"Μπορούμε να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη της οικονομίας"
«Εξασφαλίσαμε την πέμπτη δόση του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ για να μπορέσουμε να εγγυηθούμε την ομαλή λειτουργία του κράτους, την καταβολή των μισθών και των συντάξεων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις πολύ σημαντικές, όπως τις χαρακτήρισε προτάσεις, μίλησε για το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης της χώρας, μια απόφαση, όπως είπε που συμβάλλει στη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να μην τελεί διαρκώς η χώρα «υπό το φόβο των αγορών».
Εξασφαλίσαμε μια περίοδο σταθερότητας από εξωτερικές πιέσεις για να μην έχουμε ανάγκη να εξαρτόμαστε από δάνειες δυνάμεις», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα εξασφάλισε επιτάχυνση της χρηματοδότησης από τα ταμεία της ΕΕ ώστε να «επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη της οικονομίας» και, παράλληλα, να στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας.
Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι η νέα δανειοδότηση θα είναι αντίστοιχου ύψους με την παλιά (δηλαδή περί τα 110 δισ. ευρώ).
«Ζήτησα», τόνισε ο πρωθυπουργός «και πήρα ειδικό πρόγραμμα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας από πολλές χώρες διμερώς σε τομείς όπως η παιδεία, σπάσιμο γραφειοκρατίας, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και, γενικά, σε τομείς όπου δεν προχωρά η δημόσια διοίκηση».
Αναφερόμενος στο νέο πακέτο τόνισε ότι η συμμετοχή ιδιωτών θα είναι «αυστηρά εθελοντική», ενώ είπε επίσης ότι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου αποτελεί «προϋπόθεση» για τη νέα δανειοδότηση.
«Οι εταίροι μας αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας, καθώς και τις θυσίες του ελληνικού λαού, που είναι το θεμέλιο της εξόδου μας από την κρίση», είπε. «Η Ευρώπη έχει υποτιμήσει την κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «επιμείναμε στο θέμα του ευρωομολόγου».
Αναφορικά με τη μετανάστευση, είπε ότι αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδας το «δικαίωμα και κεκτημένο η ελεύθερη διακίνηση πολιτών στην ΕΕ» και πρόσθεσε ότι «ξαναθέσαμε το θέμα αναθεώρησης του «Δουβλίνου ΙΙ».
Ερωτηθείς για την ΠΓΔΜ, είπε ότι «η ανέγερση αγαλμάτων δε βοηθά τις διμερείς σχέσεις».
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «εάν είμαστε συνεπείς στο πρόγραμμα και πιο γρήγοροι στην εφαρμογή του όχι μόνο δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα αλλά θα έχουμε και ελάφρυνση».
Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα βάλει τα δυνατά της να φτιαχτεί ένα σωστό φορολογικό σύστημα και γι΄ αυτό το σκοπό «έχουμε ζητήσει ευρύτερες συναινέσεις». Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αντιστάσεις, αλλά, όπως είπε, «αν όλοι αντισταθούμε θα έρθουν χειρότερα και μπορεί να φτάσουμε στη χρεοκοπία». Παράλληλα, τόνισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», αλλά όπως παραδέχτηκε «όχι αρκετά».
Επίσης, ερωτηθείς για την εκταμίευση των χρημάτων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απάντησ ότι «το ΔΝΤ έλαβε την εγγύηση για συνέχιση της χρηματοδότησης με την απόφαση της ΕΕ».
Ανέφερε ακόμη ότι:
- Ασφαλώς και υπάρχουν αδικίες στον τρόπο που λειτουργεί το φορολογικό σύστημα. Κι ασφαλώς απαιτείται διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Πιστεύω όμως πως σε αυτό μπορούμε να βρούμε συναίνεση. Ενόψει του νέου προγράμματος, έχω πει στους υπουργούς και στον κ. Βενιζέλο πως είμαστε ανοικτοί στο να προσέλθουμε στις διαπραγματεύσεις με κοινές προτάσεις. Ένα τέτοιο αντικείμενο μπορεί να είναι το νέο φορολογικό σύστημα.
- Αναλάβαμε ευθύνες που δε μας αναλογούσαν. Θα μπορούσα να φυγομαχήσω όπως έκαναν άλλοι. Δεν είναι το θέμα της καρέκλας μου. Εάν βουλιάξει η χώρα, κανείς δε θα βρει το δίκιο του. Η εναλλακτική δεν είναι ένας παράδεισος, είναι η καταστροφή. Η διαμαρτυρία είναι εύκολη. Οι αλλαγές όμως πρέπει να γίνουν και μεις θα προχωρήσουμε.
- Ο δρόμος που ακολουθούμε είναι πολύ καλύτερος από την εναλλακτική της χρεοκοπίας. Αυτό το αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία των βουλευτών.
- Οι Ευρωπαίοι θέλουν να πάει καλά η Ελλάδα και για αυτό δίνουν τα λεφτά τους. Φυσικά, όσο μεγαλύτερη η συναίνεση, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα επιτυχίας. Για αυτό είναι λογικό να την επιθυμούν και οι εταίροι μας.
- Η λαϊκή εντολή είναι να σώσουμε την Ελλάδα από την χρεοκοπία. Έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε μια δύσκολη πορεία και σε μια καταστροφική πορεία. Δύσκολες επιλογές όμως θα είχαμε και χωρίς την κρίση - για την επίτευξη ανάπτυξης, για τις αλλαγές στην παιδεία, για την αξιοποίηση του δημοσίου πλούτου. Έχετε την εντύπωση ότι εγώ, ως πολιτικός κι ως άνθρωπος, δεν πονάω για τις δυσκολίες; Ότι μου αρέσουν αυτά που πρέπει να κάνω; Όμως πρέπει να φτιάξουμε τη χώρα και θα το κάνουμε.
- Χρειάζονται αλλαγές σε βάθος και με διάρκεια. Απέναντι σε αυτές υπάρχουν αντιστάσεις. Για αυτό κι έχω μιλήσει για δημοψηφίσματα - η φωνή του ελληνικού λαού να παίξει ρόλο. Να μην τα φοβόμαστε τα δημοψηφίσματα.
Τελευταίες Ειδήσεις
27 Ιουνίου 2011, 23:37
Απαγόρευση στο ΠΑΣΟΚ χρήσης του έργου του Μάνου Λοΐζου!
27 Ιουνίου 2011, 22:24
Ο αειθαλής κ. Πάγκαλος
27 Ιουνίου 2011, 22:01
ΟΠΑΠ: Χρηματοδότηση τέλος!
27 Ιουνίου 2011, 21:52
"Σωστό μπορντέλο το σπίτι του Μπερλουσκόνι!"
27 Ιουνίου 2011, 21:46
"Εθνική μας υποχρέωση η υπερψήφιση του Μνμονίου"
27 Ιουνίου 2011, 21:43
Διευρυμένη πλειοψηφία και ονομαστική για το Μεσοπρόθεσμο ζητούν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ
27 Ιουνίου 2011, 21:39
Το πρόγραμμα της... αγανάκτησης
27 Ιουνίου 2011, 21:37
Καταργείται το "μπόνους" της έκπτωσης δαπανών με βάση τις αποδείξεις
27 Ιουνίου 2011, 21:21
Σκάνδαλο στημένων αγώνων: Νέοι διάλογοι στην φόρα
27 Ιουνίου 2011, 21:20
Αμετακίνητη στην άρνησή της προς το Μεσοπρόθεσμο η ΝΔ