Ανάλυση
Η ήττα της Πολιτικής από τις "αγορές"

Η ήττα της Πολιτικής από τις "αγορές"

  • 15 Αυγούστου 2011, 09:00

Η λέξη κρίση ίσως αναδειχθεί ως η λέξη της χρονιάς. Ίσως ολόκληρη η χρονιά να αποδειχθεί μοιραία και για ορισμένους πολιτικούς που δίνουν αγώνα για να μην υποβαθμιστεί πιστοληπτικά η χώρα τους -και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.

Αντανάκλαση του πολιτικού αδιεξόδου;

Στη Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Ομπάμα συνεχίζει το δικό του αγώνα κατά του χρέους. Συνέστησε επιτροπή, η οποία θα καταστρώσει ένα μακρόπνοο σχέδιο λιτότητας. Αποτελείται από 12 μέλη, 6 Ρεπουμπλικάνους και 6 Δημοκρατικούς. Οι ελπίδες που εναποτίθενται σε αυτήν την επιτροπή είναι πολλές, αλλά και μαζί εγείρονται αμφιβολίες για το κατά πόσο οι προτάσεις της θα γίνουν εισακουστές.

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου πάντως αυτή η λεγόμενη «σούπερ επιτροπή» θα πρέπει να έχει βρει τρόπο για να εξοικονομήσει 1,5 τρισ. δολάρια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την επόμενη δεκαετία. Κι αυτό το εγχείρημα από μόνο του ξυπνά αμφιβολίες για την πραγματοποίησή του. Μάλιστα ο Αμερικανός δημοσιογράφος John Avlon θεωρεί ότι η επιτροπή έχει ήδη αποτύχει λόγω της σύνθεσής της.

«Είναι δείγμα αποτυχίας του πολιτικού συστήματος της Ουάσιγκτον», είπε σε συνέντευξη προς το CNN. Επίσης κατήγγειλε την αναποτελεσματικότητα τέτοιων διεργασιών για την περιστολή των δαπανών, που στην ουσία όμως δεν καταλήγουν σε απτά αποτελέσματα. Γιατί, όπως υποστηρίζει, στην επιτροπή αυτή δεν υπάρχει κανείς ανάμεσα στα μέλη της που να έχει υποστηρίξει στο κόμμα του προτάσεις που να βγαίνουν εκτός κομματικής γραμμής.

Υπό πίεση

Έτσι δεν είναι λόγοι αυτοί που αμφισβητούν για τη συμβιβαστική διάθεση κυρίως των δύο επικεφαλής της. Γιατί  το πρόβλημα μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων παραμένει το ίδιο: ότι οι 6 Ρεπουμπλικάνοι της επιτροπής έχουν ταχθεί ανοιχτά εναντίον της επιβολής νέας φορολογίας και από την άλλη πλευρά οι 6 Δημοκρατικοί παραμένουν πιστοί στη κομματική γραμμή,  δηλαδή καμιά περικοπή στο σύστημα ασφάλισης των ηλικιωμένων και περισσότερα κρατικά έσοδα, όπως με τη φορολόγηση των υψηλόμισθους.

Η πίεση που ασκείται στα μέλη της επιτροπής είναι τεράστια. Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, η παγκόσμια πτώση στα χρηματιστήρια, η αργή ανάπτυξη της οικονομίας και η μεγάλη απογοήτευση των Αμερικανών στα πεπραγμένα της κυβέρνησης είναι στοιχεία και ένα μήνυμα μαζί που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους  τα μέλη της επιτροπής. Γιατί, όπως υποστηρίζει και ο Δημοκρατικός Τζον Κέρυ στο CNN, «χρειαζόμαστε μια Ουάσιγκτον, που να σταματήσει με τις έριδες".

Έτσι δεν απομένει παρά η ελπίδα ότι τα παθήματα θα γίνουν μαθήματα και ότι ο ιός της διαμάχης που παρέλυσε την αμερικανική πολιτική σκηνή με το πρόβλημα της αύξησης του χρέους, δεν θα εισχωρήσει και σε αυτήν την σούπερ επιτροπή. Αν όμως γίνει και δεν καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις, τότε τίθενται σε ισχύ αυτόματα οι αποφάσεις περικοπών της κυβέρνησης, είτε αρέσει στα δύο κόμματα, είτε όχι.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron