληλα εφόδια, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Θα είναι ψυχοφθόρο και για τον ίδιο, αλλά πάνω απ’ όλα οδυνηρό για τον συνάνθρωπο. Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη και κανείς δεν δίνει βαρύτητα».

- Ποιες είναι οι επόμενες δράσεις σας; Έχετε σκεφθεί να κινηθείτε νομικώς;

«Οι επόμενες δράσεις μας αφορούν σε συνεχείς επαφές με τον υπουργόκαι τον γραμματέα του, γιατί το θέμα μας δεν καλύπτεται με μισή και μία ώρα συζήτησης. Όμως είναι πολύ σημαντικό να γίνουν νέες συνελεύσεις και να παρθούν κάποιες αποφάσεις από όλα τα μέλη. Υπολογίζουμε να ξεκινήσουμε από Σεπτέμβριο, όταν όλοι οι φοιτητές θα επιστρέψουν στην Αθήνα.

Δεν έχουμε κινηθεί  ακόμη νομικώς, γιατί είναι πολύ δαπανηρό. Το σκεφτόμαστε όμως».

- Ένα μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στην Πολιτεία και τους πολίτες;

«Δεν είμαστε εναντίον των εργαζομένων. Μπορούν να καταλάβουν διοικητικές θέσεις, τεχνικές θέσεις, όχι όμως εξειδικευμένες θέσεις. Η θέση του διασώστη δεν είναι μια απλή θέση, όπου μπορεί να μπει ο καθένας. Έχουμε ευθύνη απέναντι στον συνάνθρωπό μας».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron