Οικονομία
Τα σενάρια για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας

Τα σενάρια για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας

  • 21 Ιουλίου 2011, 10:02

Στις 14.00 το μεσημέρι ξεκινά στις Βρυξέλλες μια από τις κρισιμότερες συνόδους κορυφής στην ιστορία της ΕΕ. Στο επίκεντρο το «ελληνικό ζήτημα» υπό τον φόβο επέκτασης της κρίσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Χθες το βράδυ μετά από επτά ώρες διαβουλεύσεων Μέρκελ Σαρκοζί κατέληξαν σε μια πρόταση που θα παρουσιάσουν σήμερα.

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, από τη γαλλική Προεδρία ανακοινώθηκε πως η συμφωνία που επετεύχθη περιλαμβάνει τη συμμετοχή των τραπεζών στο νέο πακέτο διάσωσης.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το σχέδιο που παρουσίασε ο Γάλλος πρόεδρος στην Α. Μέρκελ προβλέπει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με 71 δισ. ευρώ από ξένους πιστωτές (πιθανότατα χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ). Τη φορολόγηση των τραπεζών στις χώρες της ζώνης του ευρώ -μέτρο που θα μπορούσε να αποφέρει περί τα 50 δισ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά, όπως αναφέρεται θα χρησιμοποιηθούν για την επαναγορά του 20% του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με το σχέδιο, την εισφορά αυτή θα καταβάλλουν και οι τράπεζες εκείνες των χωρών της ευρωζώνης που δεν δραστηριοποιούνται άμεσα στην Ελλάδα. Αυτό αναφέρει η εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη διπλωματικούς κύκλους, που εμπλέκονται στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Πέραν της εισφοράς των τραπεζών, ο ιδιωτικός τομέας καλείται να συμβάλει στη διάσωση της Ελλάδας, συμμετέχοντας σε πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, προσθέτει η εφημερίδα. Υπενθυμίζεται ότι στη Γερμανία η τραπεζική εισφορά συνιστά ειλημμένη απόφαση, προκειμένου να μην επιβαρύνονται μόνο οι φορολογούμενοι από το κόστος της διάσωσης.

Δυσαρέσκεια στο ΔΝΤ

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt, τα στελέχη του ΔΝΤ είναι οργισμένα με την διαχείριση της κρίσης από τους Ευρωπαίους. Σε κύκλους υψηλόβαθμων στελεχών του Ταμείου εκφράζεται η άποψη να μην συμμετάσχει το ΔΝΤ σε περαιτέρω μέτρα διάσωσης της Ελλάδας. «Η υπομονή πολλών ανθρώπων του ΔΝΤ έχει εξαντληθεί», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη διπλωματικούς κύκλους και υπενθυμίζοντας ότι εκπρόσωποι του Ταμείου εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον είναι σε θέση η Αθήνα να εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων που έχει εγκρίνει. 

Roll over

Επίσης, προβλέπει ανταλλαγή ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές με νέα ομόλογα, διάρκειας 30 ετών. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 90 δισ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι το θέμα αιχμής το οποίο αποτελούσε βασική πρόταση της Γερμανίας ήταν η συμμετοχή ιδιωτών κάτι στο οποίο διαφωνούσε και η ΕΚΤ υπό τον φόβο ότι αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός.

Παραμένει άγνωστο ακόμα ποια στάση κράτησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ ο οποίος εκλίθει χθες αργά το βράδυ στο Βερολίνο. Η Ελληνική πλευρά θα έχει επίσημη ενημέρωση για την γαλλογερμανική πρόταση από την Α. Μέρκελ στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό σε λίγες ώρες και πάντως πριν την έναρξη των εργασιών της συνόδου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron