Υγεία
Οι σχολικές επιδόσεις των μαθητών εξαρτώνται και από την διατροφή

Οι σχολικές επιδόσεις των μαθητών εξαρτώνται και από την διατροφή

  • 03 Αυγούστου 2011, 12:40

Τα σχολεία τέλειωσαν ωστόσο πιστεύετε ότι το παιδί σας θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα στους βαθμούς. Μην θορυβηθείτε και αρχίσετε καλοκαιριάτικα να ψάχνετε για φροντιστήρια. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγες απλές διατροφικές γνώσεις.

Η σχολική επίδοση μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες. Η διατροφή και το σωματικό βάρος μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στου βαθμούς που φέρνει το «αγγελούδι» σας στο σπίτι.

Ήδη, η αξία του πρωινού, όσον αφορά την εγρήγορση και την πνευματική ικανότητα, είναι καλά αναγνωρισμένη. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό πριν φύγουν από το σπίτι, έχουν καλύτερες δεξιότητες και ικανότητες στο σχολείο. Το πρωινό είναι ό,τι είναι τα καύσιμα για τα αυτοκίνητα. Φανταστείτε ότι όση ώρα κοιμάστε η «μηχανή» δουλεύει χωρίς καύσιμα, οπότε χρησιμοποιεί τις αποθήκες, Μετά όμως από 10 ώρες, οι αποθήκες ενέργειας εξαντλούνται, με αποτέλεσμα εάν δεν φάτε το πρωί, να θέσετε τον οργανισμό σας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η διατροφική κατάσταση επηρεάζει την πνευματική λειτουργία. Η κακή διατροφή θα οδηγήσει σε υποσιτισμό και διατροφικές ανεπάρκειες. Με τον όρο διατροφική ανεπάρκεια και υποσιτισμός, ίσως πάει το μυαλό σας σε παιδιά αδύνατα και κακοθρεμμένα.

Όμως κακή θρέψη δε σημαίνει πάντα λίγη τροφή, αλλά κακή ποιότητα τροφής. Η παχυσαρκία κρύβει θρεπτικές ανεπάρκειες και κακή θρέψη. Η παχυσαρκία οφείλεται σε κακή διατροφή, στην μεγάλη ποσότητα και στην κακή ποιότητα, που σημαίνει μειωμένη πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Ας πάρουμε για παράδειγμα 2 γευματίδια ίδιας θερμιδικής περιεκτικότητας: 2 μέτρια μήλα έχουν θερμιδική αξία 120 θερμίδες όσο περίπου ½ πακέτο πατατάκια. Όμως η θρεπτική τους αξία διαφέρει σημαντικά. Τα μήλα θα προσφέρουν φυτικές ίνες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ τα πατατάκια είναι σχεδόν «κενές» θερμίδες.

Σε έρευνα μεταξύ 2.519 παιδιών ηλικίας 8-16 ετών, το αυξημένο βάρος βρέθηκε να σχετίζεται με μειωμένη πνευματική λειτουργία ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες.

Άλλος ένας παράγοντας που εμπλέκεται στην παχυσαρκία, αλλά και στη μειωμένη απόδοση στο σχολείο, είναι οι ώρες που τα παιδιά βλέπουν τηλεόραση. Οι πολλές ώρες, φαίνεται να παρασέρνουν σε συχνό τσιμπολόγημα ειδικά ανθυγιεινών τροφών, λόγω και των διαφημίσεων, αλλά και σε μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Μια από τις πολλές έρευνες που πραγματεύονται το παραπάνω θέμα, μάς λέει χαρακτηριστικά ότι όσο πιο πολύ τηλεόραση βλέπουν τα νήπια, τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα να εξελιχθούν σε παχύσαρκα παιδιά και «κακούς» μαθητές.

Άλλο ένα στοιχείο που έχει προκύψει από έρευνες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα, είναι οι μέρες απουσίας από το σχολείο. Φαίνεται ότι τα υπέρβαρα και τα παχύσαρκα παιδιά κρατάνε τα πρωτεία στις απουσίες. Χρειάζεται να αποσαφηνιστεί όμως, αν η αιτία έχει τη ρίζα της στη μειωμένη αυτοεκτίμηση που εμφανίζουν συνήθως τα παιδιά αυτά, ή σε καταστάσεις που προκαλούνται από το αυξημένο βάρος.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

Τα παχύσαρκα παιδιά απουσιάζουν περισσότερο, επειδή αδυνατούν να συμμετέχουν στις φυσικές δραστηριότητες του σχολείου;

Είναι αιτία της απουσίας οι καταστάσεις που προκαλούνται από το αυξημένο βάρος, όπως το άσθμα και η αποφρακτική άπνοια ύπνου;

Προτιμούν να απουσιάσουν, ώστε να μη δεχτούν σχόλια για το βάρος τους ή επειδή ντρέπονται να συμμετέχουν σε δραστηριότητες, καθώς το βάρος τους δεν τους επιτρέπει να τα καταφέρουν, όπως οι συμμαθητές τους με φυσιολογικό βάρος;

Χαρακτηριστικό είναι το σλόγκαν που έχει παιδική κατασκήνωση ειδική για παχύσαρκα παιδιά στις ΗΠΑ: «Καταπολεμήστε την παχυσαρκία των παιδιών σας για να δώσετε ώθηση στη σχολική τους επίδοση».

Μερικές φορές, οι απαντήσεις σε ένα πρόβλημα βρίσκονται σε ασυνήθιστα μέρη. Για έναν αδύναμο μαθητή, θα σκεφτόταν κανείς ότι χρειάζεται πιο πολύ ώρα μελέτης για να βελτιώσει τους βαθμούς του. Όμως φαίνεται, ότι η καθημερινή φυσική δραστηριότητα και το υγιές σωματικό βάρος, μπορούν να βελτιώσουν την πνευματική λειτουργία και τους βαθμούς στο σχολείο.

Εάν, λοιπόν, θέλετε να βλέπετε καλούς βαθμούς στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, μην επιβάλλετε στο παιδί σας περισσότερες ώρες διαβάσματος και μην το φορτώνετε καλοκαιριάτικα με φροντιστήρια και αυξημένες υποχρεώσεις. Φροντίστε απλώς να έχει χρόνο κάθε μέρα για άσκηση, παράλληλα με μια σωστή διατροφή και όσο το δυνατόν λιγότερες ώρες τηλεόρασης (ακόμη και όταν είναι νήπιο).

Συνοψίζοντας, αναφέρουμε 3 απλές, αλλά θαυματουργές συμβουλές προς τους γονείς:


-Φροντίστε να καταναλώνει πρωινό κάθε μέρα
-Δώστε του την ευκαιρία για καθημερινή άσκηση
-Μειώστε (έως και εκμηδενίστε) τις ώρες που βλέπει τηλεόραση.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron