Δραματικές οι διεργασίες στις Βρυξέλλες
[21:30]
Με τους οίκους αξιολόγησης διαπραγματεύονται αυτή την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, και ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόσεφ Άκερμαν.
Όπως μεταφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες, οι δύο κορυφαίοι τραπεζίτες βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τους οίκους για την αξιολόγηση της Ελλάδας στην περίπτωση της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», η οποία δείχνει να είναι η λύση που προκρίνεται στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών που βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη.
Εν τω μεταξύ διαρρέουν διάφορες πληροφορίες για τη διάρκεια της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», η οποία αναμένεται να διαρκέσει από λίγες ώρες έως μερικές ημέρες και στη συνέχεια θα αναβαθμιστεί εκ νέου η ελληνική οικονομία.
Η λύση που προωθείται για την επαναγορά ομολόγων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα μειώσει το ύψος του ελληνικού χρέους σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, οι οίκοι αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα του δημοσίου στη βαθμίδα της επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default).
Για τις τράπεζες αυτό σημαίνει ότι αν η ΕΚΤ δεν μεταβάλλει τους τρέχοντες κανονισμούς λειτουργίας της, δεν θα μπορεί να τις χρηματοδοτεί για το συγκεκριμένο διάστημα.
Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δείχνει διατεθειμένος να βάλει «νερό στο κρασί του» και να συνεχίσει να δέχεται τους ελληνικούς τίτλους ως ενέχυρο.
[21:00]
Για πρώτη φορά οι ευρωπαίοι ηγέτες ένα συνολικό σχέδιο για το ελληνικό χρέος. Την λύση που προτείνουν Μέρκελ και Σαρκοζί και προέκυψε μετά από την χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη διάρκειας 7 ωρών, στην οποία κλήθηκε να συμμετέχει και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Σύμφωνα με τις, μέχρι τώρα, πληροφορίες, οι βασικοί άξονες του σχεδίου περιλαμβάνουν την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά μέσω του μηχανισμού EFSF, αλλά και σχέδιο ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2020 με νέα 30ετούς διάρκειας και μειωμένου επιτοκίου.
Πρόταση για την επιβολή φόρου στις τράπεζες φαίνεται πως απορρίπτεται, ενώ σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, η ανταλλαγή των ομολόγων θα μπορούσε να αποφέρει μείωση του ελληνικού χρέους έως και 90 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συγκεκριμένη επιλογή είναι πολύ πιθανό να χαρακτηριστεί από τους οίκους αξιολόγησης ως στάση πληρωμών.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι βασικοί άξονες του σχεδίου περιλαμβάνουν:
- Νέο δάνειο στην Ελλάδα
- Χαμηλότερο επιτόκιο : 3,5% (από 4,2%)
- Μεγαλύτερη διάρκεια : 15 έτη (από 7,5 ετη)
- Συμμετοχή του ΔΝΤ
- Εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών
- Επαναγορά, ανταλλαγή, επιμήκυνση ομολόγων
- Αλλά και παροχή εγγυήσεων προς το τραπεζικό σύστημα
- Το ταμείο στήριξης EFSF
- Θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα από την δευτερογενή αγορά
- Ενώ η ΕΚΤ θα παρέχει εγγυήσεις και στο τραπεζικό σύστημα
Η λύση θα περάσει από το κόσκινο των οίκων αξιολόγησης που θα κρίνουν εάν πρέπει να ενεργοποιηθεί κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα προς την ΕΚΤ για τον αν θα συνεχίζει να δέχεται ελληνικά ομόλογα και αν θα παρέχει εγγυήσεις στις ελληνικές τράπεζες
[20:00]
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εκτιμάται ότι θα εγγυηθεί τα ελληνικά ομόλογα όταν το ελληνικό Δημόσιο θα τελεί σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας», ούτως ώστε από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες, ανέφεραν σήμερα μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.
Η συνεισφορά των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, κυρίως των ιδιωτικών τραπεζών, στο σχέδιο νέου δανεισμού της Ελλάδας, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες από τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, αναμένεται να εκληφθεί ως «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
«Η επιλεκτική χρεοκοπία θα διαρκέσει μερικές ημέρες μόνο», είπε μία από αυτές τις διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Εάν τα μέτρα με τα οποία συμμετέχουν οι ιδιώτες στο νέο δανεισμό, μειώσουν το ελληνικό χρέος, τότε τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να βγουν γρήγορα εκ μέρους των οίκων αξιολόγησης από την κατηγορία «επιλεκτική χρεοκοπία».
Αλλά κατά το χρονικό αυτό διάστημα η ΕΚΤ -θεωρητικά- δεν θα αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση δανεισμού στις ελληνικές τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούν σήμερα με ροή κεφαλαίων από την ΕΚΤ, κυρίως χάρη στις εγγυήσεις με τη μορφή ελληνικών ομολόγων. Κινδυνεύουν να αναγκαστούν αυτές να προβούν σε στάση πληρωμών, ελλείψει υποστήριξης από την ΕΚΤ.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα μπορούσε να εγγυηθεί τα ελληνικά ομόλογα και με αυτό το τρόπο η ΕΚΤ «παρά ταύτα» θα τα αποδέχεται και θα συνεχίσει να δανείζει τις ελληνικές τράπεζας, είπαν οι διπλωματικές αυτές πηγές.
Σε περίπτωση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» που θα διαρκούσε μερικές ημέρες, ένας από τους διπλωμάτες υπολόγισε ότι θα απαιτηθούν ως εγγυήσεις 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
[17:00]
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι δραματικές διεργασίες της Συνόδου Κορυφής, από τις 14:35 το μεσημέρι, με όλα τα σενάρια να είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στο τραπέζι των συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών κατατέθηκε προσχέδιο με 14 σημεία - κλειδιά για το μέλλον της Ελλάδας, της ευρωζώνης αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Στις Βρυξέλλες εσπευσμένα Προβόπουλος και Ράπανος.
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης καλούνται να βάλουν υπογραφές σε νέο πακέτο βοήθειας, το μεγαλύτερο που έχει δοθεί στη σύγχρονη οικονομική ιστορία που έχει δοθεί σε χώρα.
Περιλαμβάνει δράσεις που οδηγούν στην επιμήκυνση του χρέους κατά επτάμιση ως δεκαπέντε χρόνια, τη χορήγηση νέου δανείου, τη μείωση του επιτοκίου στο 3,5% ενώ καλούνται και οι τράπεζες να συμμετέχουν στη λύση που αποφασίσθηκε.
Επίσης προβλέπεται μέσω των διαρθρωτικών ταμείων να εκπονηθεί ένα νέο "σχέδιο Μάρσαλ" όπως χαρακτηρίζεται προκειμένου να επιστρέψει η Ελλάδα σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Νωρίτερα το σκηνικό τορπιλίστηκε με τις δηλώσεις Τρισέ ο οποίος πρόκρινε για την Ελλάδα τη λύση της επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Το πλήρες κείμενο του προσχεδίου έχει ως εξής:
Από την αρχή της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, σημαντικά μέτρα για την σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ, τον εκσυγχρονισμό των κανόνων και την ανάπτυξη νέων σταθεροποιητικών εργαλείων έχουν ήδη παρθεί.
Η ανάκαμψη της ευρωζώνης βρίσκεται στο σωστό δρόμο και το ευρώ στηρίζεται σε βασικές οικονομικές αρχές. Αλλά οι προκλήσεις που έχουμε «στα χέρια μας» δείχνουν ότι χρειάζεται να λάβουμε περισσότερα μέτρα.
Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση μας στο ευρώ και κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται για να εξασφαλίσουμε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στο σύνολο της ευρωζώνης.
Επιβεβαιώνουμε, επίσης, την αποφασιστικότητα μας να ενισχύσουμε τη σύγκλιση, την ανταγωνιστικότητα και την διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ.
Σήμερα, συμφωνήσαμε στα παρακάτω μέτρα:
Ελλάδα
1. Χαιρετίζουμε τα μέτρα που πάρθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση για να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά και να μεταρρυθμίσει την οικονομία όπως επίσης (χαιρετίζουμε) το νέο πακέτο μέτρων που πρόσφατα υιοθετήθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτές είναι πρωτοφανείς, αλλά απαραίτητες προσπάθειες, για να επαναφέρουν την ελληνική οικονομία πίσω σε βιώσιμο αναπτυξιακό «μονοπάτι».
2. Συμφωνήσαμε να στηρίξουμε την Ελλάδα με ένα νέο πακέτο και να δώσουμε στην Ελλάδα το ποσό χ ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα σχεδιαστεί με γνώμονα να χαμηλώσει τα επιτόκια και να επιμηκύνει τα ώριμα ομόλογα, προκειμένου αποτελεσματικά να βελτιώσει την βιωσιμότητα και την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους. Καλούμε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του νέου ελληνικού προγράμματος στην ίδια γραμμή των τωρινών πρακτικών.
3. Έχουμε αποφασίσει να επιμηκύνουμε την ωριμότητα των δανείων προς την Ελλάδα από το EFSF στο ελάχιστο πιθανό όριο, από το τωρινό των 7,5 ετών κατά ελάχιστο σε 15 έτη. Σε αυτό το πλαίσιο, θα διασφαλίσουμε επιπρόσθετο πρόγραμμα παρακολούθησης. Θα παράσχουμε δάνεια από το EFSF στο όριο του επιτρεπτού δανεισμού (που είναι περίπου 3,5%), χωρίς να κατεβαίνει κάτω από το κόστος χρηματοδότησης του EFSF. Αυτό θα συνοδεύεται από έναν μηχανισμό που θα διασφαλίσει τα απαραίτητα κίνητρα για την εφαρμογή του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων και των απαραίτητων εγγυήσεων όταν χρειαστεί.
4. Καλούμε για μία περιεκτική στρατηγική για ανάπτυξη και επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι διαρθρωτικοί πόροι πρέπει να ανακατανεμηθούν προς την κατεύθυνση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης υπό ένα ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ». Τα κράτη - μέλη και η Επιτροπή θα κινητοποιήσουν όλες τις απαραίτητες πηγές, ώστε να προβάλλουν την εξαιρετική τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
5. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία «μοναδική» δυσοίωνη κατάσταση στην ευρωζώνη. Αυτός είναι ο λόγος που η περίπτωση της απαιτεί μία ειδική λύση. Ο χρηματοοικονομικός τομέας έχει επιδείξει την προθυμία του να στηρίξει την Ελλάδα σε μία εθελοντική βάση μέσω μίας ποικιλίας επιλογών (ανταλλαγή ομολόγων, μετακύλιση και επαναγορά) σε συνθήκες δανεισμού που συγκρίνονται με την στήριξη του δημόσιου τομέα για την ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας.
6. Όλες οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης επίσημα επιβεβαιώνουν την αμετακίνητη αποφασιστικότητα τους να τιμήσουν απόλυτα την υπογραφή τους και όλες τις δεσμεύσεις τους για τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών συνθηκών και των διαρθρωτικών αλλαγών. Οι αρχηγοί των κρατών ή κυβερνήσεων της ευρωζώνης στηρίζουν απόλυτα την απόφαση, καθώς η αξιοπιστία των όσων υπογράφηκαν είναι ένα αποφασιστικό στοιχείο για την εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο σύνολο της ευρωζώνης.
Σταθεροποιητικά εργαλεία
7. Προκειμένου να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του EFSF και να διευθετήσουμε τον κίνδυνο της μετάδοσης, συμφωνούμε να αυξήσουμε την ευελιξία του EFSF, επιτρέποντας του να κάνει τα εξής:
- Να επεμβαίνει στη βάση προληπτικών προγραμμάτων, με τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
- Να χρηματοδοτεί την επαναγορά κεφαλαίων από τα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα μέσω δανείων προς τις κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν είναι ενταγμένες σε κάποιο πρόγραμμα.
- Να επεμβαίνει στις δευτερογενείς αγορές, με βάση τις αναλύσεις της ΕΚΤ, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη εξαιρετικών περιπτώσεων και με ομόφωνη απόφαση από τα μέλη του EFSF.
Δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη στην ευρωζώνη:
8. Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει γίνει από την εφαρμογή των προγραμμάτων σε Ιρλανδία και Πορτογαλία και επαναλαμβάνουμε την απόλυτη δέσμευση μας για την επιτυχία αυτών των προγραμμάτων. Οι προϋποθέσεις δανεισμού από το EFSF για την Ελλάδα θα ισχύουν και για Πορτογαλία και Ιρλανδία. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουμε την προθυμία της Ιρλανδίας να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις συζητήσεις για το προσχέδιο της οδηγίας για Κοινό Φόρο Σταθερότητας και στις εποικοδομητικές συζητήσεις για θέματα φορολογικής πολιτικής στο πλαίσιο του ευρώ.
9. Όλα τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης θα υιοθετήσουν άμεσα τους συμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους, για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και να διευθετήσουν τις μακρό-οικονομικές ανισορροπίες. Το δημόσιο έλλειμμα σε όλες τις χώρες, εκτός από αυτές που είναι σε ειδικό πρόγραμμα, πρέπει να είναι κάτω από το 3% το αργότερο το 2013. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζουμε το πακέτο του προϋπολογισμού που πρόσφατα παρουσιάστηκε από την ιταλική κυβέρνηση και θα προσπαθήσει να περιορίσει το έλλειμμα κάτω από το 2012 και να πιάσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2014. Χαιρετίζουμε, επίσης, τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που προχωράει η Ισπανία στον δημοσιονομικό, χρηματοοικονομικό και διαρθρωτικό τομέα.
10. Θα εφαρμόσουμε τις συστάσεις που υιοθετήθηκαν τον Ιούνιο για μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη μας. Προσκαλούμε την Επιτροπή να ενισχύσει τις συνέργιες ανάμεσα στα προγράμματα δανεισμού και τους πόρους της Ε.Ε σε όλες τις χώρες που είναι υπό την βοήθεια ΔΝΤ/Ε.Ε. Στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για βελτίωση της ικανότητας της απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων με σκοπό να βοηθήσει την ανάπτυξη και την εργασία.
Οικονομική διακυβέρνηση
11. Κοιτάζουμε μπροστά για να τελειοποιήσουμε το νομοθετικό πακέτο για την ισχυροποίηση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης και την νέα μακρό - οικονομική παρακολούθηση.
12. Δεσμευόμαστε να εισαγάγουμε νομοθετικές δεσμεύσεις για τα εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια από το τέλος του 2012.
13. Συμφωνούμε ότι η εξάρτηση από τους ξένους οίκους αξιολόγησης πρέπει να μειωθεί και κοιτάζουμε μπροστά να προχωρήσουμε την πρόταση της Επιτροπής.
14. Καλούμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Eurogroup να ετοιμάσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ως τον Οκτώβριο πάνω στο πώς να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τη διαχείριση των κρίσεων στην ευρωζώνη και τη βελτίωση των μεθόδων εργασίας.
Καλούμε το Eurogroup να εφαρμόσει ταχέως και με προτεραιότητα τις αποφάσεις που πήραμε σήμερα.
Τελευταίες Ειδήσεις
23 Ιουλίου 2011, 15:21
Σιόν - Γιουνγκ Μπόις
23 Ιουλίου 2011, 15:07
Ζυρίχη - Σερβέτ
23 Ιουλίου 2011, 14:51
Μόναχο 1860 - Καρλσρούη
23 Ιουλίου 2011, 14:34
Νόισταντ - Ραπίντ Βιέννης
23 Ιουλίου 2011, 13:08
Από μικρή στα βάσανα η Ήβη Αδάμου (pics)
23 Ιουλίου 2011, 13:01
"Η ανάσα θα κοπεί χωρίς ανάπτυξη"
23 Ιουλίου 2011, 12:57
Ακυβέρνητη συνεχίζει η "πρωτεύουσα" της Ευρώπης
23 Ιουλίου 2011, 12:53
Μετά τα πρώτα χαμόγελα, ο προβληματισμός...
23 Ιουλίου 2011, 12:46
"Η ΕΕ αδίκησε τους Τουρκοκύπριους και ξεγέλασε την Τουρκία"
23 Ιουλίου 2011, 12:40
Κατάληψη στην εθνική οδό από κατοίκους των Αγ. Θεοδώρων