Ρεπορτάζ
Συνδιάσκεψη Κορυφής: Αγωνία για μακροπρόθεσμη λύση

Συνδιάσκεψη Κορυφής: Αγωνία για μακροπρόθεσμη λύση

  • 19 Ιουλίου 2011, 09:10

Σαφή μηνύματα, από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης, για ενιαία στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σταθεροποίηση του ευρώ και στη χρηματοδότηση μελλοντικά, όταν παραστεί ανάγκη να δοθούν δάνεια, της Ελλάδας και άλλων χωρών, ζητά με αποψινές δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, ενώ νωρίτερα, ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν είχε τονίσει την ανάγκη να τεθούν σε εφαρμογή μακροπρόθεσμα μέτρα πρόληψης και να συσταθεί ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης.

Η Αυστρία αγωνιά

Όπως ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος, η Σύνοδος Κορυφής θα έχει ως αποτέλεσμα μια βραχυπρόθεσμη λύση, όμως θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μακροπρόθεσμα μέτρα πρόληψης και να συσταθεί ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης, ενώ επανέλαβε τη θέση του για ανάγκη επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ώστε να συνδράμουν και οι τράπεζες στην επίλυση της κρίσης χρέους.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών στις αποψινές δηλώσεις του εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μέχρι την Πέμπτη μια πρώτη εικόνα ώστε να μπορέσουν να πάρουν τις αποφάσεις οι υπουργοί Οικονομικών, ενώ επισήμανε πως σε κάθε περίπτωση η σταθεροποίηση του ευρώ αποτελεί για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ένα σημαντικό θέμα.

Σημειώνοντας πως οι προσπάθειες πρέπει να κατευθύνονται στη σύσταση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, ο κ. Σπίντελεγκερ υπογράμμισε επίσης τη σημασία ενός φόρου για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, αναφέροντας πως αυτό θα διευκόλυνε σε πολλά και θα ήταν μια συμβολή κατά των μονίμων επιδιώξεων των κερδοσκόπων.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο σημερινό τεύχος του αυστριακού πολιτικοοικονομικού περιοδικού «Προφίλ», ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, εμφανίζεται αισιόδοξος για τη σταθερότητα του ευρώ, αν και παραδέχεται ότι η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη περίοδο, λόγω της άρνησης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να αναλάβουν πολιτική ευθύνη.

Συγχρόνως, ο ίδιος ασκεί κριτική στην ΕΕ που, όπως τονίζει, στην περίπτωση της Ελλάδας, αντί να αναλάβει δράση άμεσα, καθυστέρησε τη λήψη αποφάσεων και τώρα κανείς δεν θέλει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, όμως και πάλι η ΕΕ χάνει πολύτιμο χρόνο.

Ο κ. Πρόντι τάσσεται υπέρ του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής των χωρών-μελών και καλεί την Άνγκελα Μέρκελ να εργαστεί πιο ενεργά για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Η Γαλλία αισιοδοξεί

Αισιόδοξος για την πορεία των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων σχετικά με τη σωτηρία της Ελλάδας, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες στην Ουάσινγκτον, επισημαίνοντας ότι η Γαλλία δεν θα αναζητήσει λύση βασιζόμενη σε ένα πιστωτικό γεγονός.

«Έχω εμπιστοσύνη. Έχουμε συζητήσει κατ΄ επανάληψη τηλεφωνικώς . Έχουμε καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ούτως ώστε να βρεθεί η λύση για να αποφευχθεί συλλογικό λάθος, ή, ένα πιστωτικό γεγονός» διευκρίνισε ο Γάλλος υπουργός.

«Η Γαλλία», συνέχισε «δεν θα υποστηρίξει λύση που θα μοιάζει ως πιστωτικό γεγονός, ή, με άλλα λόγια εγκατάληψη του χρέους».

Πιστωτικό γεγονός προέρχεται όταν ο οφειλέτης είναι σε θέση να καταβάλλει τους τόκους ή το οφειλόμενο ποσόν, ή, ακόμη όταν αμφισβητεί την εγκυρότητα των δεσμεύσεων της έναντι των πιστωτών του, ή, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης, ή, τέλος όταν οι αρχικές συνθήκες του δανείου επανεξετάζονται υπό όρους λιγότερο ευνοϊκούς για τους πιστωτές.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, να ολοκληρώσουν τους όρους ενός δεύτερου σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας, ούτως ώστε να προληφθούν οι ανησυχίες των αγορών για επίμονες και μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ένωσης.

Οι εκτιμήσεις της Bundesbank

«Οι χρηματαγορές κυριαρχούνται από την προσδοκία ότι αφενός η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει την μείωση ονομαστικής αξίας των ομολόγων της (haircut) και αφετέρου η κρίση του ελληνικού χρέους μπορεί, τελικά, να μεταδοθεί και σε άλλα μέλη της ευρωζώνης», αναφέρει ο Γιόακιμ Νάγκελ, στέλεχος της Bundesbank, ειδικευμένο στις χρηματαγορές, σε συνέντευξή στο Reuters.

Στη συνέντευξη, στην οποία ο κ. Νάγκελ ανέπτυξε τις απόψεις του για το ζήτημα του ελληνικού χρέους παραχωρήθηκε στα γερμανικά και μεταφράστηκε από το πρακτορείο στα αγγλικά.

«Πολυάριθμες προτάσεις -που δεν προέρχονται μόνον από τις χρηματαγορές- εστιάζουν στην άμεση ανακούφιση του ελληνικού χρέους σε σύνδεση με την έκδοση ευρωομολόγων, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το κλίμα αβεβαιότητας. Τούτο πάντως δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε μια βραχυπρόθεσμη σταθεροποίηση και προστασία των φορολογούμενων, ούτε παραπέμπει στην επαρκή μελέτη του πράγματος, δεδομένου ότι όλο και περισσότερο διαβρώνονται τα μεγέθη στην ευρωζώνη».

«Εκτεταμένη κρατική βοήθεια ήδη έχει δοθεί στην Ελλάδα. Η βιωσιμότητα του νέου προγράμματος λιτότητας της Ελλάδας επιβεβαιώθηκε, πρόσφατα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την Αθήνα να είναι υποχρεωμένη να το εφαρμόζει 'σημείο προς σημείο'», προσθέτει.

«Συγχρόνως, η πτώχευση δεν μπορεί βεβαίως να αποκλειστεί, συγκεκριμένα εάν το εν λόγω πρόγραμμα δεν εφαρμοστεί. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αποφύγει κάτι τέτοιο».

«Περισσότερο παρά ποτέ, δεν θα πρέπει να ανακύψει πιθανότητα ονομαστικής μείωσης της ονομαστικής αξίας ομολόγων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Η κατάσταση αυτών των κρατών δεν είναι συγκρίσιμη με την Ελλάδα», υποστήριξε ο Νάγκελ.

«Η ονομαστική απομείωση της ονομαστικής των ελληνικών ομολόγων έχει σοβαρά μειονεκτήματα. Εφόσον δεν θα αντιμετωπιστούν τα θεμελιώδους σημασίας ελληνικά προβλήματα, δεν είναι σοφή. Πέραν της σοβαρής βλάβης που θα προκαλέσει στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα, εμφιλοχωρεί ο κίνδυνος διάδοσης του προβλήματος σε άλλα μέλη της ευρωζώνης, και έμμεσα, μέσω των σημάτων και αποτελεσμάτων στα (επενδυτικά) κίνητρα, που θα ακολουθήσουν χρονικά», εξήγησε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Νάγκελ υποστηρίζει ότι «η απομείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων θα ελαφρύνει το φορτίο του ελληνικού χρέους. Όμως, δεν επιλύει το ουσιώδες πρόβλημα: το ελληνικό κράτος κι η χώρα, συνολικά, είναι οικονομικώς σε ανισορροπία. Μόνον όταν τούτο επιλυθεί, τότε θα επανέλθει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο αξιόχρεο της Ελλάδας».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron