Διεθνή
Σε ισόβια κάθειρξη, ερήμην, εννέα ναζί εγκληματίες

Σε ισόβια κάθειρξη, ερήμην, εννέα ναζί εγκληματίες

  • 07 Ιουλίου 2011, 14:30

Εξήντα επτά χρόνια μετά τα εγκλήματα, ιταλικό δικαστήριο καταδικάζει εννέα ναζί για εγκλήματα πολέμου την άνοιξη του 1944. Οι υπερήλικες κατηγορούμενοι δεν ήταν παρόντες, διότι η Γερμανία αρνήθηκε να προχωρήσει στην έκδοσή τους.

Χθες βράδυ το στρατιωτικό δικαστήριο της Βερόνας καταδίκασε ερήμην σε ισόβια κάθειρξη εννέα πρώην μέλη της 1ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας Αλεξιπτωτιστών ‘Χέρμαν Γκέρινγκ’ που ενέχονται σε σφαγές αμάχων και δηώσεις ορεινών χωριών στα Απέννινα (μεταξύ Μοντένας και Φλωρεντίας) την άνοιξη του 1944, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους γύρω στα 400 γυναικόπαιδα.

Πρόκειται για εγκλήματα πολέμου που έλαβαν χώρα τον Μάρτιο του 1944, όταν η Βέρμαχτ με την πρόφαση εκκαθαριστικών επιχειρήσεων κατά των Ιταλών ανταρτών στην περιοχή εξόντωσε με τον πιο βάναυσο τρόπο αμάχους στα χωριά Monte San Giula, Villaminozo, Stia, Monte Falterona, Valdarno.

Οι εννέα καταδικασθέντες (συνολικά ήταν 12, αλλά τρεις δεν ζουν πια) είναι υπερήλικες και δεν ήταν δυνατόν να παραβρεθούν στη δίκη, αλλά δεν βρίσκονται ούτε καν σε ιταλικό έδαφος, διότι η Γερμανία αρνήθηκε επανειλημμένα να τους εκδώσει.

Στάση η οποία επικρίθηκε δριμύτατα από τους συνηγόρους των θυμάτων, οι οποίοι επί έξι ολόκληρα χρόνια προσπάθησαν να πείσουν τις γερμανικές αρχές για την έκδοση των υπέργηρων μεν ναζί, αλλά ενόχων για εγκλήματα πολέμου.

Αντίθετα, η εισαγγελία του Ντόρτμουντ για τους ναζί εγκληματίες και η Υπηρεσία Διώξεως του Εγκλήματος του Ντίσελντορφ συνεργάστηκαν στενά με τις ιταλικές αρχές κατά τη διαμόρφωση της δικογραφίας.

Η δίκη στο στρατιωτικό δικαστήριο της Βερόνας είναι η δεύτερη μεγάλη δίκη ναζί για εγκλήματα πολέμου. Η πρώτη έγινε το 1994 κατά του SS Έριχ Πρίμπκε, ο οποίος καταδικάστηκε επίσης σε ισόβια και εκτίει την ποινή του στη Ρώμη σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Οι επιζώντες και οι συγγενείς των θυμάτων εξέφρασαν μεν την ανακούφισή τους, διότι έστω και μετά από 67 χρόνια λαμβάνεται μια απόφαση για τα ναζιστικά εγκλήματα στην περιοχή των Απεννίνων Ορέων, αλλά, όπως δήλωσε ο Στέφανο Μίλι από το χωριό Stia, «για τους επιζώντες τα εγκλήματα αυτά είναι ανοιχτή πληγή».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron