Οικονομία
"Η ΕΕ να πάψει να είναι ο καλός Σαμαρείτης"

"Η ΕΕ να πάψει να είναι ο καλός Σαμαρείτης"

  • 06 Ιουλίου 2011, 20:01

Η ΕΕ πρέπει σταδιακά να απαλείψει την "υποστήριξη λόγω κρίσης στους οικονομικούς τομείς --ειδικά στο βιομηχανικό-- μόλις γίνει αισθητή η ανάκαμψη" στην ευρωζώνη, κυρίως, εκτίμησε σήμερα στη Γενεύη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ).

Αυτή είναι η 10η διαδοχική φορά, που ο ΠΟΕ κάνει μια παρέμβαση όσον αφορά τις πολιτικές κι εμπορικές πρακτικές, που υλοποιούν οι Βρυξέλλες. Εν προκειμένω "ειδικό βάρος", κατά τον ΠΟΕ, "αποκτούν όλες οι πρωτοβουλίες για άρση της υποστήριξης λόγω κρίσης" στους οικονομικούς τομείς, ιδιαίτερα στο βιομηχανικό, "μόλις γίνει η ανάκαμψη αισθητή", στην ευρωζώνη κυρίως.

"Τα μέτρα δεν πρέπει να εμποδίσουν τη μακροπρόθεσμη προσαρμογή στους εξειδικευμένους οικονομικούς τομείς", σημείωσε ο ΠΟΕ.

Μεταξύ του Οκτωβρίου 2010, όταν κορυφωνόταν η διεθνής οικονομική κρίση, και του περυσινού Οκτωβρίου, η Επιτροπή στις Βρυξέλλες επέτρεψε να επιδοτηθούν οικονομικοί θεσμοί με το συνολικό ποσό των 4,59 δισ. ευρώ--το 40% του ΑΕΠ της 27μελούς Ένωσης κατά το 2009.

Όμως και η 'πραγματική οικονομία' επιδοτήθηκε μετά το τέλος του 2008, ώστε ιδίως οι επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στην παρατεταμένη ύφεση, διαπίστωσε επίσης ο ΠΟΕ.

Τουρισμός, αυτοκινητοβιομηχανία, ακίνητα ήταν οι τρείς "πυλώνες" οικονομικής δραστηριότητας, που απορρόφησαν συγκριτικά τα περισσότερα κεφάλαια, προσδιόρισε η ίδια πηγή.

Αναλυτικά, οι οικονομικές βοήθειες που παρασχέθηκαν μπορεί να υποδιαιρεθούν σε 73 κατηγορίες. Ομως, εάν αυτές συναθροιστούν λογιστικά, προκύπτει τότε μια συνολική βοήθεια 82,5 δισ. ευρώ, που ενίσχυσαν τις αγορές, ώστε πολλές οικονομικές παραγωγικές μονάδες να μπορέσουν να διέλθουν στις συχνά "ακραίες" εξωτερικές συνθήκες, που η διεθνής ύφεση προκάλεσε.

"Όμως, αν επαναπαυτούμε με αυτά, όλοι οι εν λόγω τομείς οικονομικής δραστηριότητας δεν θα μπορέσουν να κάνουν την αναγκαία προσαρμογή τους σε μεσομακροπρόθεσμη βάση", επέμεινε ο ΠΟΕ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron