Διεθνή
Πενήντα χρόνια από την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου

Πενήντα χρόνια από την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου

  • 14 Αυγούστου 2011, 09:50

Ήταν 13 Αυγούστου του 1961, περασμένα μεσάνυχτα, όταν η κυβέρνηση της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας ξεκίνησε να βάζει τα πρώτα τούβλα προκειμένου να κατασκευαστεί το τείχος που θα έκοβε κάθε δεσμό και επαφή με το Δυτικό Βερολίνο. Το «Τείχος του Αίσχους», για περίπου τρεις δεκαετίες, χώρισε οικογένειες, δημιούργησε μίση και έγινε το σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου.

Επί 28 χρόνια έως τις 9 Νοεμβρίου του 1989 που γκρεμίστηκε  αναρίθμητες τραγωδίες έχουν γραφτεί κάτω από τα συρματοπλέγματά του. Και μπορεί σήμερα τα ελάχιστα κομμάτια που έχουν απομείνει να είναι ένα απλό αξιοθέατο για τους τουρίστες, όμως ακόμα και σήμερα το 83%  των κατοίκων των 6 κρατιδίων του Ανατολικού Βερολίνου θεωρεί ότι υπάρχει τεράστιο πολιτισμικό χάσμα με την  πρώην Δυτική Γερμανία….

Σήμερα, σε μια σεμνή τελετή στο σημείο της λεγόμενης "ζώνης του θανάτου", στην Bernauer Strasse του Βερολίνου, πολιτικοί, αυτόπτες μάρτυρες αλλά και ενώσεις θυμάτων του Tείχους υπογράμμισαν την συνεχή ενεργοποίηση για την ελευθερία και εναντίον κάθε μορφής εξτρεμισμού.

"Ανοιχτή κοινωνία"

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ κάλεσε την γερμανική κοινωνία να είναι πιο ανοιχτή. «Ο καθένας στη χώρα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσεται ελεύθερα», τόνισε ο Βουλφ θυμίζοντας τις οικογένειες και τις φιλίες που «διαίρεσε» το τείχος μετά τις 13 Αυγούστου του 1963. «Οι μνήμες από το τείχος που έπνιξε κάθε μορφή ζωής, θα πρέπει να μας θυμίζει πως οφείλουμε να είμαστε ανοιχτοί στην εποχή μας, να ανεχόμαστε τους ξένους, όσο επίπονο κι αν είναι. Οι ανοιχτοί ορίζοντες και η ετοιμότητα μιας κοινωνίας για αλλαγές στο τέλος επιβραβεύονται», τόνισε ο γερμανός πρόεδρος. Ο Κρίστιαν Βουλφ εκθείασε επίσης το θάρρος πολλών ανατολικογερμανών, που «συμπεριφέρθηκαν σαν ήρωες».

Ο δήμαρχος του Βερολίνου, Κλάους Βοβεράιτ, χαρακτήρισε τη σημερινή ως την πιο τραγική μέρα της πρόσφατης ιστορίας του Βερολίνου. Ομιλίες έκαναν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων αλλά και πολίτες που έκαναν αποτυχημένες απόπειρες να διαφύγουν στη Δύση μέσα από το τείχος.

Η επιστροφή της Μέρκελ

Στην τελετή μνήμης συμμετείχε και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Η παρουσία της σηματοδοτεί και την επιστροφή στα καθήκοντά της μετά από διακοπές τριών εβδομάδων. Στο γραφείο της την περιμένει βουνό από ντοσιέρ με προβλήματα, από κομματικής φύσης έως την τύχη της οικονομικής διακυβέρνησης και τη διαχείριση της κρίσης. Το μεγάλο ραντεβού είναι την ερχόμενη Τρίτη στο Παρίσι, όπου μαζί με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζύ, θα επιχειρήσουν να δώσουν άλλο ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα προς την κατεύθυνση των αγορών.

Περισσότερα για την ιστορία του Τείχους του Βερολίνου διαβάστε στο flamehistory.blogspot.com

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron