"Ανεβάζει θερμοκρασία" στη Βουλή η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο
Με εκκλήσεις για εθνική συστράτευση, αλλά και εγκλήσεις της Νέας Δημοκρατίας για την στάση που κράτησε απέναντι στο Μνημόνιο, απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Βενιζέλος, απέρριψε τον πυρήνα της επιχειρηματολογίας του Αντώνη Σαμαρά, που αφορά την δυνατότητα εφαρμογής οικονομικής πολιτικής διαφορετικού μείγματος, αλλά και την δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αντιταχθεί στις αξιώσεις των δανειστών της, ιδιαιτέρως σε ένα αδιαφανές πλαίσιο «κυριαρχίας των αγορών» και σε μία ευμετάβλητη συνισταμένη ευρωπαϊκών κυβερνητικών αποφάσεων, όπως είπε.
«Ας πούμε πως είναι πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς και συνομιλεί επί τη βάσει των προτάσεών του. Ποια θα ήταν η ανταπάντηση στην απόρριψή τους; Θα διέκοπτε τις συζητήσεις, θα αρνιόταν το δάνειο, θα διακινδύνευε την καταβολή της 5ης δόσης; Γιατί αυτό που κάνει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι προσομοίωση της διαπραγματευτικής ισχύος που θα είχε ως πρωθυπουργός. Και οι εταίροι μας, κράτησαν από το πρόγραμμα του Ζαππείου-2, εκείνα τα στοιχεία που δέχεται και η κυβέρνηση, ενώ του απέρριψαν όλα τα άλλα» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
«Λέει ο κ. Σαμαράς πως η τρόικα δεν κατανοεί τις προτάσεις της ΝΔ. Άρα απορρίπτονται οι προτάσεις της ΝΔ. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να διαπραγματευόμαστε και να συμφωνούμε. Δεν αποφασίζουμε μόνοι μας, τελούμε υπό διεθνή έλεγχο και είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργούμε με δάνεια που μας χορηγούν οι εταίροι και πρέπει να σφίγγουμε τα δόντια (…). Μακάρι να είχαμε να διαπραγματευτούμε μόνον με κράτη, κυβερνήσεις και διακρατικούς οργανισμούς. Δυστυχώς έχουμε μπροστά μας αυτήν την πάρα πολύ αόριστη έννοια των αγορών, που έχουν τους δικούς τους θεσμούς και εμφανίζονται με τρόπο απόλυτα κυνικό. Όταν αναπτύσσεται αυτή η ασύμμετρη απειλή, είναι δυνατόν να διατυπώνεται ο λόγος αυτός από την αξιωματική αντιπολίτευση;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών.
Βεβαίως, υπάρχει και εκείνο το τμήμα των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας, με το οποίο η κυβέρνηση και η τρόικα συμφωνούν. Αυτό, ο κ. Βενιζέλος, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να το συνδιαμορφώσει από κοινού με την κυβέρνηση: «Λέει ο κ. Σαμαράς: "Εγώ είπα πρώτος την ιδέα των 50 δισ.". Ωραία. "Και θέλω τους δυνατότερους ευνοϊκούς όρους". Να έρθει να το διαπραγματευτούμε μαζί. Περιμένω να μου υποδείξει πρόσωπα για τη στελέχωση του Ταμείου και να ψηφίσουμε όλοι μαζί τα πρόσωπα που θα διαχειριστούν αυτό το μεγάλο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων και θα επιδιώξουν τον στόχο των 50 δισ. σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα».
Και μετά την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, «θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις και μέσω των συζητήσεων για το Μνημόνιο Ανάπτυξης και για το φορολογικό σύστημα, να εδραιώσουμε την ισχύ μας», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Παρέμβαση Αλέξη Τσίπρα
Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά και η απάντηση Βενιζέλου, προκάλεσαν ωστόσο και την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καταλόγισε στον πρώτο, «προσπάθεια ισορροπίας με περίτεχνες ενέργειες».
Αναφερθείς στο «δημιουργικό σοκ», με μείωση των φορολογικών συντελεστών που πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως «το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η υψηλή φορολογία των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, γιατί τότε θα είχαμε δει αύξηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης, όταν ο κ. Αλογοσκούφης είχε μειώσει τον συντελεστή στο 20%. Η ιδιαιτερότητα της ελληνικής οικονομίας είναι ότι οι επιχειρήσεις κλείνουν επειδή δεν έχουν κέρδη και όχι επειδή έχουν κέρδη και υψηλή φορολογία».
«Εμείς λέμε, πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Αλλά είναι πιο επωφελές να προχωρήσουμε σε σκληρή διαπραγμάτευση για το χρέος, παρά να χρεωθούμε το δεύτερο Μνημόνιο που θα είναι ταφόπλακα για την οικονομία. Όσοι λένε πως δεν θέλουν ούτε την αναδιάρθρωση ούτε το μεσοπρόθεσμο, κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό», ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε δηλώσεις του Επιτρόπου της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα με τις οποίες η πώληση των μετοχών του Δημοσίου στον ΟΤΕ έγινε και γίνεται με παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας και υπενθύμισε πως το 2008, ο Ευάγγελος Βενιζέλος «απευθυνόμενος στην κυβέρνηση Καραμανλή μιλούσε για «αναπτυξιακό έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας και του καταναλωτή». Σήμερα ποιος είναι έκθετος; Γιατί αυτά που λέγατε δεν τα υποστηρίζετε ως υπουργός των Οικονομικών;» ρώτησε τον υπουργό ο πρόεδρος του Συνασπισμού.
Τέλος, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε εκ νέου στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου περί «τανκς», ζητώντας την καταδίκη τους εκ μέρους της κυβέρνησης, ενώ καταφέρθηκε και κατά των κουκουλοφόρων πρωταγωνιστών των επεισοδίων στην πλατεία Συντάγματος, εκτιμώντας πως «συνειδητά ή ασυνείδητα, παίζουν στο παιχνίδι του παρακράτους».
«Θέλουμε να προειδοποιήσουμε πως τέτοιου είδους σχεδιασμοί δεν θα περάσουν. Γιατί πλατεία Συντάγματος δεν είναι μονάχα ο γεωγραφικός τόπος, αλλά όλη η Ελλάδα, όλες οι πλατείες, από τα μικρά ως τα μεγαλύτερα χωριά και αγανακτισμένος είναι όλος ο ελληνικός λαός. Σας προειδοποιούμε να μην οδηγηθείτε στην κλιμάκωση της βίας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Αναλάβετε τις ευθύνες σας και δώσει την μόνη διέξοδο ομαλότητας που είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία» συμπλήρωσε.
Φ. Πετσάλνικος και Ε. Βενιζέλος για τα περί των "τανκς"
Παρεμβαίνοντας, ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, εξέφρασε τη βεβαιότητα του Σώματος πως «η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή, γιατί η προσπάθεια είναι να ξεπεραστούν τα προβλήματα με την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη και με τις προσπάθειες και θυσίες του ελληνικού λαού».
Από πλευράς του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέφρασε την πλήρη συμφωνία του με την δήλωση του Φ. Πετσάλνικου και ζήτησε «να κλείσουν αυτές οι συζητήσεις»: «Το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο και τελεί υπό την απόλυτή εγγύηση της ΕΚΤ και του συστήματος των ευρωπαϊκών τραπεζών. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι περιττή και εκτός θέματος», δήλωσε.
Σε ό,τι αφορά την στάση του απέναντι στην πώληση των μετοχών του ΟΤΕ το 2008, «εκείνη έγινε μέσω άλλου κομιστή των μετοχών, δεν έγινε κατά τρόπο νόμιμο και αρμόζοντα. Το γεγονός ότι δεν είχε διασφαλιστεί δημόσια προσφορά θέτει προβλήματα κοινοτικού δικαίου και ο κ. Μπαρνιέ δικαιώνει την επιλογή μου. Όμως η Κομισιόν, μπορεί να κάνει και εκτιμήσεις που είναι ευρύτερες οικονομικές και αναπτυξιακές και μπορεί να θέσει έναν φάκελο στο αρχείο εάν εκπληρωθούν άλλες προϋποθέσεις. Και μια τέτοια είναι αυτή που γίνεται σήμερα, ώστε στο τέλος του μήνα να έχουμε εισπράξει 400 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΟΤΕ, ενώ διατηρούνται τα ειδικά δικαιώματα του Δημοσίου στον ΟΤΕ», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
Τελευταίες Ειδήσεις
29 Ιουνίου 2011, 23:15
Άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αύριο το απόγευμα
29 Ιουνίου 2011, 23:13
Ο υφ/γός Υγείας για τα αρνητικά δημοσιεύματα περί Special Olympics
29 Ιουνίου 2011, 22:56
Οι πρώτες εισηγήσεις για τον εφαρμοστικό νόμο
29 Ιουνίου 2011, 22:49
Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή σε ένδειξη διαμαρτυρίας
29 Ιουνίου 2011, 22:01
Αναστέλλει τις κινητοποιήσεις της η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
29 Ιουνίου 2011, 21:59
"Η ΔΗ.ΣΥΜ. δεν είναι η παρέα της Ντόρας ούτε οι εχθροί του Αντώνη Σαμαρά"
29 Ιουνίου 2011, 21:49
Δεν συμμετέχει το Λονδίνο στους εξοπλισμούς των Λίβυων επαναστατών
29 Ιουνίου 2011, 21:47
Δεν "ευλογεί" τους γάμους μεταξύ ομοφύλων
29 Ιουνίου 2011, 21:44
"Έμφραγμα" στις λίστες του ΟΚΑΝΑ λόγω οικονομικής κρίσης
29 Ιουνίου 2011, 21:41
Επαναφέρει το ζήτημα της "οκνηρίας" των νοτιοευρωπαίων η Μέρκελ