Ρεπορτάζ
Bond-buy-back: Επαναγορά ελληνικών ομολόγων μέσω EFSF

Bond-buy-back: Επαναγορά ελληνικών ομολόγων μέσω EFSF

  • 18 Ιουλίου 2011, 10:07

Βρίθει σεναρίων ο γερμανικός Τύπος, στα δημοσιεύματα του οποίου μπορεί κανείς να διαβάσει μια πληθώρα συζητήσεων σχετικά με την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες. Κυριαρχεί η άποψη ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με την στήριξη του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης (EFSFT), είναι πλέον συζητήσιμη, αν όχι και εφικτή.

"Bond-buy-back"

Το Eurogroup αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον τα σενάρια του EFSFΤ που επεξεργάζεται το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, τα οποία ξεκινούν από μια πραγματική περικοπή του ελληνικού χρέους, περνούν από μια ήπια αναδιάρθρωση με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων και καταλήγουν στην επαναγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων με πόρους του EFSF. Χωρίς να αποκλείεται ένας συνδυασμός αυτών το προτάσεων, στην σημερινή του έκδοση το πολιτικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο διαθέτει τις σχετικές πληροφορίες, προβάλλει προπαντός το τελευταίο σχέδιο.

Με την λεγόμενη "bond-buy-back" διαδικασία, η Ελλάδα θα επαναγόραζε τα κρατικά της ομόλογα στην παρούσα τιμή αγοράς, δηλαδή έως και 50% κάτω της ονομαστικής τους αξίας. Σε αυτή την περίπτωση, το ελληνικό κράτος θα μείωνε άμεσα τα χρέη κατά 20 δισ. ευρώ. Τα ποσά για τη χρηματοδότηση της επαναγοράς θα πρέπει, σύμφωνα με τα σχέδια του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, να τα διαθέσει στην Ελλάδα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Κλάους Ρέγκλινγκ: Είμαστε έτοιμοι

Ο πρόεδρος του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε χθεσινή του συνέντευξη στηv Frankfurter Allgemeine Zeitung, δηλώνει, ότι στο μέλλον, “κατ' εξαίρεση”, αυτός ο μηχανισμός θα αγοράζει ομόλογα κρατών της ευρωζώνης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνεται αυτό στη δευτερογενή αγορά.

Και ενώ κόμματα και αρμόδια υπουργεία της Γερμανίας προσανατολίζονται προς την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο νέος πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank), Γενς Βάιντμαν, συνεχίζει έναν πλέον μοναχικό αγώνα εναντίον της περικοπής του χρέους. Ο κ. Βάιντμαν προειδοποιεί, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild, ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να καταναλώνει περισσότερα από όσα παράγει. «Μια αναδιάρθρωση δεν θα επέφερε κανένα θετικό αποτέλεσμα, όσο επικρατεί αυτή η κατάσταση», υποστηρίζει ο έως πρόσφατα σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ, για να απορρίψει τελικά και την καθιέρωση ευρωομολόγων.

 

με αναφορές από την Deutsche Welle

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron