Ρεπορτάζ
Στο επίκεντρο της εξεταστικής για τα υποβρύχια ο Μεϊμαράκης

Στο επίκεντρο της εξεταστικής για τα υποβρύχια ο Μεϊμαράκης

  • 31 Ιουλίου 2011, 07:44

Στροφή... ουκ ολίγων μοιρών παρατηρείται στην διάθεση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση του σκανδάλου των υποβρυχίων, αφού στο επίκεντρο των ευθυνών τοποθετείται αργά αλλά σταθερά η πρώην υπουργός της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Κι αυτό καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι, ενώ μέχρι πρότινος οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες ενημερώνονταν σπανιότατα, την Παρασκευή εμφανίστηκαν από το "πουθενά" ο πρόεδρος της επιτροπής, Ευτύχης Δαμιανάκης, και η Βασιλική Τσόνογλου, κοινοποιώντας την εκτίμηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι η αδράνεια και η αμηχανία της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν που επιβάρυνε την διαπραγματευτική δυνατότητα της Ελλάδας.

Ως υπουργός Άμυνας, ο κ. Βενιζέλος είχε υποσχεθεί στην εξεταστική επιτροπή ότι θα την ενημερώσει για την κατάσταση που παρέλαβε. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι, μετά το 2008, θα έπρεπε να είχε καταγγελθεί η σύμβαση ή να παραληφθεί το υποβρύχιο. Με βάση τα ανωτέρω, κοινοβουλευτικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι η επιτροπή προσανατολίζεται στον καταλογισμό πολιτικών ευθυνών στον κ. Μεϊμαράκη.

Ενδεικτικό αυτής της διάθεσης είναι το ότι, ενώ μέχρι χθες ουδείς είχε ασχοληθεί με τις εργασίες της επιτροπής και σχεδόν κανένα από τα μέλη της δεν έμπαινε στον κόπο να ενημερώσει εγκαίρως για τις εργασίες της, χθες, μετά την κατάθεση Βενιζέλου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους, οι οποίοι από τις συζητήσεις με βουλευτές της ΝΔ είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κ. Βενιζέλος ούτε δόλο διαπίστωσε στους χειρισμούς των προκατόχων του ούτε μαύρο χρήμα.

Η πλευρά του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να διορθώσει αυτήν την εντύπωση, μεταφέροντας τα λόγια του κ. Βενιζελου, ότι δεν μπορεί να αποφανθεί αν υπήρξε δόλος, αλλά και τη φράση πως «ό,τι κάναμε δύο χρόνια ήταν η εκκαθάριση ενός βεβαρυμμένου παρελθόντος». Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν ήταν οι συμβάσεις το πρόβλημα, αλλά η διαχείρισή τους, οι πληρωμές τις οποίες φέρεται ότι χαρακτήρισε ελεγκτέες.

Ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης, που περίμενε αυτή την εξέλιξη, τόνισε ότι επί των ημερών του δεν έγινε τίποτε μεμπτό -και για να το στηρίξει αυτό υπενθύμισε ότι ο ίδιος ενημέρωνε κάθε δύο μήνες την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για τις συμβάσεις, δίνοντάς τους μάλιστα πλήρη φάκελο. Θεωρείται πιθανό, πάντως, η Επιτροπή να καταλήξει σε πολιτικές ευθύνες του κ. Μεϊμαράκη για τους χειρισμούς του κατά το διάστημα 2006 - 2009.

Διαβάστε επίσης: Στην επιτροπή της Βουλής για τα υποβρύχια κατέθεσε ο Βενιζέλος

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron