Ρεπορτάζ
Επανέρχονται οι συνοριακοί έλεγχοι εντός Σένγκεν;

Επανέρχονται οι συνοριακοί έλεγχοι εντός Σένγκεν;

  • 24 Ιουνίου 2011, 17:07

Αυξάνονται οι πιθανότητες να αρχίσουν ξανά οι έλεγχοι στα εθνικά σύνορα στο χώρο Σένγκεν και να υιοθετηθεί μια πολιτική επιλεκτικής παροχής ασύλου στην Ευρώπη, καθώς η ΕΕ φαίνεται πως θα επιβάλει σήμερα μια εξαιρετικά περιοριστική πολιτική στις κινήσεις των προσφύγων, η οποία επηρεάζεται άμεσα από την επιρροή των ακροδεξιών λαϊκιστικών κομμάτων.

Όλα τα μέτρα που αξιώνει η Γαλλία να ληφθούν έχουν στόχο να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση μια «δυνατότητα αντίδρασης» σε κρίσεις που προκαλούνται από τα κύματα μετανάστευσης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λοράν Βοκιέ, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Το πιο αμφιλεγόμενο στοιχείο των μέτρων που συζητώνται μεταξύ των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ που πραγματοποιούν σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες είναι η πιθανότητα να αρχίσουν ξανά οι έλεγχοι στα εθνικά σύνορα των κρατών του χώρου Σένγκεν σε περίπτωση ένα κράτος-μέλος δεν είναι πια σε θέση να ελέγξει τα εξωτερικά του σύνορα.

«Η Γαλλία πιέζει, αλλά πολλοί από τους εταίρους της διατυπώνουν επιφυλάξεις», διότι «αυτή η πιθανότητα ενέχει τον κίνδυνο να παραβιαστεί η αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας» προσώπων, εκτίμησε μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του ένας αξιωματούχος μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας.

Το σχέδιο της κοινής διακήρυξης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ το οποίο μπορεί να εγκριθεί εντός της ημέρας επιμένει στο ότι ο χαρακτήρας των μέτρων αυτών θα είναι «εξαιρετικού χαρακτήρα», σε περίπτωση «μιας κατάστασης αληθινά κρίσιμης», περιορισμένης διάρκειας και μετά από κοινή εκτίμηση της βασιμότητάς της.

Όμως η απαίτηση που διατυπώνει η Γαλλία προκαλεί ένα ορισμένο κλίμα εχθρότητας. Εγείρει στην πράξη ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης όσον αφορά την δυνατότητα της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας να ελέγχουν τα κοινά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία και τις χώρες της βόρειας Αφρικής.

Η Σεσίλια Μάλμστρεμ, Επίτροπος αρμόδια για το Άσυλο και την Μετανάστευση, εξέφρασε χθες ανησυχία για το γεγονός ότι τα ζητήματα ασφάλειας προτάσσονται όπως υπαγορεύουν η ακροδεξιά και λαϊκιστικά κινήματα στα κράτη-μέλη της ΕΕ. «Αυτή τη στιγμή, η προτεραιότητα είναι η ασφάλεια. Όλες οι άλλες προβληματικές, όπως τα δικαιώματα των μεταναστών, η προστασία των αιτούμενων άσυλο και η αλληλεγγύη πολύ απέχουν από το να έχουν επιλυθεί», σημειώνει ο Σέρτζιο Καρέρα, ένας ειδικός σε θέματα μετανάστευσης.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο την 6η Απριλίου ο γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί απέρριψε όλα τα αιτήματα της κ. Μάλμστρεμ για τα ζητήματα του ασύλου.

Το Παρίσι αξίωσε επίσης μέτρα για να περιοριστεί ο αριθμός όσων λαμβάνουν άσυλο και να τιμωρούνται όσοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το σύστημα αυτό χωρίς να το δικαιούνται.

Ο Βοκιέ δηλώνει ότι «δεν τίθεται θέμα κατασκευής ενός οχυρού» στην Ευρώπη. «Όμως οι πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρώπη διότι δεν παρέχει εγγυήσεις για την ικανότητά της να αντιδράσει σε περίπτωση κρίσης» που θα προκληθεί από μια μαζική είσοδο προσφύγων.

Η Μάλμστρεμ σημείωσε χθες ότι «οι πολιτικοί ηγέτες παντού στην Ευρώπη έχουν σπεύσει να καταδικάσουν τις βιαιότητες στη Συρία, στην Λιβύη, στην Ακτή Ελεφαντοστού, αλλά όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτών των εξελίξεων και ειδικά όταν πρέπει να κινητοποιηθούν σχετικά με την άφιξη παιδιών, γυναικών και ανδρών στην Ευρώπη -από αυτές ή άλλες χώρες- που ζητούν προστασία και μια καλύτερη ζωή... γίνονται ξαφνικά πολύ απρόθυμοι να προσφέρουν υποστήριξη. Οι λέξεις δεν αξίζουν τίποτε εάν δεν συνοδεύονται από πράξεις».

Κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν το θέμα δείχνοντας «ανθρωπιά» και υπογράμμισε πως απειλούνται οι «αξίες της ανοχής, της αλληλεγγύης και του αμοιβαίου σεβασμού» στην Ευρώπη.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron