Ρεπορτάζ
Η κραυγή των ηττημένων

Η κραυγή των ηττημένων

  • 11 Αυγούστου 2011, 20:15

Τελικά τα βίαια επεισόδια στο Λονδίνο και γενικά στη Βρετανία εκφράζουν τις κοινωνικές ανισότητες, είναι η κραυγή των "χαμένων" του καπιταλιστικού συστήματος; Κοινωνιολόγοι και πολιτολόγοι αναζητούν τα αίτια.

Οι εικόνες των βίαιων επεισοδίων, των λεηλασιών και των εμπρησμών στο Λονδίνο και στις άλλες βρετανικές πόλεις θέτουν επί τάπητος το θέμα των ‘χαμένων’ στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες. Γερμανοί κοινωνιολόγοι και πολιτειολόγοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις ταραχές και την έκταση της βίας.

Αρκετοί εκφράζουν αμφιβολίες πως οι φωτιές και οι λεηλασίες είναι η κραυγή των χαμένων του καπιταλισμού. Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι «απολίτικες αντιδράσεις» και η συμμετοχή και εκμετάλλευση των βίαιων επεισοδίων από εγκληματικά στοιχεία δεν αλλάζουν την ουσία.

Ο Μίχαελ Χάρτμαν, κοινωνιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle υποστηρίζει ότι δεν εξεπλάγη καθόλου από τις ταραχές, γιατί «η κατάσταση ήταν τεταμένη, το καζάνι έβραζε. Έτσι ήταν και πέρσι στις συνοικίες του Παρισιού. Ξαφνικά νεαροί έκαιγαν αυτοκίνητα. Συνήθως η αφορμή τέτοιων εκρήξεων είναι η συμπεριφορά της αστυνομίας. Το σενάριο είναι πάντα το ίδιο, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε ακριβώς θα προκληθούν ταραχές».

Προβλέψιμη η εξέλιξη στη Βρετανία

Ο Γερμανός κοινωνιολόγος υποστηρίζει μάλιστα δεν εξεπλάγη ούτε από την έκταση των ταραχών, διότι: «Εάν δεν συνέβαινε τώρα, θα συνέβαινε μετά από έξι μήνες. Η κυβέρνηση Κάμερον έχει πάρει δρακόντεια μέτρα για την εξυγίανση της οικονομίας, οι περικοπές του είναι οι μεγαλύτερες που επεβλήθησαν σε ανεπτυγμένη χώρα. Αυτά όλα σημαίνουν ότι τα φτωχά στρώματα έχασαν και τα τελευταία τους επιδόματα. Η έλλειψη προοπτικής έγινα πια καθημερινότητα σε πολλές συνοικίες του Λονδίνου. Όταν λοιπόν τα πράγματα πάρουν αυτό το δρόμο, τότε αρκεί μια σπίθα για να ξεσπάσει φωτιά».

Οι φόβοι επέκτασης της βίας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοια προβλήματα αναζωπυρώνει τη συζήτηση, εάν κινδυνεύει και η Γερμανία. Οι περισσότεροι Γερμανοί ειδικοί επιστήμονες αποκλείουν ωστόσο αυτό ενδεχόμενο στο άμεσο μέλλον.

Ο Φέρντιναντ Ζούτερλιτι, από το Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών της Φραγκφούρτης, εξηγεί το γιατί: «Στη Γερμανία δεν έχουμε τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους, όπως π.χ. έχουν οι Βρετανοί, όπου η ανεργία μεταξύ των νέων αγγίζει το 20%. Επιπλέον δεν υπάρχει στη Γερμανία τόσο μεγάλη συγκέντρωση χαμηλών στρωμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία».

Κάμερον: Παρέμβαση του στρατού για την πάταξη της βίας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξήγγειλε στο κοινοβούλιο την ενίσχυση των κατασταλτικών εξουσιών της αστυνομίας αλλά και τη συμμετοχή του στρατού για την πάταξη μελλοντικών βίαιων επεισοδίων.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε στη σημερινή έκτακτη συνεδρία της βουλής των Κοινοτήτων σειρά κατασταλτικών μέτρων για την πάταξη της βίας και της δράσης των συμμοριών. Εξήγγειλε μάλιστα ότι θα δρομολογήσει τη συμμετοχή του στρατού στην αντιμετώπιση πιθανών βίαιων επεισοδίων για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κυριαρχήσει στους δρόμους η κουλτούρα του φόβου», είπε στην ομιλία του ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ παραδέχθηκε ότι η παρέμβαση της μητροπολιτικής αστυνομίας τις δύο τελευταίες εβδομάδες ήταν ανεπαρκής.

Οι ζημίες από τις ταραχές υπολογίζονται σύμφωνα με τον Κάμερον σε 200 εκατομμύρια στερλίνες. Γι' αυτό επιβάλλεται κατά τον Βρετανό πρωθυπουργό η σύσταση κρατικού ταμείου αρωγής για τις κοινότητες και τους δήμους, που υπέστησαν καταστροφές από τους εμπρησμούς και τις λεηλασίες.

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι η διαχείριση αυτής της κρίσης είναι το οριακό σημείο για τον Ντέιβιντ Κάμερον. Είτε θα ενισχύσει την εικόνα του, είτε θα τον κάψει πολιτικά. Η κοινή γνώμη απαιτεί άτεγκτη αντιμετώπιση όλων όσων επί 4 ημέρες έκαψαν και λεηλάτησαν το Λονδίνο και άλλες μεγάλες αγγλικές πόλεις. Εκατό χιλιάδες άτομα υπέγραψαν αίτημα προς της Ντάουνινγκ Στριτ ζητώντας την αφαίρεση των κοινωνικών επιδομάτων όσων κριθούν ένοχοι. Οι πολίτες απαιτούν μηδενική ανοχή σε παραβατικά φαινόμενα, εξ ου και οι σκληρές δηλώσεις όλων των πολιτικών.

Στο μεταξύ οι 371 από τους έως τώρα 880 συλληφθέντες, προσήχθησαν στα πρωτοβάθμια δικαστήρια, τα οποία ειδικά για την περίπτωση λειτούργησαν όλη τη νύχτα. Εκατοντάδες φωτογραφίες δραστών των εκτρόπων έδωσε στην δημοσιότητα η Μητροπολιτική Αστυνομία και οι πολίτες σπεύδουν να δώσουν πληροφορίες.

Στο Μπέρμιγχαμ έλαβε χώρα ολονυκτία 200 φίλων και συγγενών των τριών νέων ασιατικής καταγωγής που σκοτώθηκαν το πρωί της Τετάρτης από αυτοκινητιστή, ενώ προσπαθούσαν να φυλάξουν τα σπίτια τους. Για την εν ψυχρώ δολοφονία κρατείται ένας 32χρονος. Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις για ενίσχυση της αστυνόμευσης, ο Ντέιβιντ Κάμερον αρνείται να ενδώσει σε πιέσεις της αντιπολίτευσης αλλά και του ομοϊδεάτη του δημάρχου Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον για ανάκληση των περικοπών στην Αστυνομία, ύψους 2 δισ. στερλινών.

 

Deutsche Welle

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron