Κεντρικό γονίδιο ρυθμίζει το αίσθημα του ανθρώπινου φόβου
Η επιστήμη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αλληλοεπίδραση ορισμένων γονιδίων προκαλεί ποθολογικές καταστάσεις φόβου. Γερμανοί επιστήμονες εντόπισαν ένα κεντρικό γονίδιο που ρυθμίζει το αίσθημα του ανθρώπινου φόβου.
«Ανακαλύψαμε ένα γονίδιο πολύ σημαντικό, γιατί τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση του φόβου», δηλώνει η Καταρίνα Ντόμσκε, καθηγήτρια Ψυχιατρικής της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Μύνστερ. Υπάρχουν βέβαια συνολικά από 30 μέχρι 100 γονίδια που συνευθύνονται για τη πρόκληση του φόβου, αλλά φαίνεται ότι βρήκαμε ένα -το πιο σημαντικό.
Τα νευριπεπτίδια
Η γενετική βοηθά στη θεραπείαΗ γενετική βοηθά στη θεραπείαΗ Πανεπιστημιακή Κλινική του Μύνστερ θεωρείται η καλύτερη στη γονιδιακή έρευνα και έχει συμβληθεί με τα πανεπιστήμια του Βύρτσμπουργκ και του Αμβούργου για ένα ειδικό ερευνητικό πρόγραμμα πάνω στο φόβο, τις φοβίες και τα φοβικά σύνδρομα. Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται το γονίδιο για το νευροπεπτίδια. «Τα νευροπεπτίδια είναι νευροδιαβιβαστές, που επηρεάζουν έμμεσα την έκκριση και λειτουργία πολλών ορμονών, όπως η σεροτονίνη και η αδρεναλίνη», υποστηρίζει η Καταρίνα Ντόμσκε.
«Αν απομονώσουμε και εξουδετερώσουμε τη επίδραση των νευροδιαβιβαστών στα ζώα, γίνονται πιο φοβισμένα. Αν κάνουμε το αντίθετο, εγχύσουμε νευροπεπτίδια, τότε εμφανίζουμε λιγότερα συμπτώματα φόβου». Η ανακάλυψη βοηθά και στην διάγνωση. Χάρη στη γενετική η ιατρική αποκτά νέες δυνατότητες, να αναπτύξει ακόμη πιο σύγχρονα φάρμακα για να καταπολεμήσει τις φοβίες και τη κατάθλιψη και να ελέγξει τυχόν παρενέργειες. ‘Ετσι ο ασθενής εξοικονομεί χρόνο στην πορεία αντιμετώπισης της νόσου.
Υπάρχει και υγιής φόβος
Τα νευροπεπτίδια είναο νευροδιαβιβαστές που μας επηρεάζουν άμεσαΤα νευροπεπτίδια είναο νευροδιαβιβαστές που μας επηρεάζουν άμεσαΗ γερμανίδα καθηγήτρια εξηγεί ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στον απλό φόβο και την παθογόνο κατάσταση του φόβου. Υπό κανονικές συνθήκες ο άνθρωπος μπορεί να καταπολεμήσει τον φόβο με διάφορους τρόπους, όπως εν ανάγκη να το βάλει στα πόδια.
Η κατάσταση γίνεται παθολογική, όταν ο φόβος γίνεται διαρκής ή παίρνει διαστάσεις που εμποδίζει τον άνθρωπο στην καθημερινότητά του. Αυτό ξεκινά από τις απλές φοβίες και μπορεί να φτάσει και σε κρίσεις πανικού ή σε αποστροφή κοινωνικών συναναστροφών. Η επιστήμη εδώ και 50 χρόνια γνωρίζει ότι οι φοβίες είναι κληρονομικές. Το καινούργιο είναι να διαπιστώσουν οι επιστήμονες τη συχνότητα των μεταλλάξεων των συμπτωμάτων φόβου. Η έρευνα απέδειξε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 5 γονίδια που μεταφέρουν πληροφορίες για την επικινδυνότητα του φόβου.
Τελευταίες Ειδήσεις
07 Σεπτεμβρίου 2011, 21:10
"Επιβεβαιωθήκαμε πλήρως με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου"
07 Σεπτεμβρίου 2011, 20:58
"Όχι στο παιχνίδι του κοινωνικού αυτοματισμού"
07 Σεπτεμβρίου 2011, 20:48
Ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
07 Σεπτεμβρίου 2011, 20:41
Χρυσοχοΐδης και Μπακογιάννη στις Βρυξέλλες
07 Σεπτεμβρίου 2011, 20:36
Είπαν το "ναι" οι Γάλλοι για το β΄ πακέτο στήριξης της Ελλάδας
07 Σεπτεμβρίου 2011, 20:16
Nέοι διαγωνισμοί για εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων
07 Σεπτεμβρίου 2011, 20:00
Μπερδεμένος ο γερμανικός Τύπος για την απόφαση της Καρλσρούης
07 Σεπτεμβρίου 2011, 19:55
Φοβερίζει Αθήνα και Ρώμη ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών
07 Σεπτεμβρίου 2011, 19:51
Τρελές δουλειές οι "χρυσοδάκτυλοι" του διαδικτύου
07 Σεπτεμβρίου 2011, 19:17
Αισιοδοξία Ράπανου για τις τραπεζικές καταθέσεις