Πολιτική
Σαρωτικές αλλαγές στην ΕΡΤ

Σαρωτικές αλλαγές στην ΕΡΤ

  • 16 Αυγούστου 2011, 12:05

Την στιγμή που το "τοπίο" για τα δημόσια μέσα ενημερώσης δεν έχει ξεκαθαρίσει, υπάρχουν γενικότερες διαρροές για το τι μέλλει γενέσθαι με την ΕΡΤ.

Ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να κάνει εκπτώσεις στις αλλαγές που σχεδιάζει, ενώ έχει ήδη πάρει το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος οι αλλαγές θα γίνουν μία κι έξω με τρόπο καθ' όλα... έξυπνο.

Την ίδια ώρα, την πόρτα της εξόδου, όπως όλα δείχνουν, θα ακολουθήσει ο Λάμπης Ταγματάρχης, με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ να γίνεται 9μελές. Στο μικροσκόπιο των αλλαγών τίθεται και το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Αναλυτικά το δημοσίευμα

Η εβδομάδα που θα διανύσουμε πρέπει να θεωρείται από τις πλέον κρίσιμες για την κρατική τηλεόραση τα τελευταία χρόνια. Ήδη ο κ. Ηλίας Μόσιαλος έχει δηλώσει ότι προτίθεται να ανακοινώσει τις αλλαγές που έχει ετοιμάσει και για τις οποίες ο κ. Παπανδρέου έχει δώσει το πράσινο φως.

Όπως μου αποκάλυψε στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού αρχικά είχαν σκεφτεί να προχωρήσουν με την μέθοδο της  «ήπιας προσαρμογής» αλλά τελικά αποφασίστηκε να ξεκαθαρίσει το τοπίο μια και έξω. Με έξυπνο τρόπο θα επιχειρηθεί το κατάλληλο σερβίρισμα των αλλαγών ενώ την ίδια ώρα οι συνδικαλιστές αναζητούν τρόπους προκειμένου  να ιδεολογικοποιήσουν το ζήτημα αφού νοιώθουν απολύτως εκτεθειμένοι.

Μάλιστα, η πολυσέλιδη πρόταση του υπουργού Επικρατείας, την οποία έχει στα χέρια του ο κ. Παπανδρέου, βελτιώθηκε γιατί, όπως η ίδια πηγή μου είπε, δεν έβγαναν τα νούμερα, αφού προηγουμένως έγιναν οι απαραίτητοι λογαριασμοί και χρειάστηκε να γίνουν αλλαγές και μεγαλύτερες περικοπές. Η εξυγίανση στην ΕΡΤ θεωρείται από τον κ. Παπανδρέου κομβικό ζήτημα γιατί -όπως είπε σε σύσκεψη συνεργατών- δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η εύνοια των «κολλητών»!

Στον χορό των αλλαγών και των περικοπών μπαίνει  και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων γιατί όπως διαπιστώθηκε αυτό είναι που φαίνεται να έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ θα γίνει 9μελές και τα δύο μέλη θα προέρχονται από την Μακεδονία αφού η ΕΡΤ3 θα υπαχθεί οριστικά (διοικητικά) στην ΕΡΤ. Η απόφαση θέλει και τα 9 μέλη να είναι τεχνοκράτες και να μην υπάρχει σε αυτά κανένας φίλος, συγγενής ή συνεργάτης Υπουργού. Συνεπώς τόσο ο κ. Πάνος Σαμούρης όσο και ο Γεωργανδρέας Ζάννας δεν θα συμπεριλαμβάνονται στην νέα σύνθεση. Πάντως σχετικά με την περίπτωση του κ. Σαμούρη έχουν δημιουργηθεί πολλές αντιδράσεις και ο κομματικός μηχανισμός φαίνεται σφόδρα δυσαρεστημένος στο ενδεχόμενο απομάκρυνσης του.

Αλλά και ο κ. Λάμπης Ταγματάρχης είναι ένα βήμα από την πόρτα της εξόδου. Αντίθετα ο κ. Θανάσης Παπαγεωργίου έχει αποφασισθεί να παραμείνει.
Παράλληλα  θα γίνουν αλλαγές σε πολλά διευθυντικά στελέχη κυρίως στον τομέα των ειδήσεων τα οποία δεν ανταποκρίθηκαν στις μέχρι τώρα προσδοκίες. Δραματικές επίσης θα είναι οι αλλαγές στους ραδιοφωνικούς σταθμούς αλλά και σε αυτούς της Περιφέρειας αφού στόχος είναι να συρρικνωθούν προκειμένου να γίνουν βιώσιμοι. Άνθρωπος που γνωρίζει λεπτομέρειες σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές υποστηρίζει ότι ελάχιστες εκ των υπαρχόντων τηλεοπτικών εκπομπών θα ανανεωθούν για την νέα περίοδο. Και όπως έχουμε ήδη επισημάνει οι θέσεις των συμβασιούχων θα μειωθούν κατά 60%!!!

Ο κ. Μόσιαλος έχει αποφασίσει την σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία θα μελετήσει σε βάθος το θέμα του ΑΠΕ. Προκειμένου μάλιστα να μην υπάρξουν αντιδράσεις από την Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει προτείνει να ηγηθεί της επιτροπής προσωπικότητα από τον χώρο της κεντροδεξιάς.

«Ότι πει η επιτροπή θα γίνει, δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω πειράματα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο…» είπε σε στενό συνεργάτη του ο Υπουργός Επικρατείας. Αυτό πάντως που έμαθα είναι ότι το ΑΠΕ θα ενταχθεί διοικητικά στην ΕΡΤ και προκειμένου να εξασφαλισθεί αντικειμενικότητα θα συσταθεί επιτροπή η οποία θα έχει αντικειμενικό σκοπό τον έλεγχο της μετάδοσης των ειδήσεων.

Πρώτο Θέμα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron