Οικονομία
Αρχές Σεπτεμβρίου πιάνει δουλειά η "ομάδα δράσης" των Βρυξελλών

Αρχές Σεπτεμβρίου πιάνει δουλειά η "ομάδα δράσης" των Βρυξελλών

  • 09 Αυγούστου 2011, 10:57

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι πλήρως έτοιμη η επιχειρησιακή η ομάδας δράσης που συγκροτεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Κομισιόν «στόχος της ομάδας δράσης είναι η παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να υποστηριχθεί η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής ΕΕ/ΔΝΤ και να επιταχυνθεί η απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων».

Το γενικό συντονισμό των εργασιών της θα έχει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν. Οι εργασίες της θα εστιαστούν στην ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση. Η ομάδα θα υποβάλλει τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου στις ελληνικές αρχές και στην Επιτροπή. Θα έχει ως έδρα τις Βρυξέλλες ενώ στην Αθήνα θα λειτουργεί ομάδα επικοινωνίας και υποστήριξης σε στενή συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Το επιχειρησιακό δίδυμο της ομάδας θα αποτελείται από τον επικεφαλής της Ομάδας κ. Χορστ Ράιχενμπαχ και τον επικεφαλής της Κομισιόν στην Ελλάδα κ. Π. Καρβούνη. Ο κ. Ράιχενμπαχ είναι Γερμανός και προέρχεται από μακρά θητεία ως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

«Η ομάδα δράσης δεν θα υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την κυβέρνηση, θα λειτουργεί συμβουλευτικά και υποβοηθητικά» δηλώνει στο «Βήμα» ο κ. Καρβούνης απατώντας στις αιτιάσεις περί απώλειας της εθνικής κυριαρχίας. «Παραλλήλως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την πρόσληψη εξειδικευμένων συμβούλων ακόμη και ειδικών από διεθνείς συμβουλευτικούς οίκους των οποίων οι αποδοχές φθάνουν τα 1.000 ευρώ ημερησίως» προσθέτει.

«Η ομάδα δράσης θα αποτελείται από μία ομάδα συντονισμού και από εμπειρογνώμονες που θα εργάζονται επί τόπου (π.χ. στα υπουργεία) πάνω σε συγκεκριμένα έργα και θέματα τα οποία θα ορίζουν οι ελληνικές Αρχές. Θα πραγματοποιούν σύντομες αλλά και μεγαλύτερης διάρκειας επισκέψεις. Δεν θα είναι επιθεωρητές ούτε ελεγκτές και σε καμία περίπτωση δεν θα ασκούν καθήκοντα που ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και διοίκησης» διευκρινίζει η Κομισιόν. Σημειώνεται επίσης ότι ο έλεγχος της εφαρμογής των προγραμμάτων προσαρμογής ΕΕ/ΔΝΤ εξακολουθεί να τελεί υπό την ευθύνη της τρόικας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron