Οικονομία
Αποκλείει κάθε περίπτωση επιλεκτικής χρεοκοπίας ο Τρισέ

Αποκλείει κάθε περίπτωση επιλεκτικής χρεοκοπίας ο Τρισέ

  • 07 Ιουλίου 2011, 18:11

Την αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά 25 μονάδες βάσης, στο επίπεδο του 1,50%, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η αύξηση θα τεθεί σε ισχύ από τις 13 Ιουλίου.

Παράλληλα, η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης επίσης κατά 25 μονάδες βάσης, σε 0,75% και 2,25%, αντίστοιχα, με την ίδια ημερομηνία έναρξης ισχύος.

Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά αύξηση του βασικού της ΕΚΤ σε διάστημα 3 μηνών, (προηγούμενη στις 13 Απριλίου, επίσης κατά 25 μ.β. ενώ η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είχε διατηρηθεί σταθερή στο 1% από τον Ιούλιο του 2008) στο πλαίσιο της καταστατικής υποχρέωσης της για τη διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα πλησίον αλλά πάντως χαμηλότερα του 2%.

Κατά το μήνα Ιούνιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 2,7%.

Στη διάρκεια της μηνιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, πάντως έδωσε ενδείξεις ανακοπής των επιτοκιακών αυξήσεων, λέγοντας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να «παρακολουθεί πολύ στενά» τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, φράση την οποίοι οικονομολόγοι εξέλαβαν ως ένδειξη ότι δεν θα υπάρξει νέα αύξηση επιτοκίου πριν το Φθινόπωρο.

Ο κ. Τρισέ τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ΕΚΤ παραμένει αντίθετη στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας, μερικής ή ολικής, της Ελλάδας, τόνισε ο κ. Τρισέ.

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Όχι σε μερική χρεοκοπία, όχι σε πιστωτικό γεγονός», δήλωσε ο κ. Τρισέ, υπογραμμίζοντας τις «ευθύνες των κυβερνήσεων να συζητήσουν με τους ιδιώτες επενδυτές» τη συμμετοχή τους στο νέο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron