Πολιτική
Γιουνκέρ: "Θα περιοριστεί η εθνική κυριαρχία των Ελλήνων"

Γιουνκέρ: "Θα περιοριστεί η εθνική κυριαρχία των Ελλήνων"

  • 04 Ιουλίου 2011, 08:05

Ούτε έκπληξη αλλά ούτε και… όψιμη αγανάκτηση θα έπρεπε να μας προκαλούν οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στο γερμανικό περιοδικό Focus, ότι «η εθνική κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό» (σ.σ. με την αποδοχή των ειδικών ελεγκτών - συμβούλων της ΕΕ, οι οποίοι θα παρέχουν στην ελληνική δημόσια διοίκηση την απαιτούμενη τεχνογνωσία για να επέλθει η δημοσιονομική εξυγίανση). Για τους έχοντες αδύνατη μνήμη, υπενθυμίζουμε ότι το είχε δηλώσει ευθαρσώς και η πάλαι ποτέ πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Παπούλια ως προέδρου της Δημοκρατίας.

Τώρα, ο ισχυρός άνδρας του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου απλώς διαπιστώνει τα ευκόλως νοούμενα, ότι δηλαδή το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα χρήζει «φροντίδας» και παρακολούθησης από εξειδικευμένους τεχνοκράτες που θα πρέπει να εγκατασταθούν για τα καλά στον «σβέρκο» των εκάστοτε υπουργών, υφυπουργών και άλλων λειτουργών της δημόσιας διοίκησης. Ο κ. Γιουνκέρ επιμένει όλα να διενεργηθούν σύμφωνα με το μοντέλο Treuhand, που προ εικοσαετίας είχε αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της κρατικής περιουσίας τής τότε Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Αρχικά, ο κ. Γιουνκέρ διαπιστώνει θεμελιώδεις ατέλειες και αδυναμίες στο φοροεισπρακτικό κομμάτι του ελληνικού κράτους. Τονίζει ότι «το ελληνικό σύστημα είσπραξης φόρων δεν λειτουργεί πλήρως», ωστόσο «δεν επιτρέπεται να προσβάλλουμε τους Έλληνες, αλλά θα πρέπει να τους βοηθάμε… Οι Έλληνες δηλώνουν διατεθειμένοι να δεχθούν τεχνογνωσία από την ευρωζώνη». Και σπεύδει να υπενθυμίσει ότι επί σειρά ετών η χώρα μας αντλούσε οφέλη από το ευρώ και την ΕΕ, όμως δεν χειρίστηκε ορθολογικά τα χρηματοδοτικά προγράμματα και η κατάσταση τέθηκε εκτός ελέγχου. «Τώρα θα πρέπει οι Έλληνες να αντιληφθούν ότι η επαναφορά στην τάξη απαιτεί συλλογική απάντηση», προσθέτει ο κ. Γιουνκέρ.

Προσβλέπει στην επίλυση του ελληνικού ζητήματος

Ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίζεται βέβαιος για την επιτυχία του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας. «Το παρόν πακέτο μέτρων το οποίο αποδέχθηκε η Αθήνα θα οδηγήσει στην επίλυση του ελληνικού ζητήματος», τονίζει. «Η χώρα χρειάζεται μια αναπτυξιακή ώθηση. Το αναπτυξιακό της δυναμικό θα πρέπει να επεκταθεί. Και για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να συμβάλουν σε αυτό επιχειρήσεις από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης», διευκρινίζει.

Επίσης τάχθηκε πάλι υπέρ του παγώματος των όρων συγχρηματοδότησης των project, προκειμένου η Ελλάδα να αντλήσει πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Ο κ. Γιουνκέρ ζητά από τους Έλληνες «το μάξιμουμ της συνέπειας» και από τους Ευρωπαίους «το μάξιμουμ της αλληλεγγύης». Υποστηρίζει ότι η ελληνική κρίση είναι -στο μεγαλύτερο ποσοστό της- απότοκο εσφαλμένων μακροχρόνιων χειρισμών της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα η αύξηση των μισθών, στην Ελλάδα, κατά 106,6% στο διάστημα 1999 -2010, την στιγμή που στην πραγματική οικονομία της χώρας δεν σημειώθηκε ανάπτυξη με ανάλογο ποσοστό. «Η εισοδηματική πολιτική εκτράπηκε χωρίς να λάβει υπόψη την παραγωγικότητα», τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Βλέπει «στεγανά»

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Focus ότι η ελληνική κρίση δεν δημιουργεί κινδύνους για την Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο, από την στιγμή που οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να διατηρήσουν και μάλιστα να ενισχύσουν την χρηματοδότηση της Ελλάδας. Μάλιστα, όσον αφορά στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, «βλέπει» σύντομη επάνοδό τους στις «αγορές».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron