Διεθνή
Μείωση φόρων για τους Γερμανούς φορολογούμενους!

Μείωση φόρων για τους Γερμανούς φορολογούμενους!

  • 04 Ιουλίου 2011, 09:29

Σε στιγμές παγκόσμιου οικονομικού πανικού, το γερμανικό "θαύμα" για μία ακόμη φορά λάμπει ως "ακίδα οφθαλμού", παραδίδοντας μαθήματα υπεύθυνης πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης, ώστε υπολογίζεται πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γερμανίας, το 2012, θα είναι... μικρότερο απ' όσο αρχικά υπολογιζόταν! Σύμφωνα μάλιστα με ό,τι το Βερολίνο υποστηρίζει, τους ρυθμούς μείωσης επηρεάζει αρνητικά η συμμετοχή της χώρας στα εκάστοτε πακέτα στήριξης των οικονομιών των αδυνάτων κρατών - μελών της ευρωζώνης.

Εκτιμάται πως το έλλειμμα της Γερμανίας το 2012 θα φτάσει τα 27,2 δισ. ευρώ, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις του περασμένου Μαρτίου, όταν το υπουργείο Οικονομικών το υπολόγιζε στα 31,5 δισ. ευρώ, ενώ βάσιμες παραμένουν οι προσδοκίες για ακόμη περαιτέρω μειώσεις στα επόμενα χρόνια, όχι βέβαια με αυτόν το θαυμαστό ρυθμό.

Συγκεκριμένα, για το 2013 υπολογίζεται ότι το έλλειμμα θα είναι 24,9 δισ., το 2014 θα πέσει στα 18,7 δισ. και το 2015 στα 14,7 δισ. Το Υπουργείο Οικονομικών είχε τον Μάρτιο διατυπώσει την άποψη ότι μέχρι το 2015 το έλλειμμα θα μειωνόταν στα 13,3 δισ. ευρώ. Ήρθε όμως η μελλοντική (2013) σύσταση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης, στον οποίο η χώρα θα συμμετέχει με 4,3 δισ. ευρώ ετησίως, κι έτσι τα σενάρια αναγκάστηκαν να... προσγειωθούν σε μια κάπως πιο "σεμνή" πραγματικότητα.

Αγαθά κόποις κτώνται

Εκπρόσωπος του φιλελεύθερου κόμματος FDP που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας το 2013! Το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη, όπου θα μελετηθεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2012. Ωστόσο, πριν από το Φθινόπωρο, δεν αναμένεται να γνωστοποιηθεί το ακριβές ποσοστό της επικείμενης μείωσης των φόρων.

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στις σχετικές συζητήσεις που άρχισαν εδώ και περίπου δέκα ημέρες, εμφανιζόταν διστακτικός ως προς την υιοθέτηση ενός τέτοιου σεναρίου, επειδή, όπως ο ίδιος ισχυριζόταν, η προτεραιότητα που θα έπρεπε να δοθεί από την κυβέρνηση στην δημοσιονομική σταθερότητα αίναι ένα εμπόδιο προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των φοροελαφρύνσεων. Αντίθετα, πρόσφατο ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel έκανε λόγο για μείωση των φόρων σε ύψος περίπου 7 δισ. ευρώ -ήτοι 175 ευρώ ανά φορολογούμενο.

"Είναι γεγονός ότι μια τέτοια προσπάθεια εμπνέεται από καθαρά ψηφοθηρικά κίνητρα", τονίζουν κομματικοί κύκλοι του Βερολίνου, καθώς συμπεραίνουν μια ξεκάθαρη πρόθεση του κυβερνητικού συνασπισμού -Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Βαυαρική Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) και Φιλελεύθεροι (FDP)- να πλησιάσουν τους "μικρομεσαίους" ενόψει των φθινοπωρινών εκλογών του 2013.

Ακόμη κι έτσι, όμως, για να μπορείς να σχεδιάζεις ενίσχυση των φοροελαφρύνσεων, ασφαλώς η Οικονομία σου θα πρέπει να έχει καρδιά από... ατσάλι!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron