Ρεπορτάζ
Αυξάνεται η ευρωπαϊκή "στρατιά" των ανέργων

Αυξάνεται η ευρωπαϊκή "στρατιά" των ανέργων

  • 15 Αυγούστου 2011, 08:31

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (Έκθεση Ιούλιος 2011), πέντε εκατομμύρια νέοι -μεταξύ 15 και 24 ετών- είναι άνεργοι. Πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων η Ισπανία με 45,7%, ακολουθούμενη από την Ελλάδα με 38,5%.

Από το τέλος της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Λετονία και η Λιθουανία δεν κατάφεραν να μειώσουν την ανεργία στους νέους. Τα ποσοστά ανεργίας των νέων στις χώρες αυτές είναι γύρω στο 20% παραπάνω από τα ποσοστά που είχαν πριν από την παγκόσμια οικονομική ύφεση, δηλαδή πριν από το 2008.

Ως σοβαρές αιτίες για την Ελλάδα και την Ισπανία αναφέρονται η κρίση χρεών και τα δημόσια ελλείμματα. Στην Ισπανία, όπου ένας στους δύο νέους είναι άνεργος (45,7%), δεν υπάρχει απλώς έλλειψη θέσεων εργασίας, αλλά η διαφθορά και οι τεράστιες περικοπές της κυβέρνησης Θαπατέρο δεν αφήνουν περιθώρια ανάκαμψης

Έστω και αν το πρώτο τρίμηνο του 2011 υπήρξε μηδαμινή αύξηση της ανάπτυξης (0,3% του ΑΕΠ) χάρις στις εξαγωγές της Γερμανίας και της Γαλλίας. Δεν δημιουργούνται όμως θέσεις εργασίας και η χώρα εξακολουθεί να υποφέρει από τις συνέπειες της φούσκας των ακινήτων.

Υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους έχει επίσης η Ιταλία (27,8%), η Ιρλανδία (26,9%), και η Πορτογαλία (26,8%)

Η Βρετανία, με 19,6% άνεργους νέους, και μάλιστα μετανάστες, διαθέτει μεν λιγότερη ανεργία από τον μέσο όρο ανεργίας των νέων στην ΕΕ, αλλά παρουσιάζει ανοδική αύξηση γύρω στο 6% σε σχέση με το 2008, έτος της οικονομικής κρίσης.

Τέλος, η Γερμανία, με 9,1% ανεργία στους νέους, καταλαμβάνει την 3η θέση στην κλίμακα "χαμηλότερης ανεργίας", μετά την Ολλανδία (7,1%) και την Αυστρία (8,2%).

Στα στατιστικά στοιχεία εμφαίνεται ότι η Γερμανία έχει συνολικά χαμηλότερη ανεργία στους νέους, από όσο είχε πριν από το 2008.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία παραπλανούν, διότι οι νέοι στη Γερμανία έχουν στην πλειονότητά τους συμβόλαια ή εργασίες «με μη τυπικά χαρακτηριστικά».  Δηλαδή απασχολούνται με συμβόλαια περιορισμένου χρόνου, μειωμένου ωραρίου, ειδικές συμβάσεις 20ωρου την εβδομάδα ή και λιγότερων ωρών και εντελώς προσωρινά (λιγότεργο από δύο φορές την εβδομάδα) σε περιοδική απασχόληση.

Όλοι αυτοί οι νέοι δεν εμφανίζονται ασφαλώς στις στατιστικές ως άνεργοι, αλλά ούτε ως δυνητικοί άνεργοι. Συνιστούν όμως τις πιο ευαίσθητες ομάδες εργαζομένων στις  αναταράξεις της οικονομίας και στις διακυμάνσεις των εξαγωγών.

Σίγουρο είναι μόνον ένα, υπογραμμίζει η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ότι «οι νέοι στη Γερμανία είναι πιο συχνά άνεργοι από ό,τι ολόκληρος ο υπόλοιπος εργαζόμενος πληθυσμός».

Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι στη Γερμανία υπάρχει σταθερή ζήτηση εργατικού δυναμικού: 974.000 κενές θέσεις εργασίας (χωρίς τις επιδοτούμενες) κατέγραψε το Ινστιτούτο Ερευνών στην Αγορά Εργασίας (IAB) για το δεύτερο εξάμηνο του 2011. δηλαδή 190.000 θέσεις παραπάνω από πέρσι την ίδια εποχή, αλλά 80.000 λιγότερες από τις αρχές του 2011. Υπάρχουν επομένως ακόμη περιθώρια εύρεσης εργασίας και απασχόλησης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron