Οικονομία
Ετεροχρονισμένες οι αντιδράσεις του προέδρου του Χρηματιστηρίου

Ετεροχρονισμένες οι αντιδράσεις του προέδρου του Χρηματιστηρίου

  • 17 Αυγούστου 2011, 11:00

Όλα ανάποδα στην χώρα της «μπανανίας», επομένως ανάποδα και στρεβλά τα όσα κρυφίως (για να μην πούμε «υπογείως») τεκταίνονται και στα του Χρηματιστηρίου.

Γιατί πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς τις κινήσεις του προεδρείου, όταν και στον τομέα της υπεύθυνης και έγκαιρης ενημέρωσης των επενδυτών ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης συλλαμβάνεται κατ’ επανάληψη… εν υπνώσει;

Ακούγεται ότι, ακόμη και μέσα στην εβδομάδα, η διοίκηση του ΧΑΑ θα θέσει τέλος στην πρακτική του reverse split, καταργώντας το όριο των 0,30 ευρώ, εξαιτίας των ιδιαίτερων (βλ. δυσμενών) οικονομικών συνθηκών της αγοράς. Για κάποιες μετοχές που στο κλείσιμο παρουσιάζουν μέση τιμή τριημέρου κάτω από 0,30 ευρώ το αποτέλεσμα θα είναι σωτήριο, αφού δεν θα εισέρχονται στην κατηγορία των ειδικών χαρακτηριστικών.

Ουσιαστικά, τα reverse split έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά. Συχνά, ιδίως το τελευταίο διάστημα, αρκετές εισηγμένες εταιρείες προχώρησαν σε μείωση του αριθμού των μετοχών τους με ταυτόχρονη αύξηση της ονομαστικής τους αξίας, ώστε να μπορέσουν να αποφύγουν την είσοδό τους σε αυτές με τα ειδικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε καμία ανάσχεση της πτωτικής πορεία τους στο ταμπλό, οπότε κρίθηκε απαραίτητο και άλλο reverse split. Τώρα, πολλές από αυτές (στις οποίες συμμετέχουν και σημαντικοί ξένοι επενδυτές, κινδυνεύουν να βρεθούν στην κατηγορία των ειδικών χαρακτηριστικών, την οποία ήδη το ΧΑ έχει αποφασίσει να την καταργήσει από τον Οκτώβριο.

Οι εταιρείες Centric, Ναυτεμπορική, Axon, Alapis, Μοχλός, Έδραση και Euromedica έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους για reverse split, ενώ έχουν ήδη συνενώσει μετοχές οι: Αlapis, Παπουτσάνης, ΝΕΛ, ΑΕΓΕΚ, Βιοτέρ, Ίλυδα, ΑΤΕ Bank, Τεχνική Ολυμπιακή, ΑΧΟΝ, ΑΛΚΟ, Λιβάνης, Sprider, Έλαστρον και Ιντρακόμ Κατασκευές.

Στην κατηγορία των ειδικών χαρακτηριστικών έχουν εισέλθει τους τελευταίους μήνες οι μετοχές των Sciens, Eurobrokers, Sanyo, Παΐρης, Moda Bagno, AS Company, Ιμπέριο, Δρομέας, Ίλυδα, Τσουκαρίδης Avenir και Fintexoport.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron