Πολιτική
Θολό το τοπίο σχετικά με τις δημοσιεύσεις των ισολογισμών

Θολό το τοπίο σχετικά με τις δημοσιεύσεις των ισολογισμών

  • 04 Ιουλίου 2011, 13:06

Η χώρα μας είναι ανάμεσα στα κράτη-μέλη που ασπάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις αντιρρήσεις που προβάλλονται απέναντι στο ενδεχόμενο κατάργησης της υποχρέωσης έντυπης δημοσίευσης των ισολογισμών, αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε υποβάλει ο ανεξάρτητος βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνοντας στην κυβέρνηση ότι θα αποτελούσε επίθεση κατά του περιφερειακού Τύπου η κατάργηση της δημοσίευσης ισολογισμών στις εφημερίδες και η παύση των χορηγιών της ΟΠΑΠ ΑΕ.

«Η πρόθεση της κυβέρνησης να διακόψει ισολογισμούς και διαφημιστικές καταχωρήσεις στα περιφερειακά μέσα έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία όλων των διοικήσεων και των εργαζομένων σε αυτά, καθώς είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα οδηγήσουν μεγάλη μερίδα των εφημερίδων και μέσων της περιφέρειας σε οικονομικό μαρασμό και στο κλείσιμο», ανέφερε στην ερώτηση του ο κ. Αυγενάκης, επισημαίνοντας ότι «η κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών στον Τύπο συνεπάγεται μεγάλη απώλεια εσόδων για τις εφημερίδες και αναμφισβήτητα θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στη λειτουργία πολλών μέσων, αλλά και ένα μεγάλο οικονομικό πλήγμα στην προοπτική βιωσιμότητας πολλών εφημερίδων σε όλη την επικράτεια».

Το υπουργείο στο απαντητικό έγγραφο ενημερώνει τον κ. Αυγενάκη ότι «οι συγκεκριμένες απόψεις καθώς και ανάλογες προτάσεις που έχουν υποβληθεί στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, μέχρι σήμερα, αξιολογούνται και θα ληφθούν υπόψη σε μελλοντική τροποποίηση του Κ.Ν. 2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών».

Επίσης ο κ. Αυγενάκης ενημερώνεται ότι την περίοδο 2008-2009 διατυπώθηκε πρόταση Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ρύθμιση του θέματος σε κοινοτικό επίπεδο, με θέσπιση κοινοτικού κανόνα, ο οποίος θα επέβαλε ως μέσο δημοσιότητας των σχετικών πληροφοριών την ανάρτηση σε κεντρική ηλεκτρονική πλατφόρμα, επιβάλλοντας ένα μοναδικό τέλος δημοσίευσης. «Η υιοθέτηση της εν λόγω πρότασης θα είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν πλέον τα κράτη-μέλη να επιβάλλουν την υποχρέωση έντυπης δημοσίευσης των σχετικών πληροφοριών και συνακόλουθα να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από τη σχετική οικονομική επιβάρυνση. Ωστόσο η σχετική πρόταση προσέκρουσε στις αντιρρήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τις σχετικές αντιρρήσεις ασπάστηκε ομάδα κρατών-μελών μεταξύ των οποίων και η χώρα μας (Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Κύπρος, Βουλγαρία και Ρουμανία). Η εν λόγω ομάδα κρατών σχημάτισε αναστέλλουσα μειοψηφία και τελικώς, παρά τις προσπάθειες συμβιβασμού εκ μέρους της προεδρίας, η πρόταση εγκαταλείφθηκε», αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron