Ρεπορτάζ
"Φρένο χρέους" για τις χώρες της ευρωζώνης

"Φρένο χρέους" για τις χώρες της ευρωζώνης

  • 10 Αυγούστου 2011, 06:22

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, προτείνει ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας για το ευρώ. Στο πλαίσιο αυτού του Συμφώνου, οι χώρες που συμμετέχουν θα περνούν τεστ ανταγωνιστικότητας και, αν αποτυγχάνουν, θα υπάρχει ένα Συμβούλιο Σταθεροποίησης, το οποίο θα επιβάλλει κυρώσεις. Τα πακέτα διάσωσης από μόνα τους δεν επαρκούν, γιατί το μοναδικό όφελος από αυτά είναι ο χρόνος, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό.

Με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα

Πιο συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Σταθεροποίησης θα παρακολουθεί την πορεία ανταγωνιστικότητας χωρών της ευρωζώνης με βάση ορισμένα κριτήρια, όπως η ελαστικότητα της αγοράς εργασίας, οικονομικοί δείκτες, η καινοτομία, η ασφάλεια Δικαίου, και σε περίπτωση που διαπιστώνει έλλειψη ανταγωνιστικότητας θα μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις. Ως παράδειγμα κυρώσεων, ο Ρέσλερ προτείνει την επένδυση φορολογικών εσόδων στην κατασκευή έργων υποδομής, όπως δρόμοι ή σχολεία. Το Συμβούλιο Σταθεροποίησης θα πρέπει να είναι ένα ανεξάρτητο όργανο, ώστε να μην επηρεάζεται πολιτικά.

Ο Ρέσλερ, όπως διευκρίνισε, ξεκινά από τη θέση ότι οι αγορές θεωρούν ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να διαχειριστούν το πρόβλημα χρέους. Γι' αυτό και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η χρονική ανάσα που έδωσαν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, για να δημιουργηθεί μια «κουλτούρα σταθεροποίησης", όπως την ονομάζει, να υιοθετηθούν κι άλλα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και όχι να απλώνονται μόνο «ομπρέλες σωτηρίας» υπό τη μορφή οικονομικών πακέτων. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνει όλες οι χώρες - μέλη της ευρωζώνης να υιοθετήσουν «φρένο χρέους», όπως προβλέπεται στο γερμανικό Σύνταγμα. Ο Ρέσλερ θα παρουσιάσει τη πρότασή του στους ομολόγους του, τέλη Σεπτεμβρίου, στο Βρότσουαβ της Πολωνίας, στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας.

Ο γερμανικός προϋπολογισμός δεν είναι self - service

Στο μεταξύ, αναλυτές εκτιμούν ότι μια από τις βασικές αιτίες για τη μεγάλη νευρικότητα των επενδυτών συνοψίζεται στις αμφιβολίες τους για το αν οι συμφωνίες της 21ης Ιουλίου εγκριθούν τελικά και από τα 17 κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης. Η συζήτηση που ξεκίνησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, για αύξηση των κεφαλαίων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, θα οδηγήσει αναπόφευκτα τις κυβερνήσεις κυρίως χωρών που συμβάλλουν με τα περισσότερα χρήματα, όπως η Γερμανία, στο να ξανανοίξουν το πακέτο της συμφωνίας. Το υπαινίχθηκε ο Ράινερ Μπρύντερλε, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων, λέγοντας ότι δεν θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο «βελτιώσεων» του πακέτου, όταν θα έρθει προς έγκριση στην γερμανική Βουλή. «Δεν είναι όλα στρογγυλά», είπε χαρακτηριστικά για τις αποφάσεις σχετικά με την Ελλάδα, «δεν είναι δυνατόν ο γερμανικός προϋπολογισμός να γίνει self service σε άλλες χώρες, όταν εκείνες πρώτα δεν έχουν αντιμετωπίσει επαρκώς τον πυρήνα των δημοσιονομικών τους προβλημάτων».

 

Reuters, Der Spiegel

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron