Διεθνή
Οκτώ μέτρα για την κυπριακή οικονομία

Οκτώ μέτρα για την κυπριακή οικονομία

  • 04 Ιουλίου 2011, 10:53

Οκτώ μέτρα που σκοπεύουν να έχουν "μεγάλο αντίκρισμα στους οίκους αξιολόγησης, με μηδενικό αντίκτυπο στους εργαζόμενους", εισηγείται σε μελέτη του για τη σημερινή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Καθημερινή" της Κύπρου.

Ο κ. Βασιλείου, ο οποίος είναι οικονομολόγος, κάνει έκκληση στη Βουλή να "αφήσει τις διακοπές" για να μπορούν να υλοποιηθούν τα όποια μέτρα αποφασιστούν, πριν από το φθινόπωρο. Αλλιώς, προειδοποιεί "κινδυνεύουμε να λάβουμε μέτρα "κατόπιν εορτής".

Ο πρώην πρόεδρος θεωρεί πως οι επικείμενες υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, θα έφερναν την οικονομία σε "μαύρα χάλια". Σημειώνει, επίσης, πως υπάρχουν σοβαρές αντιφάσεις στις τοποθετήσεις των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι γράφουν πως δεν έχουμε πρόβλημα και μετά το δημιουργούν, υποβαθμίζοντας την Κύπρο.

Στη μελέτη του, αναλύει λεπτομερώς την εξέλιξη των κρατικών δαπανών, καταδεικνύοντας πως η πορεία που ακολουθείται δεν είναι βιώσιμη. Η μελέτη έχει διαβιβαστεί στους κοινωνικούς εταίρους, οικονομικούς παράγοντες, στα κόμματα και στην κυβέρνηση.

Τα οκτώ μέτρα που προτείνει για την κυπριακή οικονομία ο κ. Βασιλείου είναι:

1. Κατάργηση υφιστάμενων κενών θέσεων στο δημόσιο

2. Μορατόριουμ για δύο χρόνια στις προσλήψεις (εξαίρεση μόνο για γιατρούς και νοσηλευτές)

3. Διετής παγοποίηση των προσαυξήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

4. Εφαρμογή της εναλλαξιμότητας.

5. Συμπερίληψη των νεοεισερχόμενων σε συνταξιοδοτικό σχέδιο όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα, με εισφορές. Εξέταση της μείωσης των κλιμάκων για να συνάδουν με το Δημόσιο.

6. Άμεση συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων, πρώτα με μειωμένο ποσοστό, στα ταμεία συντάξεων και σταδιακή εναρμόνιση τον ιδιωτικό τομέα. Σχετική διαπραγμάτευση με την Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ).

7. Το όριο συνταξιοδότησης να αυξηθεί στα 65 και να συνδεθεί με το προσδόκιμο ζωής.

8. Δικαιότερη στόχευση στις κοινωνικές παροχές.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron